Irena Sendler szociális munkás, apáca (1910–2008)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Irena Sendler szociális munkás, apáca (1910–2008)

február 11, 2017 - 14:02
A varsói gettóból csempészett ki gyerekeket.

A lengyel nemzeti hősként számontartott Irena a második világháború alatt a németek által megszállt Varsó földalatti ellenállási mozgalmának tagja, a Żegota (zsidókat segítő) gyerekek megmentésével foglalkozó csoportjának vezetője volt. A városi szociális osztály dolgozójaként munkatársaival a varsói gettóból csempésztek ki gyerekeket, hamis papírokkal látták el és biztonságba helyezték őket. A nácik rájöttek tevékenységére, elfogták, megkínozták és halálra ítélték. Társai az őrök megvesztegetésével kiszabadították, ezután álnéven folytatta tevékenységét. A háború után többezer gyerek köszönhette neki életét, sajnos legtöbbjük szüleit koncentrációs táborokban megölték. A Jad Vasem Intézet javaslatára 1965-ben Izrael állam a Világ Igaza kitüntetést adományozta Irena Sendlernek. 2009-ben Anna Paquin főszereplésével életét megfilmesítették (The Courageous Heart of Irena Sendler). 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Corrie ten Boom holland ellenálló (1892–1983)

augusztus 18, 2017 - 18:37
Corrie ten Boom

Haarlemben született, apja órásmester volt. Corrie tőle tanulta a szakmát, ő lett az első holland női órásmester. A mélyen vallásos család a Dutch Reformed Church tagja volt. Hollandia megszállása után a család megnyitotta otthonát az üldözöttek előtt, kapcsolatot teremtettek az ellenállási mozgalommal. Corrie egyik barátja, egy építész titkos szobát alakított ki házukban, ahol zsidókat bújtattak. Egy áruló feljelentése után 1944. február 28-án a Gestapo razziát tartott házukban.

Alice Paul amerikai szüfrazsett (1885–1977)

május 26, 2016 - 16:48

Alice Stokes Paul 1885. január 11-én született egy New Jersey-i kvéker család gyermekeként. Családja hitt a nemek egyenlőségében, és a nők oktatásának fontosságában, anyja többször elvitte Alice-t a választójogi női összejövelekre. Alice rengeteget tanult, hogy tudását folyamatosan bővíthesse, BA fokozatot szerzett a Swarthmore Főiskolán, aztán szociális munkát tanult a New York School of Philantropyn, szociológiát a Pennsylvaniai Egyetemen. Majd Angliába ment, ahol a Birminghami Egyetemre és a London School of Economics-ra járt.