Dora d’Istria román író (1828–1888) 

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Dora d’Istria román író (1828–1888) 

január 21, 2017 - 13:59

Az orosz Koltsov-Massalski herceg felesége, Elena az albán gyökerekkel is rendelkező történelmi Ghica családba született, apja Mihai Ghica herceg volt. Széleskörű műveltséggel rendelkezett, több nyelven beszélt, bejárta egész Európát. Egyik utazása során, Görögországban megismerkedett a svéd feministával, rel. Az irodalom mellett jártas volt a történelemben és a politikában is. Férjével 1855-ig Oroszországban élt, de egészsége nehezen viselte a klímát, ezért Olaszországba költözött. Dora d'Istria írói néven kezdett publikálni, főleg franciául, elbeszéléseket, esszéket, tanulmányokat. Műveiben gyakran foglalkozott a nők emancipációjának fontosságával. 

Néhány műve (Pallas Nagylexikon alapján):

  • Első munkájában: La vie monastique dans l'Église orientale (Páris 1855; Genf 1859) az európai eivilizáció legnagyobb akadályául a szerzetesi intézményt tünteti fel;
  • La Suisse allemande művében (Genf 1856) a német eszméknek a modern civilizációra való hatását taglalja;
  • Les femmes en Orient munkájában (Zürich 1860) a keleteurópai nők helyzetének javításáról ir;
  • Des femmes par une femme c. iratában pedig (Brüsszel 1869) a német társadalmat hasonlítja össze a román társadalommal;
  • az Excursions en Roumélie et en Morée (Zürich 1883) cimüben azt bizonyítgatja, hogy az ó-korban Görögország azt a szerepet játszotta, amelyet a modern világban Németország játszik. 

Read more: 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Anna Laetitia Aikin-Barbauld, angol író, költő, irodalomtörténész, társadalomkritikus

szeptember 05, 2010 - 21:56

Anna Laetitia Aikin Barbauld (1743-1825) az angol romantika jelentős költője, esszéista, ezen kívül gótikus történeteket, illetve meséket is írt. Férjével a Palgrave Academy nevű fiúiskolát igazgatta, tanított is. Irodalomtörténészként 50 kötetes regénygyűjtemény szerkesztésével járult hozzá az angol kánon kialakulásához. Kiterjedt levelezést is folytatott. Leveleiben és esszéiben - kora normáit tekintve egy nő számára szokatlan módon - határozott politikai állásfoglalást tanúsított.

Bezerédj Amália író, az első magyar gyerekkönyv szerzője (1804–1837)

december 27, 2016 - 14:28

Az első magyar gyermekkönyv szerzője Szentivánfán született nemesi családból. Széleskörű nevelésben részesült, gyerekkorától tanulta a latin, angol, francia, német nyelveket, zongorázott és hárfázott. Igen fiatalon, 1821-ben ment férjhez távoli rokonához, Bezerédj Istvánhoz. Élénk társadalmi életet éltek, baráti körük liberális felfogású. Amália elbeszéléseket írt, melyek főleg a nőneveléssel, női sorsokkal foglalkoztak. Része volt az első szekszárdi óvoda megnyitásában.

Charlotte Perkins Gilman amerikai író, feminista (1860–1935)

december 27, 2016 - 20:40

Gyerekkorában hányatott sorsa volt, a könyvekhez menekült, a könyvtárban az irodalom mellett történelmi, filozófiai munkákat is elolvasott. 1883-tól jelentek meg írásai a Providence Journalban, a Woman’s Journalban és más folyóiratokban.  1982-ben publikálta a "The Yellow Wallpaper" () című, ma is népszerű novelláját, mely a világhírt jelentette számára.