Család velem, karrier előttem! - Új modell kisgyermekes szülők foglalkoztatásához

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Család velem, karrier előttem! - Új modell kisgyermekes szülők foglalkoztatásához

december 01, 2011 - 13:26
ikerrel zárult november 30-án a „Család velem, karrier előttem” TÁMOP-2.4.3-A-09/2-2009-0003 egy éves innovatív program. Három szervezet összefogásával valósult meg a projekt: Budapest Esély Nonprofit Kft.,Eutrend Kft., E-Help Consulting Kft. Foglalkoztatási modelljük bebizonyította, hogy a hagyományostól eltérő alkalmazási formákkal a kis,- vagy többgyermekes szülők is tudnak állást vállalni.

Sikerrel zárult november 30-án a „Család velem, karrier előttem” TÁMOP-2.4.3-A-09/2-2009-0003 egy éves innovatív program. Három szervezet összefogásával valósult meg a projekt: Budapest Esély Nonprofit Kft.,Eutrend Kft., E-Help Consulting Kft. Foglalkoztatási modelljük bebizonyította, hogy a hagyományostól eltérő alkalmazási formákkal a kis,- vagy többgyermekes szülők is tudnak állást vállalni.

Egy magyar nő átlagosan 6,5 órával dolgozik többet, mint európai társai. Míg Európában 31 % részmunkaidőben, ezt az arányt Magyarországon 5,6 %-ra becsülik. A nők csupán 11 %-a tud dolgozni három évnél kisebb gyermeke mellett. És minden gyermek 38 %-al rontja a munkavállalási esélyeket.

Egy probléma, amely idővel minden nőt érinthet: az édesanya szerepéből kiszakadva újra versenyképessé kell válni a munkaerőpiacon. Ez félelmetes feladatnak tűnhet az otthon töltött évek után. Azoknak a szülőknek a támogatására jött létre a „Család velem, karrier előttem” program, akik hátránnyal indulnak egy állásinterjún, amint kimondják, hogy anyukák vagy apukák. A 60 fő mentorálására és foglalkoztatására szervezett projekt bebizonyította, hogy igenis működik az úgynevezett atipikus foglalkoztatási rendszer, vagyis például a részmunkaidős munka.

Első lépésben egy innovatív tréning a 60 inaktív kisgyermekes szülőnek (80%-ban nőknek, és 20%-ban férfiaknak) segített a felzárkóztatásban, és eloszlatta a sztereotípiát, amely szerint nem lehet gyermekek mellett munkát végezni. Azonban az éremnek mindig két oldala van.  A projekt sikeréhez elengedhetetlen a munkaadók nyitottsága. Ezért kerestek fel különböző vállalatokat a szervezők. Első körben mindegyik cég nyitottnak mutatkozott, ám előfordult, hogy már az állásinterjúk megszervezésekor mereven ragaszkodtak az időpontokhoz, vagy ahhoz, hogy a gyermekeivel egyedül otthon lévő szülő egy órán belül jelenjen meg a beszélgetésen.

Ami nehéz, még nem azt jelenti, hogy kivitelezhetetlen. A projekt vezetője munkatársaival folytatta a program megszervezéséhez megfelelő cégek kiválasztását. Közben a projekt résztvevői személyi tréningen, majd közülük 40 fő OKJ-s képzésen vett részt, ők szakmát is szereztek. Ekkor merült fel a kérdés, hogy ki vigyáz ez idő alatt a gyermekekre? Répás Péter, az Eutrend ügyvezetője adott választ. „A megoldást családi napközik létesítésében láttuk, ami ugyanolyan elven működik, mint régen a céges napközik. Amíg az anyuka tanfolyamon van, addig biztonságban tudhatja gyermekét helyben, az erre kialakított játszóházban. Így kényelmesebb és nincs időhöz kötve. Akár egymás gyermekeire felváltva vigyáznak a szülők. Ez egy munkáltató érdeke is. Ha az alkalmazottja belső feszültség nélkül végzi a munkáját, nem aggasztja a probléma, hogy ki hozza el a gyermekét az óvodából vagy iskolából, akkor nagyobb teljesítményre lesz képes, ez pedig serkenti a munkahelyi lojalitást.”

A projekthez csatlakozott a Tesco Globál, azzal a szándékkal, hogy hatékony mintát adjon más vállalatnak a rugalmasabb beosztásra. „Természetesen nem várható el, hogy ne legyen beteg a három év alatti gyermek, viszont együttműködéssel meg lehet oldani a problémát. Ezért hasznos munkaerőpárban dolgozni. Szükség esetén helyettesíteni tudják egymást.” - mondta Répás Péter. „Hosszútávon eredményes a munka és a magánélet összeegyeztetése.”

Egy évvel ezelőtt, a projekt indulásakor a kitűzött cél szerint a bevontak 25 %-ának elhelyezkedését szerették volna biztosítani a nem támogatott munkaerőpiacon. A tréning végére a projekt 78 %-os sikert könyvelhetett el, vagyis a 60 fő 47 % dolgozik jelenleg is. A program a Budapest Esély Nonprofit Kft által megpályázott Európai Uniós támogatásból és az Európai Szociális Alap finanszírozásával valósult meg. Az eddigi pozitív visszajelzések alapján, ha lesz rá forrás, a projekt folytatódni fog.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)„Ne a liftben engedjenek előre, hanem a döntéshozatalba engedjenek be!” - mit (kénytelen) vállal(ni) egy nő?

augusztus 10, 2014 - 18:48
Alföldi Andrea, Szél Bernadett, Keveházi Katalin, Simon Ildikó
Az LMP által 2010-ben, az aktív állampolgárság elősegítése, a helyi közösségi kezdeményezések támogatása, valamint a politikai és civil szféra közti távolság, bizalmatlanság csökkentése céljából létrehozott 2014. aug. 7. és 10. között t rendezett a bajai Petőfi Ifjúsági Centrumban.

„Nem négy évre tervezzük a gyereket” - a Friedrich Ebert Alapítvány párbeszédfóruma

május 12, 2015 - 21:37

Április 22-én tartotta a Friedrich-Ebert-Stiftung – 2012 óta futó Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című regionális projektje, azon belül pedig a 2014-ben indult Párbeszéd a nemek közti egyenlőségről című vitasorozata keretében – „Az eltűnt népességrobbanás nyomában – A gyermekvállalással kapcsolatos diskurzusok” című párbeszédfórumát.