Ünnepi köszöntő helyet Öt éve alakult a Feminista Hálózat

CímÜnnepi köszöntő helyet Öt éve alakult a Feminista Hálózat
Közlemény típusaMagazin cikk
A kiadás éve1995
Corporate AuthorsFeminista Hálózat
Magazin neveNőszemély - feminista lap
Oldalak3
Publikáció dátuma09/1995
ISSN1219-1981
Kulcsszavakcivil, Feminizmus
Rövid címNőszemély
A magazin alternatív megnevezéseNőszemély - A Feminista Hálózat lapja
Teljes szöveg

"...a pártrendszerek túlságosan korán kialakult hamis egyensúlyait csak a civil szféra maximális mozgósításával lehetne megbontani." (Tamás Pál).

Tulajdonképpen ünnepelünk. A Feminista Hálózat ötödik születésnapját. Ilyen félig-meddig kerek évfordulókon meghatódik kicsit az ember és a múltba réved. Számot vet, büszkélkedik, felidézi a tüntetéseket aláírásgyûjtéseket, az olykor sértés kel tarkított, máskor sikeres nyilvános vitákat, a nõmozgalomról szóló elõadásokat. Mindazt, ami a hálózat létét jelezte a rendszerváltásos Magyarországon.

Nem tudjuk, talán nem is lehet felmérni, mennyi eredménnyel jártunk, de az tény, hogy sok-sok évtized után újra. becsempésztük a köztudatba a feminizmust.

Szóval, ünnepelünk. Csak valahogy közben azt érezzük, hogy piszkosul átvertek. A pártállam szétrobbanása óta mást se hallunk, mint azt, milyen fontos a civil szféra, az önszervezõdés, a Pártok társadalmi kontrollja... Ehhez képest mit látunk? Maradjunk csak a nõszervezeteknél. Olyan civileket találunk itt, akik különbözõ pártok oldalvizein hajózva igyekeznek elhitetni magukkal és a külvilággal függetlenségüket, olyan szónokokat, akik a feminista irodalomból kölcsönzött gondolatokkal ékeskedve bizonygatják antifeminizmusukat, olyan nõket, akik képtelenek kiszakítani magukat a paternalista hierarchia rendszerébõl.

Vannak persze valóban független nõszervezetek, ha nem is sokan. Róluk azonban keveset hallani. Megfelelõ összeköttetések híján támogatás nélkül vergõdnek, vagy éppen megszûnnek, mielõtt igazán mûködni kezdhetnének. Jónéhány évig megmaradhatnának abból a pénzbõl, amit tehetõsebb "nõvéreik" egy-egy rendezvény díszvacsorájára költenek.

Ha így nézzük, a Feminista Hálózat a szerencsések közé tartozik. Öt év alatt sem morzsolódtunk fel. Koccintsunk erre. Egészségetekre!