Althea Gibson amerikai teniszező, golfozó (1927–2003)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Althea Gibson amerikai teniszező, golfozó (1927–2003)

augusztus 24, 2019 - 17:36
Az első fekete sportoló, aki teniszben Grand Slam tornát nyert és profi golfversenyen indult.

A South Carolina-i Silver-ben született, New York-ban nőtt fel, a New York Police Athletic League klubban kezdett teniszezni. 1947-ben először, majd a rákövetkező tíz évben is megnyerte az American Tennis Association (ATA) női versenyét. Egyetemi tanulmányai mellett (a Florida Agricultural and Mechanical University hallgatója volt) is tovább versenyzett. 1956-ban, első fekete teniszezőként, megnyerte a francia Grand Slam egyéni és női páros tornáját és Wimbledonban a női párost, 1957-ben megnyerte Wimbledont és az US Grand Slam-et egyéniben, párosban Wimbledont és az ausztrál tornát, vegyespárosban a US Opent. 1958-ban Wimbledonban nyert egyéniben és női párosban, a US Openen egyéniben. 1957-ben az Associated Press választásán ő lett a Female Athlete of the Year, az Egyesült Államokban először történt meg, hogy fekete sportoló kapta a megtiszteltetést. Beválasztották az International Tennis Hall of Fame és az International Women's Sports Hall of Fame tagjai közé. Newark-ban egykori klubjában szobrot állítottak tiszteletére. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Janet Guthrie amerikai autóversenyző (sz. 1938)

március 07, 2018 - 20:07

Az első nő, aki indulhatott a híres Indianapolis 500 autóversenyen, és az egyetlen nő, aki versenyzett a Daytona 500-on. Kocsijait sajátmaga építette és szervizelte. Fizikus végzettségű, kutató- és fejlesztőmérnökként az Apolló programban dolgozott. Versenyzői pályafutása befejezése után sisakját és versenyöltözetét a Smithsonian Intézetben állították ki. 

Diane Crump amerikai zsoké (sz. 1948) 

február 07, 2018 - 10:19

1969 februárjában a rangos floridai Hialeah Park pályán először versenyző, fiatal zsokét rendőrök kísérték a starthelyre, a közönség "Menj vissza a konyhába!" (és durvább) kiabálása közepette. Az első profi versenyére készülő zsoké ugyanis nő volt. Szintén ő volt az első nő, aki profi versenyen győzött, és aki a rangos Kentucky Derbyn indulhatott. 1985-ben vonult vissza, pályafutása alatt 230 győzelmet aratott. Csak a versenyzéssel szakított, a lovakkal nem, birtokán lótenyésztéssel, lóneveléssel, szaktanácsadással foglalkozik.

„Ha nőként futsz, kiesik a méhed” - Kathrine Switzer a sztereotípiák ellen

augusztus 29, 2018 - 13:25

– A 70-es években általános volt az a vélemény, hogy a nők fizikailag képtelenek hosszú távú futásra – meséli Kathrine. – A közvélekedés szerint az ilyen típusú mozgáshoz szükséges, a szőrős mellkas, bajusz és a nagy lábméret. De ha nő vagy, még a méhed is kieshet futás közben! Ezért eltiltották a nőket a futástól és a versenytől, beleértve az is.