"Petikének mondom, Karcsika is értsen belőle" - Dr. Spronz Júlia beszéde

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"Petikének mondom, Karcsika is értsen belőle" - Dr. Spronz Júlia beszéde

május 24, 2013 - 19:30
Dr. Spronz Júlia beszéde, címzett: dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész, Másolatot kap: Papp Károly Országos Rendőrfőkapitány.

Spronz Júlia (Fotó: Kati Holland)

Dr. Spronz Júlia beszéde, címzett: dr. Polt Péter Legfőbb Ügyész, Másolatot kap: Papp Károly Országos Rendőrfőkapitány.

Kedves Petike!

Hallom, hogy ti nyomoztok a komondoros Balogh Józsi ügyében. Bizony a csonttörést, akárhogy is forgatjuk, nehéz átminősíteni könnyű testi sértéssé, így nem lehet azért annyira könnyen megúszni a nyomozást.

Pedig már láttunk tőletek szép próbálkozásokat. Például amikor a nagyollóval tucatszor átlyuggattak egy nőt, meg amikor a bántalmazó a konnektorba bedugott kábelt a vízzel teli kádba dobta a felesége mellé, na akkor az emberölés kísérletét csúnyán átminősítettétek könnyű testi sértéssé.

De most ilyen tuti nem lesz, hisz a csonttörés, az mégis csak komoly ügy. Olyannyira, hogy hivatalból üldözendő és még a vádat is ügyész képviseli. Nem úgy mint a családon belüli erőszakos ügyek nagy részében, ahol elvárják a sértett fél aktív szerepvállalását és ha nem tudja leperkálni a 10 ezer forintot, akkor még bíróság elé sem viheti az őt ért erőszakot.

Már nem egy rendőrképzésen vagyok túl, így pontosan ismerem az összes szaftos sztorit arról, hogy a bántalmazott nők milyen fondorlatos módokon akadályozzák a nyomozóhatóság munkáját. Például nem átallanak mindig visszamenni az őket bántalmazó férfihoz, folyton változtatgatják, hogy mit is akarnak, szeszélyesek és kiszámíthatatlanok. Tudod, mindegyiknek megvan a maga ésszerűsége, csak mi ezt kívülről nem mindig látjuk át. De hadd áruljam el, az amerikai, angol, svéd, osztrák, albán, szlovák nők is pont így viselkednek hasonló helyzetben. Ami más, az a hatósági hozzáállás.

Például ezeken a helyeken tudják, hogy egy bántalmazott nő átlagosan három-hét alkalommal tér vissza, átlagban mintegy hét évet időzve a bántalmazó kapcsoltban, mire végleg ki tud onnan szakadni. Azt is tudják, hogy a legtöbb párkapcsolati erőszak áldozattól nem várható el, hogy nyíltan szembeszálljon az őt hónapokig, évekig, évtizedekig bántalmazó emberrel és a szemébe mondja az őt ért sérelmeket. Főleg a gyanúsítottal egy fedél alatt lakó sértett esetében van ez így. Ezért például az ilyen esetekben nem alkalmaznak szembesítést. És ahelyett, hogy az eljárás sikerességét az áldozatra terhelnék, úgy nyomoznak, mintha sértett nem is lenne. Mint az emberöléses esetekben. Beszerzik a rokonok, szomszédok vallomását, a helyszínre rögtön kiszállva rögzítik a nyomokat, megnézik az orvosi dokumentációt, az esetleges korábbi sérülésekről felvett látleleteket, beszerzik az igazságügyi szakértői véleményeket.

Apropó szakértő: tudtad, hogy nálunk is van már sérülés keletkezési mechanizmus igazságügyi szakértő, aki többek közt meg tudja állapítani, hogy egy sérülés esés vagy ütés következtében állt elő? És az is milyen már, hogy elvárjátok, hogy a sértett 3500 forintot fizessen egy látleletért, míg ti azt ingyen ki tudjátok kérni. 

Na és így, ha alkalmazzátok ezeket a máshol jól bevált fogásokat, akkor családon belüli erőszak miatt el lehet ítélni valakit úgy is, ha a partnere – hozzátartozóként – megtagadja a vallomástételt. Mert azért ti sem gondoljátok komolyan, hogy amikor együtt kell várakozni a terem előtt, vagy egyszerre engedik el a meghallgatás után a két felet, vagy amikor a hatóság épülete előtt ott várakozik a bántalmazó népes pereputtya, bárki is úgy érezné, hogy biztonságban van és következmények nélkül vallomást tehet. Nálunk meg még a távoltartás elrendeléséről szóló tárgyaláson is egyszerre hívják be a feleket. Aztán jó esetben 30 napra el is rendelik. Míg más országban hónapokra, évekre szól a távoltartás. Hej, de jó lenne itt egy átfogó reform!

Nem hallgattál Karcsikára. Pedig ők is szívtak sokáig, mondogatták, mondogatták, hogy „hát kérem, míg vér nem folyik, addig nem tudunk mit tenni”. Aztán már 2003-ban lett belső szabályzatuk a családon belüli erőszak rendőri kezeléséről. És ettől jobb lett. No meg, hogy a témával foglalkozó civil szervezeteket bevonják a képzéseikbe.

Hát hajrá! Mi itt vagyunk, segítünk.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)"A pártok (mind!) szűrjék ki maguk közül a bántalmazókat!" - Dr. Wirth Judit beszéde

május 24, 2013 - 18:48
Wirth Judit (Fotó: Kati Holland)
Magyarországon a nők és gyerekek elleni családon belüli erőszak szégyenteljesen van szabályozva. Nincsen ellátórendszer az áldozatoknak, nincsenek ismeretek a jogalkalmazók fejében, a hatóságok legtöbbször a józan észt és bármely jóérzésű laikust megszégyenítő tudatlansággal és rosszindulattal állnak az áldozatokkal szemben, és megértéssel és megengedéssel az elkövetők oldalán.
 
Magyarországon 10 éve igyekeznek elodázni, hogy valóban működő jogszabályok szülessenek, és az áldozatokat valóban segítő intézmények jöjjenek létre.

Amikor vér folyik, akkor már késő – az Angyalhír sajtóközleménye

június 20, 2016 - 13:38
Fotó: Nyíri András

A séta június 26-án vasárnap 15 órakor a Clark Ádám tértől indul, és a Bazilikánál ér véget, ahol a csatlakozó civil szervezetek képviselői mondanak beszédet. Az áldozatok emlékére a Lánchídról száz fehér léggömböt engedünk el, a Szt. István téren pedig a rendezvény ideje alatt megtekinthető lesz a Magyarországon partnerük által megölt nőket megörökítő Néma Tanúk kiállítás. Az esemény moderátorai Jaksity Kata és Bombera Krisztina. 

„Miért van az ma Magyarországon, hogy nem az elkövetőnek, hanem az áldozatnak és a gyerekeinek kell menekülniük?” – Ámon Kata beszéde

február 03, 2017 - 13:28
Balról: Újszászi Györgyi, Ámon Kata, Antoni Rita (fotó: Németh Dániel, Magyar Narancs)

Elmenekülnék-e a bántalmazó elől, ha azzal fenyegetne, hogy megöl, ha elmenekülök? 

Elmenekülnék-e a bántalmazó elől, ha azzal fenyegetne, nem csak engem öl meg, hanem a gyerekeimet is, ha elmenekülök?

Elmenekülnék-e, ha azzal fenyeget a gyermekvédelmi rendszer, hogy ha nem vetek véget saját bántalmazásomnak, kiemelik a gyerekeket? 

Elmenekülnék-e, ha a bántalmazónál maradnának a gyerekeim, ha elmenekülök, mert a bántalmazott nő mindig rossz anya, de a bántalmazó attól még lehet jó apa, hogy a gyerek előtt bántalmazza a partnerét?

"A liberálisok csak abban „bűnösök”, hogy merik néven nevezni a dolgokat!" - Tanos Áron beszéde

május 23, 2013 - 18:59
Tanos Áron (Fotó: Kati Holland)
Sziasztok.

Tanos Áron vagyok 26 éves, kapcsolatban élő magyar férfi,

és még mindig nem verem a  barátnőmet.

A szeptemberi tüntetésen is , azóta csak annyi  változott, hogy 26 éves lettem, a kormány családon belüli erőszakkal kapcsolatos politikája sajnos nem.

"Azért jöttem, hogy leszámoljak a pártpolitikai kereszténység legendájával"

május 24, 2013 - 21:24
Balta F. (Fotó: Kati Holland)
 Sziasztok!

Engem semmi nem kvalifikál arra, hogy ma itt álljak, és egészen tegnapig nem is készültem erre. Nem vagyok lelkész, teológus, pszichológus, jogász, sem a hittudomány, sem a családon belüli erőszak nem a szakterületem.

Akkor miért is állok itt? Elsősorban a bántalmazottak miatt, de magam miatt is.

Kettős életet élek.