Maggie Lena Walker (1867 – 1934), az első amerikai női bankelnök

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Maggie Lena Walker (1867 – 1934), az első amerikai női bankelnök

augusztus 28, 2012 - 20:15
Az első női amerikai bankelnök, polgárjogi harcos, a fekete közösség életének és gazdaságának szervezője.

Az első női amerikai bankelnök, polgárjogi harcos, a fekete közösség életének és gazdaságának szervezője 1867. július 15-én született a Virginia állambeli Richmondban. Anyja, Elizabeth Draper felszabadított rabszolga, a polgárháborúban az északiak számára kémkedő Elizabeth Van Lew szakácsnője, apja az ír származású Eccles Cuthbert, a The New York Herald tudósítója. A kislány születése után anyja feleségül ment William Mitchell-hez és saját otthonukba költöztek. Férje korai halála után Elizabeth mosónő lett, hogy családját el tudja tartani. Maggie gyakran segített anyjának, a megrendelőknek szállította a tiszta ruhákat.

„Adjuk össze a pénzünket, használjuk a pénzünket. Egymásnak adunk kölcsön, és a hasznot egymás között osztjuk szét.”

Maggie Mitchell az Armstrong Normal School-ban végzett 1883-ban, és itt volt első komolyabb civiljogi fellépése – a végzős fehér diákok a színházban, a feketék pedig egy templomban kapták meg végbizonyítványukat, a megkülönböztetés ellen szervezett tiltakozást.

Nem ezüstkanállal a számban, hanem ruháskosárral a fejemen születtem” – írta.  

Végzés után három évig a Lancaster School-ban tanított, de amikor feleségül ment Armstead Walker építési vállalkozóhoz, ott kellett hagynia az iskolát, Virginia állam törvényei szerint ugyanis férjes nő nem taníthatott. Állása megszűntével Maggie aktivabban tevékenykedett az Independent Order of St. Luke-ban, (Szent Lukács Független Rend) melyhez 14 éves korában csatlakozott. A rend segítette a betegeket, öregeket, jótékonysági ügyeket támogatott, önállóságra és függetlenségre ösztönözte tagjait.

Maggie egyre több, felelősségteljesebb feladatot kapott. Hihetetlen energiája és hamar megmutatkozó üzleti érzéke látványos eredményekre vezetett. Jelentősen nőtt a taglétszám, működésük jóval hatékonyabb lett, komoly gazdasági háttérrel rendelkeztek és a rend tekintélye és befolyása jelentősen megnövekedett. 1899-ben megválasztották a rend vezetőjének, ezt a posztot egészen haláláig betöltötte.

1902-ben újságot alapított, a St. Luke Herald híreket közölt, tudósított a rend tevékenységéről, beszámolt nevelőmunkájukról. Fontos feladatnak tartották a gyerekek takarékosságra, szorgalomra és higiéniára való nevelését.  

Maggie Lena Walker (1867 – 1934), az első amerikai női bankelnök

Maggie Walker 1903-ban alapította meg a St. Luke Penny Savings Bank-ot. A bank elnökeként elsősorban a rend pénzügyeit segítette, de fontosnak tartotta a fekete közösség támogatását, hiteleket nyújtottak saját otthonuk megvásárlására. Rövid idő alatt bővülni tudtak, a város több bankjával egyesülve létrejött a The Consolidated Bank and Trust Company. A bank ma a legrégebbi, afro-amerikaiak vezetése alatt álló intézmény az Egyesült Államokban. 

Maggie aktívan kivette részét több civil szervezet munkájából. Mint az afro-amerikai nők jogainak szószólója, vezetőségi tagja volt többek között a National Association of Colored Women (NACW) és a Virginia Industrial School for Girls-nek.

1907-ben kisebb baleset érte, sérülése fájdalmas, komoly következményekkel járó volt. Egyre nehezebben járt és 1928-ban tolókocsiba kényszerült, de aktivitása nem csökkent, a „sánta oroszlán” (ahogyan kezdték nevezni) egészen 1934-ben bekövetkezett haláláig tevékenykedett.

Maggie Lena Walker (1867 – 1934), az első amerikai női bankelnök

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Rosa Parks amerikai polgárjogi aktivista (1913–2005)

december 31, 2016 - 21:29

1955. december elsején a munkából hazatérő, fáradt, feketebőrű Rosa Parks leült a buszon egy, a fehérek számára fenntartott helyre. Amikor egy fehér férfi szólt neki, álljon fel, ő akar leülni, Rosa ülve maradt. Nem állt fel a buszvezető felszólítására sem. Ez az esemény indította el Montgomeryben a busz-bojkottot, ez adott lökést a polgárjogi harcosoknak, élükön az ifjabb Martin Luther Kinggel, a mozgalom országossá tételéhez. 

Josephine Ruffin amerikai újságíró, kiadó, polgárjogi harcos, feminista (1842–1924)

május 06, 2017 - 22:00

A Woman's Era című magazin szerkesztője, amely az első lap volt, amit afro-amerikai nők írtak afro-amerikai nőknek. Bostonban született egy abban a korban ritka házasságból, anyja fehér nő volt. 15 évesen ment férjhez, férje az első fekete jogász volt aki a Harvardon végzett. A házaspár aktiv szerepet vállalt a rabszolgafelszabadító mozgalomban. Josephine 1868-ban létrehozta a New England Women's Club-ot, a következő évben pedig  egyik alapítója volt Bostonban az American Woman Suffrage Association-nek.