Prostitúció igen, vezető pozíció már kevésbé - avagy az "okos nő" helye

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Prostitúció igen, vezető pozíció már kevésbé - avagy az "okos nő" helye

december 16, 2010 - 14:07
Egy 17 éves srác az interneten felfedezte, hogy egyetemista nővére titokban prostituált.

Egy 17 éves srác az interneten felfedezte, hogy egyetemista nővére titokban prostituált.

(vagy gondolják komolyan!), hogy "fizetéskiegészítés", így finanszírozza tanulmányait, sőt, a 25 ezres órabérével valahol még "okosabb" is, mint a 300-as órabérben az utcán szórólapozó diáklány. ...Hányszor facsarják ki az "okos nő" fogalmát! Az "okos nő" szemet huny a megcsalás felett, az "okos nő" elhallgatja igényeit, az "okos nő" elnézi, ha a párja pornót néz, prostituálthoz jár, stb. Most meg az "okos nő" maga is prostituáltnak áll. Persze e "megértő", helyeslő magatartás mellett az ítélkezés, megvetés ugyanúgy ott van.

Jönnek páran azzal is, hogy ezt milyen sokan csinálják. És??? Attól, hogy sok nő ezt csinálja, még rendben van a dolog? Egyáltalán nincs. "A prostitúció mindig is létezett" - mondják még az okosok. Na de miért létezett? Mert volt rá KERESLET.

Mindig akadtak olyan emberi mivoltukból kivetkőzött férgek, akik önmagukat is képesek olyan szinten megalázni, hogy fizetnek a szexért. A képbe jönnek az anyaság erkölcsei is - "legalább mindent meg fog tudni adni a gyerekének", stb. (Persze hogy a gyerek mit fog érezni, ha megtudja, honnan a jólét, arról már kevesebb szó esik.) És akkor még csak az önállóan dolgozó, "önkéntes" prostituáltakról beszéltünk - azokról nem, akiket férfi stricik kényszerítenek erre, veszik el a pénzüket, stb.

Egy pornómagazin főszekesztő(nő..)je nemrég azt nyilatkozta, hogy a gazdasági válság óta tömegesen megnőtt azoknak a magyar nőknek a száma, akik a szexiparban kívánnak elhelyezkedni.

Lehet egyszerre okosnak nevezni és megvetni a prostituáltakat, pornószínésznőket, vagy akár csak a gold diggereket, akik egy gazdag férfival kitartatják magukat - de fel kellene tenni azt a kérdést is, nincs-e valami baj a társadalommal, amiért sok nő látja e formában a felemelkedés, anyagi biztonság (vagy akár csak a tanulmányok melletti alapvető megélhetés!) lehetőségét? (Jóval több nő, mint férfi - és nem mellesleg férfi prostituáltak esetében is túlnyomórészt férfiak a kliensek, a férfi prostituáltak tipikusan meleg prostituáltak!!!) Nincs-e valami baj a társadalommal pusztán amiatt, hogy LÉTEZIK ez a lehetőség? Nagyon kevesen fordulnak prostituálthoz csak azért, mert annyira előnytelen külsejűek, hogy másképp nem jutnak szexhez - a prostitúció elsősorban a másik feletti uralomról szól.

Az a benyomásom támadt, hogy a többség mindezt teljesen helyénvalónak találja (a társadalomban szükség van olyan nőkre, akiket egyszerre lehet használni és megbélyegezni, megvetni?) - viszont, fájdalmas kontraszt, mekkora az ellenkezés azzal szemben, hogy a nők a jó fizetéssel járó magas pozíciókba, politikai tisztségekbe jussanak.

 

 

Pussy Riot vs. nyíregyházi "hölgyek" - a lányok és a törvény

szeptember 08, 2012 - 23:00

Ha nem várna a Pussy Riot három tagjára szabadságvesztés, most egy kávé mellett jóval kellemesebb témákról elmélkedhetnék. Például arról, hogy milyen minőségűek a politikai performanszaik zeneileg, nevezhetőek-e egyáltalán punkegyüttesnek, és mennyiben értek egyet a figyelemfelkeltő módszereikkel.

Vicces bankreklámok - genderalapon

szeptember 26, 2011 - 09:23
2011, Slutwalk, New York. Forrás: Charlotte Cooper, Flickr

A reklámozás tulajdonképpen kommunikáció útján végrehajtott stratégiai cselekvés, melynek célja a befolyásolás, valamely dologgal, személlyel kapcsolatos attitűd megváltoztatása. Egy reklám akkor sikeres, ha kedvező attitűdöt alakít ki valamely céggel vagy termékkel kapcsolatban. A következő lépés a megváltozott attitűdnek megfelelő cselekvés, a cég felkeresése, a termék megvásárlása. Az attitűd mint szociálpszichológiai kategória kognitív és érzelmi elemekből épül fel.

Feminizmus és transzneműség 2.: Transz nők a szexmunka/prostitúció vitában

szeptember 12, 2016 - 14:03

/Mint ismeretes, a feminizmusnak több irányzata van, amelyek különböző nézőpontokat képviselnek, és amelyek egyes kérdésekben akár szemben is állhatnak egymással. Még komplikáltabbá teszi a jelenséget feminizmus és LMBTQ+ mozgalmak kapcsolata, valamint magán az LMBTQ+ mozgalmon belül az egyes "betűk" (melegek, leszbikusok, transzneműek, queerek, stb.) elfogadottságának eltérő mértéke. Mindez már Magyarországon is kezd látszani.