"A nők elleni erőszak ezer arca" - a Nőkért Egyesület és a Magyar Nők Szövetsége közös konferenciája (videóval)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

"A nők elleni erőszak ezer arca" - a Nőkért Egyesület és a Magyar Nők Szövetsége közös konferenciája (videóval)

december 19, 2013 - 17:41

Alföldi Andrea (elnök, Magyar Nők Szövetsége) és Antoni Rita (elnök, Nőkért Egyesület)

2013. december 9-én tartottuk a Magyar Nők Szövetsége székházában "A nők elleni erőszak ezer arca' című konferenciánkat, mellyel a 16 akciónap a Nők elleni erőszak ellen rendezvénysorozathoz csatlakoztunk. Szándékunk - a tavalyi szellemében, amit igen jó kezdeményezésnek tartottunk, idén hiányoltuk a folytatását, és próbáltuk valamilyen formában pótolni - az újonnan megjelenő feminista törekvések bemutatása, illetve a feminista célokért küzdők hazai közösségének erősítése volt. Az eseményen Barna Emília bemutatta az yt a nők elleni erőszak ellen, Békés Dóra és Nyíri Eszter pedig saját kezdeményezésükről, a bántalmazó kapcsolatukat elhagyó nőket segítő ról beszéltek. Új taguk, Gáspár Katalin a kampányszervezési stratégiákról adott elő, Alföldi Andrea MNSZ-elnök pedig az Isztambuli Egyezmény aláírását követelő akciót elevenítette fel. Meghívtuk továbbá Simonyi Gyulát a Bocs Alapítványtól, aki - tágabb kontextusba helyezve a nemek egyenlőségének kérdését - civilizációtervezéssel foglalkozik, a túlnépesedés veszélyeiről beszélt és hangsúlyozta a fogamzásgátlás fontosságát. Ezek szemléletes alátámasztására végül megnéztük Attenborough Hány embert bír el a Föld c. filmjét.

Az alábbiakban Józsa Mihány videós összefoglalóját láthatjátok a színes programról:  

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A Nőkért Egyesület idén is csatlakozott az Egymilliárd Nő Ébredése kampányhoz (video)

február 19, 2015 - 17:17
Barna Emília, a Nőkért Egyesület és a Onebillionrising Budapest szervezőcsapatának tagja

Becslések szerint átlagban a világon minden 3. nőt ér élete során az erőszak valamilyen formája, ez a Föld népességére lebontva több mint egymilliárd érintett nőt jelent. A globális figyelemfelkeltő és a nőket sújtó erőszak ellen tiltakozó rendezvényt Eve Ensler amerikai író, a Vagina Monológok szerzője indította. Az ún.

Méltóság és láthatóság - Antoni Rita beszéde (Egymilliárd Nő Ébredése)

február 15, 2014 - 22:28
Antoni Rita a 2014-es Egymilliárd Nő Ébredése rendezvényen
Számos nemzetközi egyezmény rögzíti minden embernek az élethez, a testi épséghez és az emberi méltósághoz való jogát.
 
Mivel a férfiak uralta társadalom hajlamos vitatni azt a radikális eszmét, hogy a nők is emberek, az külön tér ki a nőkkel szembeni diszkrimináció minden formájának tilalmára.