A lovagiasság témájában válaszoltunk a Házipatika kérdéseire

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

A lovagiasság témájában válaszoltunk a Házipatika kérdéseire

október 30, 2019 - 20:00
A brit Good Morning Britain reggeli beszélgetős műsorában a lovagiasság és a feminizmus viszonyáról vitatkoztak a résztvevők, erről írt Szuda Sándor a Házipatika hasábjain. 

 "Hölgyeké az elsőbbség, nőké a jog" - idézte fel a mondást Antoni Rita újságíró, nőjogi aktivista, a Nőkért Egyesület elnöke, kifejtve, hogy a feminizmus által kivívott nemi egyenlőséghez képest személy szerint nem sajnálja a lovagiasság háttérbe szorulását. "Egy ajtónyitásnál sokkal fontosabb, hogy a férfiak egyenrangú emberként tiszteljék a nőket. Boldogan becserélném az ajtóban előreengedést a döntéshozatalba beengedésre" -szögezte le.

Véleménye szerint a lovagiasnak tartott megnyilvánulások önmagukban nem többek, mint formaságok. Nem lehet tudni, hogy milyen tartalom van mögöttük, így értelmetlen pusztán egy-egy ilyen megnyilvánulás alapján a nők iránti tiszteletet vagy éppen annak hiányát feltételezni. "Annyiról van szó, hogy az adott férfi a szocializációja során tanult viselkedésmintát követi ilyenkor. Lehet, hogy valóban tiszteli a nőket, és lehet az is, hogy pont ezekkel a gesztusokkal igyekszik a tisztelet hiányát elfedni - ennyiből nem tudhatjuk. Én ezeket a megnyilvánulásokat nem igénylem, ugyanakkor kontraproduktívnak tartom a feminizmus nevében leharapni egy férfi fejét, ha ilyen formában igyekszik udvarias lenni" - mutatott rá a nőjogi aktivista.

"Tegyünk viszont különbséget aközött is, hogy egy ilyen gesztus magánjellegű helyzetben, például randevún történik-e (ami teljesen rendben van és az adott párra tartozik), vagy pedig egy politikus igyekszik a lovagiasságával villogni, miközben leszavazza a nők elleni erőszak megfékezésére szolgáló áldozatvédelmi dokumentum, az Isztambuli Egyezmény magyar jogrendbe illesztését - ez viszont nagyon nincs rendben! Felidéznék egy történetet, ami szemléletesen ábrázolja, hogy miért nem boldogítja a feministákat a lovagiasság: 2012 szeptemberében a családon belüli erőszak ellen 4-5 gyerek szülését javasló Varga István képviselőt azzal védte egy kolléganője, hogy »mindig előreenged a liftben«" - zárta gondolatait Antoni Rita.

A teljes cikk olvasható. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A Tiszatáj Online beszámolója a Schwimmer-szobáról

június 10, 2012 - 00:00

'"2012. június 8-án Szegeden a Somogyi könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában megnyílt az első Schwimmer-szoba Magyarországon. A szervezők, az Együtt a Nőkért Egyesület (ENE) alapítói szándékuk szerint Magyarország számos könyvtárába szeretnék bevinni a kezdeményezést. A Schwimmer-szoba megálmodói és kivitelezői Antoni Rita, az ENE elnöke, és Retek Erika a fiókkönyvtár könyvtárosa, akiket támogattak a fiókkönyvtár munkatársai. A Schwimmer-szoba egy igen barátságos, bensőséges hangulatot árasztó kis kuckója a könyvtárnak, ahol szívesen leül a lámpaernyő alatti fotelbe olvasgatni az ember.

Antoni Rita (Nőkért.hu) és Kátai Gábor (Nők a Pályán) a Szegedi Városi Televízióban

november 12, 2011 - 00:00

2010. november november 11-én, csütörtökön 19.30-tól Antoni Rita, a Nőkért.hu főszerkesztője és Kátai Gábor, a Nők a Pályán aktivistája a Szeged Városi TV  Körút című, közéleti-kulturális magazinjának vendégei voltak.