A francia Nemzetgyűlés megszavazta a prostitúció vásárlását tiltó törvényt

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A francia Nemzetgyűlés megszavazta a prostitúció vásárlását tiltó törvényt

december 05, 2013 - 13:21

A francia parlamenti képviselők megszavazták a kliensbüntetést és ugyanakkor eltörölték a Sarkozy elnöksége idején bevezette „utcai prostitúció” büntetését, ami a prostituáltakat büntette. (ezt az UMP – Sarkozy pártja, a hagyományos jobboldal – két képviselője ellenezte)

 

A büntetési tételt – ami 1500 euro – nyílt szavazáson, kézfeltartással szavazták meg a képviselők. (Visszaesők esetében átminősül bűncselekménnyé és a bírság 3750 euró lehet.) De a törvény szelleme a fokozatosságot és a nevelést helyezi előtérbe, így például a büntetésen kívül a törvényhozó egy olyan tanfolyam bevezetésére is gondolt, amely a szexuális aktus megvásárlása elleni fellépés fontosságára hívja fel a figyelmet.

A kiegészítő rendelkezések sorában egy 20 millió eurós keretet állítottak fel azoknak a megsegítésére, akik el akarják hagyni a prostitúciót. A külföldiek – egy elfogadott egyesület támogatása mellett – 6 hónapos, esetleg meghosszabbítható letelepedési engedélyt kaphatnak.

A felsőházban (Szenátusban) szerdán kerül a téma megtárgyalásra.

A kiegészítő módosítások megszavazása előtt a törvényjavaslat támogatói kifejtették a „szabadság” nevében kampányolók érvei ellen szóló összes álláspontot. A képviselők között nem nagyon szóltak a törvényjavaslat ellen. „Elég, ha egy prostituált azt mondja magáról, hogy ő szabad, ahhoz, hogy elfogadjuk a többiek rabszolgaságát? – kérdezte Maud Olivier szocialista képviselő. „Egyesek „szabadságról” szőtt fantazmagóriái és a prostituáltak 90%-ának megélt valósága között az erőszak világa és a rabszolga-kereskedelem nyeresége terpeszkedik,” tette hozzá. "Aki azt állítja, hogy a nőknek joguk van magukat áruba bocsátani, az valójában azt leplezi, hogy a férfiaknak joguk van megvásárolni a nőket" - mondta korábban.

„Franciaország nem lehet a prostitúció befogadó országa" – szögezte le Najat Vallaud-Belkacem nőjogi miniszterasszony. „Itt nem a szexualitásról van szó, hanem a futtatók pénzéről.”

A javaslatot egy több pártból kikerülő csoport nyújtotta be, így az UMP-beli (hagyományos jobb) Guy Geoffroy szerint „nem egy ásatag prűdéria védelmében” tették a javaslatot. „A férfiak vágyáról beszélnek. De ki szól a nők vágyairól?”

 

Csak a zöldek kampányoltak a törvény ellen. „Önök szerint elképzelhetetlen, hogy a fizetett szexuális kapcsolatban beleegyezés lehessen? A nők mindig az áldozatok, a férfiak pedig a bűnösök? – kérdezte Sergio Coronado, majd hozzátette: – Ha a prostituáltak kikerülnek az utcalámpák fényköréből, akkor minden dolguk homályban marad.”

Az UMP a tartózkodást javasolta, és „mindenki szavazhat ellene és mellette is”, így két másik, kisebb hagyományos jobb- illetve balközép párt is szabadon hagyta dönteni a képviselőket. Az egyik UMP képviselő szerint „alapvetően nem tudjuk, mi a jó döntés”.

Becslések szerint 20 000 prostituált van Franciaországban, főleg Kelet-Európából (Bulgária, Románia), Afrikából (Nigéria, Kamerun), Kínából és Dél-Amerikából jöttek.

A parlament környékén volt egy 150 fős tüntetés a prostituáltak egyesületei szervezésében, akik ellenezték a törvényt, és egy 50 fős tüntetés néhány feminista nőszervezet nevében.

A törvénytervezet a svéd törvényt veszi mintául, ahol 1999 óta van érvényben a kliensbüntetés és ahol ennek eredményeként az utcai prostitúció a felére csökkent 10 év alatt. (Néhány férfi a szomszédos országokba jár át, de ha ott is tiltva lenne, nem lenne erre lehetőségük – a szerk.)

A javaslat ellen „343 szemétalak” szervezett egy aláírásgyűjtést „Ne nyúlj a kurvámhoz” címmel. Természetesen a zöldek nem akartak ezekkel az érvekkel egy gyékényen árulni.

 

 

Forrás: http://www.lesechos.fr/economie-politique/politique/actu/0203159631720-prostitution-les-deputes-ont-vote-la-penalisation-des-clients-633674.php?fb_action_ids=10202582876671417&fb_action_types=og.likes&fb_source=other_multiline&action_object_map=[584822178240126]&action_type_map=[%22og.likes%22]&action_ref_map=[]#Xtor=AD-6000

Lásd még: http://www.hirado.hu/Hirek/2013/11/29/17/Buntethetik_a_prostitualtak_ugyfeleit_Franciaorszagban.aspx

 

és

 

http://www.stop-ferfieroszak.hu/stop-prostitucio

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Kliensmosdatás + áldozatkurvázás, pszichológustól

január 17, 2010 - 18:14
A kép illusztráció (Fotó: Pixabay)

Tucatszámra jelennek meg könyvek a prostituáltak életéről, munkájáról és a megpróbáltatásaikról, ezzel szemben minket most az érdekelt, hogy a férfiakat mi motiválja arra, hogy fizessenek egy-egy aktusért. Kérdésünkre Dr. Villányi István pszichológus válaszolt, aki szerint a legtöbb férfi számára teljesen egyértelmű a kurvázás lélektana, bár ezt a nők soha nem fogják megérteni. A szakember véleménye ugyanakkor az, hogy meg kellene tanulni elfogadni, hiszen prostituáltak mindig voltak, vannak, és lesznek. A beszélgetés összegzéseként a következő hat okot gyűjtöttünk össze, ami miatt egy pasi prostituáltat keres fel.

Käthe Schirmacher német író, újságíró, feminista (1865–1930)

augusztus 04, 2016 - 13:22

Németországban született 1865. augusztus 6-án. Sokáig élt Párizsban, a Sorbonne-on volt egyetemi hallgató, itt ismerkedett meg a nőmozgalom számos képviselőjével, és inspirálta a szintén itt tartózkodó -t, az első magyar könyvtárosnőt. 

Angliában dolgozott, Zürichben doktorált.

Magyar roma prostituáltak - és ezerannyi svájci kliens Svájcban

november 17, 2012 - 18:39
Érdekes módon a svájci és holland bordélyokban "dolgoztatott" magyar roma lányok problémájával immár heti rendszerességgel nem a magyar hatóság foglalkozik, hanem az ottaniak. Számomra ebben az a furcsa, hogy vajon miért nem a saját háza táján söpröget mindenki, amikor bőven volna mit.

Mítoszok a prostitúcióról

március 09, 2014 - 10:34

#1: „A prostitúció a legősibb mesterség a világon”

Ellenkezőleg: talán inkább a striciség a legősibb mesterség. Egyébként abból, hogy valami régóta létezik, egyáltalán nem következik, hogy nem is kell, vagy nem is lehet változtatni rajta. Senki nem mondja, hogy „gyilkosság mindig volt, mindig lesz, így hát sajnos nem lehet mit tenni ellene.” Jusson eszünkbe a halálbüntetés vagy a rabszolgaság példája.

 

 

#2: „Ez is csak munka, mint bármi más.”

Szexmunkások, családmunkások

november 20, 2017 - 21:48

Egyre nagyobb teret nyer a „szexmunka” szemlélet, ami (még ha jó szándék is van mögötte – ezt sok esetben nem kétlem!) végeredményben megcsúfolja az emberi jogok eszméjét, sáros lábbal tapos a nők , gúnyt űz a szabadság fogalmából. Feminista álruhába öltöztetve bizarr ideológiai hibrid lesz belőle, amelynek értelmében a szexet vásárló kuncsaft a női jogok támogatójává lényegül át.