Kishida Toshiko japán író, feminista (1863–1901)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Kishida Toshiko japán író, feminista (1863–1901)

május 23, 2016 - 23:13
A japán feminizmus első hullámának kiemelkedő személyisége.

1863. január 14-én született. A japán feminizmus első hullámának kiemelkedő személyisége, Shoen néven írt. Eleinte a császári udvarban dolgozott, de úgy gondolta, hogy ez az intézmény túlságosan távol áll a világ valóságától, ráadásul az ágyasi rendszert megalázónak ítélte a nők számára. Végül otthagyta az udvart és minden idejét a nők jogaiért folytatott küzdelemnek szentelte. Külön figyelmet fordított a közép- és felső osztálybeli fiatal lányok kiszolgáltatott helyzetére.

1883-ban "Lányok dobozban" című beszédéért - melyben többek közt azt kritizálta, hogy a lányokat vak engedelmességre nevelik és nem kapnak megfelelő oktatást -  letartóztatták. 

1901-ben halt meg, a japán nők szavazati jogáért 1917-ben indított kampányt már nem érte meg. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Shidzue Katō japán politikus, feminista (1897–2001)

május 23, 2016 - 23:17
Shidzue Katō Margaret Sangerrel 1955-ben

Szamuráj gyökerű előkelő családba született, alapos nevelést kapott, a nyugati kulturával is megismertették. Első férjével néhány évig az Egyesült Államokban élt, ahol megismerkedett és barátságot kötött Margaret Sangerrel. Hazatérte után klinikát nyitott, ahol a családtervezés fontosságát és a születésszabályozás lehetőségeit tanította.  Ez éles ellentétben állt a kormánypolitikával, ezért 1937-ben letartóztatták, klinikáját bezárták. 1946-ban lett parlamenti képviselő, ebben az évben szavazhattak a japán nők először.

Emmeline Pankhurst és lányai a nők szavazati jogáért

október 11, 2010 - 12:02
Emmeline, Christabel és Sylvia Pankhurst

Az anya: Emmeline (Goulden) Pankhurst

1858. július 14-én Manchesterben születik Emmeline Goulden, Robert Goulden és Sophia Crane leánya. Apja sikeres üzletember, radikális politikai nézetekkel, a rabszolgaság elleni mozgalom támogatója. Anyja szenvedélyes feminista, aki kamasz lányát magával viszi a nőmozgalmi rendezvényekre. Emmeline Manchesterben kezdi iskoláit, majd szülei 15 éves korában a párizsi École Normale de Neuilly internátusba küldik, ahol a megszokott női tárgyak mellett természettudományt és közgazdaságtant is tanítottak.