Küzdelem az erőszak ellen: az osztrák jó példa itthon is reményt adhat

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Küzdelem az erőszak ellen: az osztrák jó példa itthon is reményt adhat

június 02, 2019 - 00:42
Az osztrák kormánykoalíció szétesése előtti napokban mutatták be azt az erőszakellenes-áldozatvédelmi csomagot, amely az elkövetők szigorúbb büntetését, az erőszakos bűncselekmények megelőzését és a sértettek eredményesebb védelmét szolgálja. A magyar erőszakáldozatoknak is reményt adhatnak az osztrák intézkedések, ugyanis a speciális munkacsoport vezetője az ÖVP színeiben bejutott az EU-ba.

Karoline Edtstadler (Fotó: Facebook)

Ausztriában hét minisztériumból és több mint száz szakértőből álló munkacsoport működik az erőszakos és szexuális bűncselekmények áldozatainak védelme, valamint az elkövetők fokozott felelősségre vonására érdekében. A büntetőjogi munkacsoport vezetését egy évvel ezelőtt Karoline Edtstadler a belügyminisztérium államtitkáraként vette át annak érdekében, hogy több igazságosságot szolgáltasson.

Az áldozatok hatékonyabb védelme érdekében a távoltartást újrafogalmazzák és meghosszabbítják. Duplájára növelik a nemi erőszak minimális büntetési tételét, letöltendő szabadságvesztést szabnak ki. Biztosítják, hogy a veszélyeztetett személy gyorsabban kapcsolatba léphessen a rendőrséggel, és bármikor segítséget kérhessen. Megfogalmazták, hogy különösen a nőket kell támogatni a segítségnyújtás gyors elérésében. Bővítik a menedékházak, átmeneti lakások körét. Krízisközpontok működtetése mellett javítják a bíróságok és a hatóságok együttműködését. Annak a lehetőségét is megteremtik, hogy a súlyos erőszakáldozatok új életet kezdhessenek. Kiemelten kezelik a gyermekek és a védtelen személyek ellen elkövetett erőszakos bűncselekményeket. Fokozott figyelmet szentelnek a bűnözés és az erőszak megelőzése. A felvilágosítást fiatal korban kezdik, és a veszélyre felhívják a potenciális áldozatokkal foglalkozó szakmák képviselői, például az iskolaorvosok figyelmét.

Az ÖVP, illetve a korábban bíróként tevékenykedő harmincnyolc éves Karoline Edtstadler sikeresen szerepelt az EU-választáson, így akár a magyar erőszakáldozatok is reménykedhetnek abban, hogy kiépül egy európai szintű gyermek- és áldozatvédelmi rendszer, amely számunkra is megteremtheti a biztonságot. Sebastian Kurz pártja az interneten fogadta a választópolgárok javaslatait arra vonatkozóan, hogy milyen változásokat várnak az EU-ban. Magyar anyák kérték, hogy az Ausztriában bevezetett erőszakellenes-áldozatvédelmi csomagot terjesszék ki az egész unióra.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



16 AKCIÓNAP A NŐK ELLENI ERŐSZAK ELLEN (nov. 25. - dec. 10.) - Képeslapok minden napra

november 25, 2009 - 18:25
November 25. és december 10. között minden nap egy-egy, nőknek, illetve férfiaknak szóló képeslap jelenik meg az interneten. Az idei 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen szervezői ezen képeslap-sorozattal szeretnék felhívni a bántalmazott nők helyzetére és a bántalmazó férfiak felelősségére a figyelmet. A képeslapokon a bántalmazás hátterében álló gondolatok olvashatóak, kiegészítve az érintettekkel dolgozók véleményével. Kérjük, hogy a képeslapjaink továbbküldésével járuljon hozzá az áldozatok támogatásához!