Amy Winehouse angol dalszerző-énekesnő (1983–2011)

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Amy Winehouse angol dalszerző-énekesnő (1983–2011)

augusztus 18, 2014 - 15:07
Minden idők legtöbb lemezét eladó brit női előadója.

Amy Winehouse (teljes nevén Amy Jade Winehouse) angol dalszerző-énekesnő 1983. szeptember 14-én született. Minden idők legtöbb lemezét eladó brit női előadója; Back to Black című 2006-os albuma nyolc Grammy-díjat kapott, emellett háromszoros Ivor Novello-díjas, valamint a legjobb női előadónak járó Brit Awardot is ő kapta 2007-ben. Jellegzetes kontraalt hangjáról ismert, dalai a soul, a rhythm and blues, a jazz és a reggae műfajai között mozognak. Nagy hatással voltak rá a jazz, a funk és a soul olyan nagyjai, mint Ray Charles, Frank Sinatra, Nina Simone, Sarah Vaughan, Charles Mingus, Nat King Cole, Donny Hathaway, Dinah Washington, Thelonius Monk és mások. Ám a klasszikus formákat egyedi módon adaptálta saját legmélyebb érzései kifejezésére. Ehhez hozzájárult mind előadásmódja, mind a saját lelkét, szerelmeit, traumáit olyakor kíméletlen őszinteséggel boncolgató, naplószerű dalszövegek.

Winehouse zsidó zenészcsaládban nőtt fel, apai nagyanyja és egyben példaképe, Cynthia ismert jazzénekesnő volt. Tízéves korában amatőr R&B bandát alapított, amelyet "Sweet n sour"-nak nevezett el. Tizenkétéves korában beiratkozott a Sylvia Young Színitanodába, később a BRIT Schoolban tanult Selhurstban, Croydonban, bár itt nem fejezte be tanulmányait. Első gitárját tizennégy évesen kapta, a következő évben kezdett dalokat írni. Tizenhatéves korára tökélyre fejlesztette énekhangját, miután soul-énekes barátja, Tyler James elküldte a demófelvételt egy ügynökségnek. Ekkoriban figyeltek fel a hangjára, előadói tehetségére, és hamar le is szerződött az Island Recordsnál. Bemutatkozó albuma, a Frank 2003 őszén jelent meg, Winehouse saját szerzeményeivel és két feldolgozással. Az album producere Salaam Remi, aki később a Back To Black munkálataiban is aktívan részt vett. Jazzes hangulatú albumával elnyerte a közönség szeretetét, és a kritikusok figyelmét is kiharcolta: a Frank-et az év albumának is jelölték, 2004-ben pedig Ivor Novello-díjat kapott érte. Amy azonban nem volt elégedett: úgy érezte, hogy az album nem az ő valós érzelmeit mutatja be, ezért megvált menedzserétől és nekiállt a "Back To Black" lemez személyes hangvételű dalainak megírásához.

Második és egyben utolsó stúdióalbuma, amely világhírűvé tette őt, 2006-ban jelent meg. Olyan slágereket tartalmaz, mint a Tears Dry on their Own, a Love is a Losing Game, a címadó dal, a Back to Black, vagy a Rehab című, amely világszerte ismertté tette és hetekig vezette a slágerlistákat. Utóbbiból több száz feldolgozást is csináltak már. A lemez egésze a szerelemről, a drogokról, a függőségről és a szerelmi háborúról szól. A Back To Black-en már nincsenek jazzes dalok, ehelyett a hatvanas évek girl group-, Motown- és Stax-hangzása dominál, ügyesen elegyítve modern, kortárs elemekkel. Az első lemezen dolgozó Salaam Remi itt is feltűnik, de a számok felében a korszak egyik legmenőbb új producere, Mark Ronson lett a dalszerző-énekesnő segédje.

Ezt nem követte új album, bár Amy időről időre dolgozott új dalokon. Az albumot követő években a média- leginkább az angol bulvárlapok előszeretettel cikkeztek Amy alkohol- és drogfüggőségéről, valamint kapcsolatáról (ex-)férjével, Blake Fielder-Civillel. Érthető módon ez a fajta rosszindulatú médianyilvánosság komolyan és tartósan megviselte az énekesnőt – Jarvis Cocker, a Pulp nevű brit zenekar énekese egyenesen arról beszélt egy, a The Guardiannek adott interjújában, hogy a brit bulvársajtó aktívan hozzájárult Amy halálához.

2011. július 23-án találták holtan otthonában, az énekesnőt, a törvényszéki orvosszakértői vizsgálat eredményei szerint a halál oka alkoholmérgezés volt.

Az Island Records 2011. december 5-én adta ki a Lioness: Hidden Treasures című poszthumusz albumot, amelyen Winehouse azon dalai szerepelnek, amelyeken halála előtt dolgozott. Amy édesapja, Mitch Winehouse pedig alapítványt hozott létre a drogfüggő fiatalok segítésére: az Amy Winehouse Alapítvány azokon kíván segíteni, akiknek egyébként éveket kellene várnia, hogy bejussanak az államilag támogatott elvonókra.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Boldog születésnapot, Tanita Tikaram!

augusztus 12, 2016 - 13:37
Tanita Tikaram (kép forrása: a művész Facebook-oldala)

Ha valaki hozzám hasonlóan a '90-es évek első felében volt tinédzser, akkor biztosan emlékszik a sejtelmes hangú Tanita Tikaramra, netán hozzám hasonlóan rajongó is volt. Az „Ancient Heart" kazettám még megvan valahol a szüleim házában. Az 1990-es évek popsztárja ma 46 éves! Az írás végén link ahhoz a dalhoz, amely népszerűve tette, és még ma is sokan dúdolják!

74 éves lenne Janis Joplin

január 01, 2017 - 18:18

A múlt század hatvanas éveinek ikonikus figurája egy texasi kisvárosban született. Énekesi karrierje 1966-ban kezdődött, amikor a Big Brother and the Holding Company rockbanda tagja lett. Két év múlva otthagyta a zenekart és Kosmic Blues Band névvel saját csapatot alapított. Első szólóalbuma I Got Dem Ol’ Kozmic Blues Again Mama! 1969-ben jelent meg, komoly sikert aratva. Ugyanabban az évben Woodstockban jutott el népszerűsége csúcsára. 1970-ben feloszlatta zenekarát, Full Tilt Boogie Band néven újat alapított és elkezdett második szólólemezén dolgozni.

Szőllősy Nina színész és költő 1843 - 1861

május 29, 2019 - 17:05

Színészcsaládba született, apja, Szőllősy Mihály vándorszínész társulatával járta az országot, öt évesen már szavalt a színpadon. Egy ideig Latabár Endre társulatának tagja volt, különösen népszínművekben ért el komoly sikereket. 16 évesen kezdett publikálni, elbeszéléseit, verseit többek között a Játékszíni Emlények, a Győri Közlöny, a Családi Kör közölte. Halála után a Hölgyfutárban jelentek  meg válogatott versei.

Barbara Gracey Thompson angol jazz-szaxofonista, zeneszerző (b. 1944)

augusztus 18, 2014 - 19:10

1944. július 27-én Oxfordban született Barbara Gracey Thompson MBE angol jazz-szaxofonista, fuvolista, zeneszerző, zenekarvezető. Thompson a Royal College of Music-ban klarinétot, fuvolát, zongorát és klasszikus zeneszerzést tanult, ám Duke Ellington és John Coltrane zenéje a jazz és a szaxofon felé terelte érdeklődését. Munkássága a jazz-rock fúziótól kezdve a népzenéken át a modern klasszikusig terjed, a kortárs jazz és jazz-rock meghatározó zenész egyénisége.

Basilides Mária operaénekes (1886–1946)

november 28, 2017 - 16:20

Jolsván született, ahol apja volt a polgármester, művészi tehetségét zeneművészeti főiskolát végzett anyjától örökölte. 1905 és 1911 között a budapesti Zeneakadémiára járt, Sík József volt a mestere. Végzés után a Népopera szerződtette, 1911-ben a Quo Vadis című operában debütált. Csodálatos alt hangja a közönséget és a kritikusokat egyaránt elbűvölte. 1915-től az Operaház ösztöndíjas, majd 1917-tól rendes tagja lett, 1934-ben örökös tagnak választották.

Yma Sumac perui énekes (1922–2008)

augusztus 29, 2017 - 21:04

A világot elkápráztató „Perui csalogány” elképesztően széles, négy, többek szerint öt oktáv hangterjedelemmel volt megáldva. Zoila Augusta Emperatriz Chavarri del Castillo inka anyától, spanyol apától származott, egyes életrajzírói szerint az utolsó inka uralkodó leszármazottja volt. Hagyományos dél-amerikai dalokkal tűnt fel, 1942-ben volt első rádiós fellépése. A következő évben Argentínában lépett fel, 1946-tól az Egyesült Államokban élt.  Szenzációs előadásokkal kápráztatta el a közönségét, első albuma több, mint félmillió példányban kelt el, több film főszerepében is sikert aratott.

Az első brit, aki szólóban körülrepülte a Földet: Sheila Scott

április 27, 2017 - 00:12

Az első brit, aki szólóban körülrepülte a földet 1966-ban. 1927-ben született. Színésznő volt, színpadon és televízióban kisebb szerepekben lépett fel. Az ötvenes évek végén ismerkedett meg a repüléssel, ami szenvedélyévé vált. Első versenyét 1960-ban nyerte meg, haláláig több, mint száz rekordot állított fel. Három világkörüli szóló repülést teljesített, 1967-ben megnyerte a The Harmon International Aviation Trophy-t, 1968-ban megkapta az Order of the British Empire elismerést. Élményeiről két könyvet írt I Must Fly és On Top of the World címmel.

Mahalia Jackson amerikai gospel énekes (1911–1972)

október 16, 2017 - 14:55

A Gospel királynője New Orleansban született, gyerekkorától énekelt a baptista templom kórusában. 16 éves korában Chicagoba költözött, a Greater Salem Baptist Church tagja lett és ott énekelt tovább. 1930-ban jelent meg első szólólemeze.

Szerződést kötött a Columbia Records-szal, együtt dolgozott a Gospel zene királyával, Thomas Dorseyval, Duke Ellingtonnal, és ő maga is a legnagyobbak közé tartozott. Gyakran szerepelt a rádióban és televízióban, fellépett a Carnegie Hallban, 1952-ben rendkívüli sikerű európai koncertkörúton volt.

Marguerite Taos Amrouche algériai (kabil) író és énekes (1913–1976)

március 02, 2017 - 00:56

Életcéljának tekintette népe kulturális örökségének megőrzését. Berber dalokat, verseket és meséket gyűjtött és fordított franciára. Tehetséges énekes volt, európai turnéja is nagy sikert aratott. Önéletrajzi ihletésű regénye, a Jacinthe Noire (Fekete jácint) az első regény, amit algériai nő írt és publikált. További művei: La Grain magique, Rue des tambourins, L’amant imaginaire.

 

 

Emily Brontë angol író, költő (1818–1848)

július 28, 2017 - 22:22

1818. júl. 30-án a yorkshire-i Thorntonban született Emily Brontë angol író, költő, az Üvöltő szelek szerzője. Testvéreivel (Charlotte, Anne, Branwell) gyerekkorától írt történeteket, a 3 nővér első közös verseskötetét 1846-ban Currer, Ellis és Acton Bell (férfi) álneveken adta ki. Az Üvöltő szelek egy évvel később, szintén álnéven jelent meg. Egy ideig nevelőnőként dolgozott, majd visszavonult. Sosem ment férjhez, szerelmi életéről nem tudunk. Zárkózott személyiség és szabad lélek volt, legjobban egyedül szeretett sétálni a kutyájával a természetben.