október 2018

Először választottak nőt elnöknek Etiópiában

október 28, 2018 - 20:34

Sahle Work-Zewdét egyhangú szavazással választotta meg a parlament alsó- és felsőháza. Jelenleg ő az egyetlen nő, aki Afrikában elnöki posztot tölt be.

A 68 éves diplomata mintegy három évtizedes politikai tapasztalattal rendelkezik. Korábban Franciaországban, Szenegálban és Dzsibutiban volt nagykövet. 

Céljai közt szerepel a béke és a nemi egyenlőség előmozdítása. 

Azoknak, akik azt mondják, hogy túl sokat beszélek nőkről, üzenem: még csak most kezdtem

- nyilatkozta. 

 

Mégis, hol a nők helye? Barangolás a magyar feminizmus körül a Sétaműhellyel

október 27, 2018 - 13:11

Kapásból három nagy "sétáltatót" tudok már Budapesten, akik rendkívül informatív, színvonalas, izgalmas túrákat ajánlanak a titkos kertektől és a nagyközönség elől elzárt pincéktől-padlásoktól a különböző nemzetiségi gasztro-sétákig. A tematikák szerteágazók, találunk sétát vallások, közlekedési eszközök, családok, művészeti ágak, társadalmi osztályok, történelmi korok mentén, akár korosztályok szerinti bontásban.

„Bárcsak a Tibi is megtenné!” - Apák gyesen

október 26, 2018 - 22:57

A skandináv országok 1971 óta egyeztetik a családpolitikájukat is, melynek célja hármas: a munka és a család eredményesebb összehangolásának elősegítése mindkét fél számára, a fizetett és a nők és férfiak közötti egyenlőbb eloszlásának támogatása, valamint a gyermekek érdekeit alapul vevő gyermekgondozási megoldások. A kétkeresős-kétgondozós családmodellre építenek, és ki­emelt fontosságot szentelnek az apa bevonásának az otthoni feladatokba.

A nők két hónapig lényegében ingyen dolgoznak

október 26, 2018 - 22:49

 A tájékoztatás szerint Magyarországon valamivel kedvezőbb a helyzet, a nemek közötti bérkülönbség 14 százalék, vagyis alacsonyabb az uniós átlagnál.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, továbbá Marianne Thyssen és Vera Jourová uniós biztosok a november 3-án esedékes Egyenlő Díjazás Napja alkalmából kiadott közös nyilatkozatukban hangsúlyozták, az EU egyik alapértéke, hogy a nők és a férfiak egyenlők egymással. Elfogadhatatlannak nevezték, hogy ennek ellenére az éves béreket tekintve a nők két hónapig lényegében ingyen dolgoznak férfi kollégáikhoz képest.

Mi a nemi erőszak kultúrája? Gyorstalpaló férfiaknak

október 25, 2018 - 00:00

Képzeld el milyen lenne, ha valaki egy szép napon tökön rúgna. Jó erősen, és ráadásul szándékosan.

Összerogysz. Érzed a fájdalmat. Épp hogy el nem ájulsz. A hányás szélén vagy.

És aztán megint tökön rúgnak. És megint.

Képzeld el, hogy először akkor történik veled mindez, amikor 12 éves vagy.

Képzeld el, hogy egy 38 éves nő teszi.

Képzeld el, hogy ez a nő az anyád barátja, akivel üzleti kapcsolatban is áll.

Nőkkel szembeni erőszak ellen küzdők kapták a Nobel-békedíjat

október 05, 2018 - 00:00

A jelöltek "a nemi erőszak mint háborús fegyver alkalmazása elleni" küzdelmükért kapták meg a díjat - olvasható a bizottság indoklásában.

Mukwege a Kongói Demokratikus Köztársaságban folyó harcok során megerőszakolt nők ápolásával foglalkozik az általa alapított kórházban.

A jazidi vallású Murad az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai által megerőszakolt nők jogaiért küzd.
 


A Nobel-békedíj kitüntetettjei 1994-2018

Kenojuak Ashevak kanadai képzőművész (1927–2013)

október 03, 2018 - 20:49

A Buffin szigeten született, a hagyományos inuit életformában nőtt fel, halászott, vadászott, a természetben élt. Műveiben az itt szerzett élmények jelennek meg, a tenger, a madarak, állatok, a vad táj. Sokmindent kipróbált, grafikát, kisplasztikát, nyomatokat és szobrokat készített, munkái a világ minden táján keresettek. A Royal Canadian Academy of Arts tagja volt, sok más elismerésen kívül a legmagasabb kanadai kitüntetés, a Companion of the Order of Canadabirtokosa.