Gloria Steinem 85 éves - és nem áll meg!

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Gloria Steinem 85 éves - és nem áll meg!

április 01, 2019 - 01:30
A legendás amerikai feminista egész életében a nők felszabadításáért dolgozott.

"1963-ban a Show magazinban a -klubok talmi csillogásáról rántotta le a leplet. „A Playboy Klub a színpad, ahol a Nyuszik a sztárok!” – állt egy álláshirdetésben, amelyben egyúttal izgalmas életet, utazásokat, hírességekkel való találkozásokat és heti 200-300 dollárt ajánlottak a kiválasztott pincérnőknek. Gloria Steinem kitalált magának egy álnevet, letagadott négy évet a korából és elmerészkedett a megadott címre. Dekoratív külseje miatt nem keltett gyanút, gond nélkül felvették. Életutat is kreált magának, de arra nem volt igény: „Nem szeretjük, ha a lányainknak története van. Minket csak az érdekel, hogy illenek-e a nyuszi-image-hez. (...)

1971-ben az afro-amerikai feminista Dorothy Pitman Hughes-zal együtt önálló feminista lapot hozott létre – a Ms. magazin első számát az olvasók nyolc nap alatt elkapkodták. A lap címe arra a korabeli nyelvi újításra utal, melynek célja az volt, hogy egy nő megszólítása (ellentétben a korábbi Mrs. és Miss verziókkal) ne fedje fel, hogy az illető házas-e vagy nem. Steinem, annak érdekében, hogy hitelesen ábrázolja a nők helyzetét, sokat utazott; elmondása szerint az elmúlt évtizedekben többet aludt szállodában, mint a saját lakásában. Előadókörutakat tartott, a feminizmus „arca” lett, nők tízezreit inspirálta. A támadások sem riasztották vissza, pedig még pornográf montázsokkal is megpróbálták elhallgattatni.

A Ms. magazin azóta is rendszeresen megjelenik, és tartalmában tükröződik az alapító globális szemléletű feminizmusa – például 1979-ben ő vitte be az amerikai köztudatba a nőinemiszerv-csonkítás jelenségét. Ugyanis nemcsak a nyugati, középosztálybeli, fehér, heteroszexuális nők sorsa érdekli, noha a saját bőrén tapasztalta, hogy e téren is akad bőven tennivaló. Figyelme arra is kiterjedt, hogy a nem mellett a faj, a bőrszín, a vallási vagy a kasztbeli hovatartozás, az életkor, netán az anyaság miként súlyosbíthatja az elnyomott helyzetet. Egyik korábbi munkaadója például úgy gondolta, hogy a feminizmus „problémáját” meg lehetne oldani azzal, ha több jamaicai nőt telepítenek az USA-ba háztartási alkalmazottnak. Steinem szerint viszont ez elfogadhatatlan, mert a feminizmusnak az összes nőt fel kell szabadítania – sőt, mivel a hagyományos nemiszerep-elvárások hosszútávon mindenkire nézve károsak, a férfiakat is. Mindig is szenvedélyesen hangoztatta, hogy mindenkinek joga van személyként kibontakozni, megvalósítani a benne rejlő potenciált anélkül, hogy ebben nemi vagy faji sztereotípiák, illetve gazdasági kizsákmányolás akadályozná. Az ideális aktivizmus számára: úgy alkotni közösséget, hogy közben elismerjük egymást mint egyént. Fontosnak tartja továbbá a közérthető nyelvezetet – ennek jegyében publikálta öt könyvét a feminizmusról, és megírta Marilyn Monroe életrajzát is. Magyarul eddig egyedül jelent meg Andorka Eszter fordításában." 


Kattints a teljes cikk olvasásához! 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Recenzió: Johanna Laakso (Hg./Ed.) 2008. Frau und Nation. Woman and Nation. (Wien-Berlin: Lit Verlag.)

augusztus 09, 2011 - 21:40

Irma Sulkunen Suffrage, Gender and Citizenship in Finland: A Comparative Perspective című írása  a szavazati jog, a gender és az állampolgárság sajátos összefonódását tárgyalja a finn történelemnek a tizenkilencedik század végi, huszadik század eleji szakaszában. A szerző a több kategória egymásra vetítésével dolgozó interszekcionális megközelítés segítségével teszi világossá, miért éppen Finnországban nyerték el a nők Európában elsőként a  választójogot. A finnek tizenkilencedik századi függetlenségi küzdelmében a a nők különböző csoportjai együtt harcoltak a férfiakkal.