"A feminizmussal való azonosulás gyakran a cselekvésből következik"

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

"A feminizmussal való azonosulás gyakran a cselekvésből következik"

május 27, 2015 - 18:14

Dósa Mariann (fotó: Ámon Kata)

Dósa Mariann, a nemrég lezajlott egyik szervezője az alábbi választ küldte közzétételre a szubjektív hangvételű :

"Kedves Rita!

Nagyon köszönjük a részletes beszámolót és előre is köszönjük, hogy írsz majd részletesen a panelekrők/kerekasztalokról!

Az általános beszámolódból két dologra szeretnék most válaszolni.

Az egyik a konferencia nyelvének érthetősége.

Ezt a teljes szervezési folyamat során nagyon komolyan vettük. A felhívásban eleve kiemeltük, hogy az előadások közérthetősége ezen a konferencián kiemelt jelentőséget kap. Tehát az előadók tudták, mire jelentkeznek. Ezek után a beérkezett jelentkezések közül eleve kigyűjtöttük azokat, amelyek sok szak- vagy idegen szót használtak és ezeket azzal választottuk be a végleges programba, hogy az előadóknak majd el kell magyarázniuk ezeket a kifejezéseket és általánosságban olyan előadást kell tartaniuk, amit bárki megérthet. Ezt az előadók elfogadták. Ezek után, még a konferencia előtt minden előadót  emailben megkértünk arra, hogy figyeljenek majd erre oda az előadásukban.

Ezek után én teljesen jogosnak érzem, hogy moderátorként megszakítok egy előadást és kérem az előadót, hogy magyarázzon el olyan kifejezéseket, amiket joggal feltételezhetően sokan a közönségből nem értenek (viszont a csodálatos magyar oktatási rendszernek köszönhetően sosem mernék ezt jelezni :/) [Ebben a konkrét esetben, amit kiemeltél a beszámolódban egyébként szerintem fontosabb és hasznosabb volt, hogy az előadó kifejtette, elmagyarázta  a kérdéses fogalmakat, mint hogy teljesen végigmondja az előadást, amit tervezett. És mivel az előadó ebben a konkrét esetben aktív résztvevője alulról szerveződő, elnyomott csoportokat képviselő feminista csoportoknak, szerintem joggal várhattam, hogy el tudja mondani közérthetően, mit jelentenek ezek a kifejezések.] Azt én is sajnálom, hogy ezt az elvet nem tudtuk teljesen következetesen képviselni a konferencia során, de a szervezők nem egyformán gyakorlottak ebben, most ennyire sikerült, de szerintem ez is nagy dolog és én úgy érzem, hogy ebben a konferencia fontos, bár valóban apró előrelépést tett azzal, hogy végig kimondottan hangsúlyoztuk ezt a szempontot.   

A másik dolog, amire reagálni szeretnék, a feminizmus mibenlétének kérdése.

Én személy szerint feminista vagyok, sőt, erre nagyon büszke is vagyok. És (épp emiatt) én is különös zavart érzek, amikor nők szexista kijelentéseket tesznek és akkor is, amikor nők, akik a feminizmus legfontosabb elveit a gyakorlatban alkalmazzák, tudatosan elhárítják maguktól a feminista eszmével való azonosulást. De egyrészt amikor van 2 óránk beszélgetni egymással, akkor én azt pazarlásnak érzem arra fordítani, akár csak részben is, hogy nevezéktani vitákba bonyolódjunk. Szerintem a feminizmussal való azonosulás gyakran a cselekvésből következik és nem fordítva (vagy legalábbis ez is egy lehetséges út), ezért egyáltalán nem éreztem szükségét annak, hogy belemenjek a megnyitó kerekasztal során egy szűken erről szóló vitába. E nélkül is szépen kirajzolódott sok fontos feminista következtetés, én úgy éreztem és többen ezt jelezték vissza nekünk.

Azt nagyon sajnálom, hogy szerinted csupán a szakmák sajátosságairól szólt a beszélgetés - talán ez is azt mutatja, hogy nagyon különböző előzetes tudatosságot, jártasságot szerzett résztvevők voltak a konferencián. És az, hogy egy feminista konferencia egyik beszélgetésén valaki szexista kijelentést tesz, szerintem nem tragédia (kb. elkerülhetetlen sajnos). Az volna a tragédia, ha erre nem érkezne feminista visszajelzés. És én nagyon boldog voltam attól, hogy ezeket a visszajelzéseket többnyire nem nekünk, szervezőknek kellett megtennünk, hanem megtették maguktól a panelek/kerekasztalok többi résztvevői, illetve a közönség. Így a legkülönbözőbb társadalmi-politikai pozíciókból érkeztek a visszajelzések és szeritem ez különösen nagyon szép és előremutató volt.    

És noha én személy szerint több dolog miatt eléggé csalódott voltam a konferencia kapcsán, annak épp nagyon örültem, hogy elég sok olyan ember jött el, akik nem szoktak ilyen rendezvényekre eljutni (többen még sosem voltak), illetve akik nem a fehér budapesti középosztályból származnak. 

Még egyszer köszi a kitartó részvételt a konferencián (: és a beszámolókat is!

Mariann"

Köszönjük a választ, ami úgy gondolom, teljes mértékben meggyőző.

Köszönjük egyúttal a szervezők munkáját, és sok sikert kívánunk a remélhető folytatáshoz!

Szeretnénk másokat is párbeszédre bátorítani a konferencián elhangzott témákban - felhívjuk a figyelmet, hogy már az egyik előadó, Joó Mária is reagált, formájában (görgess le az oldal aljára). A tanárnő felajánlotta, hogy szeptembertől szívesen vezetne feminista olvasókört kezdőknek (magyar nyelvű szövegek alapján) és haladóknak (angol nyelvű szövegek alapján) - remélhetőleg sokan fogunk élni a lehetőséggel.

Olvashattok a Mariann levelében is említett (segítő szakmákban dolgozó nőkkel lezajlott) beszélgetésről .

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



"Ellentmondások nélkül egyenlőséget teremteni nem lehet"? - megjegyzések a Baloldali Feminizmus konferencia margójára

május 18, 2015 - 12:42

„Hiszek a dolgozó nők, a jogaikért harcoló színesbőrű nők, a leszbikusok, a hivatásukban nemük miatt háttérbe szorított nők, az indulatos fiatal nők, fellázadó háziasszonyok, elgyötört, segélyből élő anyák és a bölcs öregasszonyok képességeiben és forradalmi lehetőségeiben.” /Gloria Martin/