Anna Coleman Ladd szobrászművész, protézistervező (1878–1939)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Anna Coleman Ladd szobrászművész, protézistervező (1878–1939)

április 02, 2023 - 22:40
Olyan katonákon segített, akiknek sebesülés következtében eltorzult az arcuk.

Anna Coleman Ladd egy katonával 1918-ban

Anna Coleman Watts a pennsylvaniai Bryn Mawrban született. Párizsban és Rómában tanult szobrászatot. Feleségül ment Dr. Maynard Laddhez, akivel Bostonba költözött, és két lányuk született. Triton Babies című művét az 1915-ös San Franciscó-i Panama-Pacific kiállításon mutatták be. (Ma a bostoni közparkban található szökőkút szobra.) További mitológiai karaktereket ábrázoló műveket is készített. A szobrászat mellett festett, valamint regényeket és színdarabokat is írt.

A háború alatt értesült a londoni Francis Derwent Wood munkásságáról, aki élethű maszkokat fejlesztett ki az sebesülés következtében eltorzult arcú katonák megsegítésére. A nő felvette vele a kapcsolatot, és együtt fejlesztették tovább a maszktechnikát.

Férje után ment Franciaországba, akit az Amerikai Vöröskereszt Gyermekirodájának igazgatójává neveztek ki Toulban. Ott Anna speciális műtermet alakított ki, és maszkokat készített a sebesültek számára. Az arcprotéziseket vékony rézből készítette, melyet a páciens bőrével megegyező színű zománcfestékkel festett le. A szempillák, a szemöldök és a bajusz elkészítéséhez valódi hajat használt. A protézist zsinórokkal vagy szemüvegen keresztül rögzítették az arcra. Számos katonán segített, akik addig a sérülésektől elcsúfított arcukkal nem mertek a családjukhoz hazamenni, és akár öngyilkosságot fontolgattak.

A francia kormány 1932-ben a Becsületlégió lovagjává avatta. Anna Coleman Ladd 1936-ban férjével Kaliforniába vonult vissza, ahol 1939-ben meghalt.

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Madame Tussaud (1761–1850)

október 30, 2014 - 18:34
Marie Grosholz Franciaországban, Strasbourgban született 1761. december elsején. Apja meghalt a hétéves háborúban, anyja egyik rokonuk, Philippe Curtius orvos házvezetőnője volt. Az orvos kedvtelésből anatómiailag pontos viaszfigurákat készített, amelyek felkeltették Conti herceg érdeklődését. Párizsba költöztek, ahol Curtius, orvosi munkáját feladva, kizárólag a viaszfigurákkal foglalkozott. 
 

Somló Sári szobrász, író, költő (1886–1970) 

március 02, 2017 - 00:31

Aradon született színészcsaládból, 1893-ban költöztek Budapestre. Az Iparművészeti iskolába járt, ahol végzés után 1912-ben tanársegéd lett. 1908-ban a párizsi Exposition des Arts Décoratifs kiállításon Filozófia című szobra nagydíjat kapott. Portrékat, kisplasztikákat és síremlékeket  készített, többek között Vajda Jánosét és Tartsay Vilmosét. Katona József mellszobra ma a Színháztörténeti Múzeumban található. A Magyar Képzőművésznők Országos Egyesületének titkára, majd 1922-1948 között elnöke volt. Több kötet elbeszélést és verset is publikált. 

Harriet Hosmer amerikai szobrász (1830–1908) 

október 09, 2017 - 21:44

Művészi képességei korán jelentkeztek. Komoly, haladó szellemű nevelésben részesült. 1850-ben az első nő volt, aki engedélyt kapott a Missouri Medical College anatómiai előadásainak látogatására. Néhány évvel később Európába utazott, Rómában és Londonban élt és alkotott, szobrait a kritikusok és a nagyközönség egyaránt ünnepelte. 

Néhány műve: Beatrice Cenci; The Sleeping Faun (Az alvó faun); Zenobia in Chains (A leláncolt Zenóbia); Queen of Palmyra (Palmyra királynője); Puck; Isabella of Castille.