• Tüntetés Kanadában a faji szegregáció ellen
  • Wanda Robson, Viola Desmond testvére 2018-ban, kezében az új kanadai tízdollárossal

Viola Desmond, a kanadai Rosa Parks

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Viola Desmond, a kanadai Rosa Parks

július 07, 2020 - 21:10
A kanadai faji szegregáció egyik legismertebb történetének a főszereplője.

Viola Desmond Halifaxban született 1914-ben középosztálybeli családba. Anyja fehér lelkész lánya, apja fekete borbély volt.

Kozmetikus- és fodrásznak tanult, saját szalont nyitott a feketék speciális igényeinek a kiszolgálására. Az üzlet virágzott, és Viola hamarosan a helyi fekete közösség fontos szereplője lett.

1946-ban egyik üzleti útján New Glasgow-ban bement egy moziba, és mivel rövidlátó volt, a földszintre kért jegyet. Nem vette észre, hogy a pénztáros a karzatra szóló jegyet adott neki, a helyi szokások szerint ugyanis a színesbőrűek ott ültek. Ragaszkodott a földszinti ülőhelyhez, a vitához kihívott rendőrök bántalmazták, letartóztatták és bezárták.

Halifaxba hazatérése után a helyi baptista gyülekezet vezetői tanácsára bíróságra vitték az ügyet. A per hosszú ideig elhúzódott, többször szerepelt a helyi és országos lapokban. Végül 26 dolláros büntetés fizetésére kötelezték.

2010-ben Nova Scotia kormányzata posztumusz felmentette és bocsánatot kértek a családtól. 2012-ben a kanadai posta bélyeget adott ki tiszteletére, 2018-tól a kanadai tízdolláros bankjegyen Viola Desmond arcképe szerepel. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Elizabeth Arden kanadai/amerikai üzletasszony (1884–1966)

december 28, 2018 - 14:45

Florence Nightengale Graham az Ontario állambeli Woodbridgeben született, ápolónőnek tanult. 1908-ban költözött New Yorkba, egy kozmetikai cégnél helyezkedett el, két év múlva megnyitotta saját üzletét már Elizabeth Arden néven. Bőrápoló termékei és az alkalmazott kozmetikai kezelések gyorsan népszerűek lettek. Szépségápoló szalonjai hamarosan más városokban is megjelentek, 1915-ben pedig kilépett a nemzetközi piacra.

Lucretia Mott amerikai reformer, abolicionista, feminista (1793–1880) 

január 05, 2018 - 00:14

Lucretia Coffin Nantucketben született, kvéker családba. A Society of Friends kvéker intézetben tanult, végzés után tanítóként alkalmazták. Amikor rájött, hogy a férfi tanítók kétszer annyit keresnek, mint a nők, szóvá tette, egyenlő elbírálást követelt – és ettől kezdve megtalálta életcélját.

Jody Williams politológus, aktivista (sz. 1950)

szeptember 30, 2019 - 23:34

Vermontban született, a burlingtoni egyetemen spanyol-angol szakon végzett. Néhány évig Mexikóban tanított, majd Washingtonban dolgozott. Második diplomáját a Johns Hopkins egyetemen szerezte politikatudományból 1984-ben. 1991-től a taposóaknák elleni nemzetközi kampány élharcosa. Az International Campaign to Ban Landmines (ICB) alapító tagja, ők hozták tető alá az 1999-ben életbe lépett Ottawai Egyezményt, melyet 120 ország írt alá a gyalogsági- és taposóaknák betiltásáról.