Emlékeztető: Február 14., csütörtök: Egymilliárd Nő Ébredése

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Emlékeztető: Február 14., csütörtök: Egymilliárd Nő Ébredése

február 11, 2013 - 21:40
Idén, február 14-én nem csak a Valentin-napot ünnepeljük, hanem több országban is összegyűlnek a nők és a férfiak, hogy tiltakozzanak (egy tánccal) a nőket ért erőszak ellen.
Magyarország is csatlakozott a kezdeményezéshez, és több városban is megrendezik, eltáncolják a "Break the Chain"-re nevezett táncot.
Az alábbiakban megprólom az információkat összegyűjteni azok számára, akik nem használják a Facebook-ot, illetve néhány videót is meg lehet nézni. Amennyiben valamelyik telepűlést kihagytam, köszönettel veszem a kiegészítést a kommentekben!
 
A "Onebillion Rising" eseményről (a szöveget a emeltem át):

"1994-ben Eve Ensler színpadi darabja A Vagina Monológok (amely a szerző azonos című 1952 ben megjelent könyve alapján készült) áttört egy tabukkal teli határt mind a művészvilágban, mind pedig a társadalomban. A mű több tucat interjún alapul, ahol nők őszintén beszélnek a szexualitásról, a nemi erőszakról és a társadalmi megbélyegzésről. A színdarab az évek során egyre sikeresebbé vált, úgy hogy már ismert közszereplők működtek közre a különböző színpadi változatokban. Leggyakrabban jótékonysági rendezvényeken olvasott fel többek között Whoopi Goldberg, Alanis Morissette, Glenn Close, Melanie Griffith, Winona Ryder, Dannii Minogue, Julianna Margulies, Glenn Close,Cate Blanchett, Calista Flockhart, tavaly pedig az Európai Parlamenti képviselőnők, párttagságtól függetlenül adták elő a darabot. (Magyarországi képviselőnők nem vettek részt benne.)

1998 Valentin napján Eve Ensler néhány New York-i nőtársával megalapította az ún. V-Day-t, a Valentin-nap mellett utalva ezzel a vagina szóra is. A nap legfőbb missziója a nők elleni erőszak és diszkrimináció megszűntetése, amely ma már világméretű megmozdulássá nőtte ki magát, számos kísérő kulturális és kreatív programmal.

Idén táncra hívják a világ lakóit, nőket és férfiakat, mindazokat, akik elítélik a nőkkel, lányokkal szembeni erőszakot. A cél: 1 milliárd résztvevő."

 
 
Csatlakozó városok:

EGYMILLIÁRD NŐ ÉBREDÉSE - Táncoljunk együtt a nők szabadságáért és egyenjogúságáért, a nők bántalmazása ellen! Törjük meg a csendet 2013.február 14-én 15h-kor a Mammut2-ben!

2013. február 14-én Pécsett is Onebillionrising: tánc az erőszak ellen.Fő helyszín: Slyven Rendezvényterem,Pécs, Mezőszél u. 1. 1.em. 17:30. Gyere te is, táncolj velünk!

Zalaszentgrót - Városi Sportcsarnok, 18 h

Miskolc - Február 14. A Holdam Udvarba Széchenyi 19., 17 h

Videók:

Az eredeti kampányvideó:

 
 
 
"Break the Chain" tánc koreográfiája:
 
 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)"Egymilliárd nő tánca: forradalom" - Bombera Krisztina beszéde

február 15, 2013 - 18:52

A nők és gyerekek elleni erőszakra az év más napjain sokféleképpen próbáljuk felhívni a figyelmet. Szavakkal. Kutatásokkal, statisztikákkal, interjúkkal, lobbival, tüntetéssel, petíciókkal. A józan észre, a tisztességre, a hazai, nemzetközi és emberi jogra, vagy épp a gazdasági racionalitásra hivatkozunk.

Egymilliárd nő ébredése: világméretű tánc a nőket sújtó erőszak ellen

február 16, 2013 - 18:27
KATTINTS A KÉPRE a fotógaléria megtekintéséhez!

A One Billion Rising – amely magyarul az Egymilliárd Nő Ébredése nevet kapta – globális figyelemfelhívó akció: tiltakozás a nőket sújtó erőszak ellen, amely a világon minden harmadik nőt ér élete során. A Föld lakosságára lebontva ez éppen egymilliárd nő – értük táncoltunk február 14-én Magyarország több településén és a világ több mint 200 országában.

Méltóság és láthatóság - Antoni Rita beszéde (Egymilliárd Nő Ébredése)

február 15, 2014 - 22:28
Antoni Rita a 2014-es Egymilliárd Nő Ébredése rendezvényen
Számos nemzetközi egyezmény rögzíti minden embernek az élethez, a testi épséghez és az emberi méltósághoz való jogát.
 
Mivel a férfiak uralta társadalom hajlamos vitatni azt a radikális eszmét, hogy a nők is emberek, az külön tér ki a nőkkel szembeni diszkrimináció minden formájának tilalmára. 
 

A Onebillionrising Budapest szervezőcsapatának levele a pártoknak

február 15, 2014 - 23:10

Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) nemzetközi mozgalom magyar résztvevői, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület és támogatóik ezúton kérjük Önöket, hogy választási kampányukban hozzák nyilvánosságra és mutassák be részletesen a nők elleni erőszak minden formájának felszámolásával kapcsolatos terveiket.

Egymilliárd Nő Ébredése Londonban

február 17, 2015 - 13:22

Farkas Ildikó tánctanárként a tavalyi és tavalyelőtti budapesti események szervezőcsapatának lelkes tagja volt. Ezután Angliába költözött, és idén a londoni eseményeken vett részt - a szerk.

Az idei One Billion Rising londoni rendezvényének középpontjában a gyermekek biztonságos otthonhoz és egészséges kapcsolatokhoz való joga állt, erről szólt a Valentin-napi forradalom a Marble Arch-nál.

Az anyákért, akiknek elrabolták a gyerekeit - Dr. Spronz Júlia beszéde (Onebillionrising Budapest)

február 20, 2014 - 17:32

 

Jó sokan vagyunk, ezt örömmel látom, de sajnos jónéhányan fájóan hiányoznak közülünk. Elsősorban is az a hetven nő, aki évente meghal Magyarországon párkapcsolati erőszak miatt. Ez a hetven lehetne kevesebb is: például Amerikában negyven, Németországbn tizennyolc, Spanyolországban csak tizenhat. Mindez azért, mert ott sikerült megtalálni azt a jogi keretet, a beavatkozásnak azt a módját, ahogy csökkenteni lehet ezt a számot.

Szerelemféltés

szeptember 27, 2010 - 06:00

A nők elleni erőszakkal foglalkozók gyakran szembesülnek azzal, hogy ha egy férfi megöli párját vagy feleségét, akkor a média „szerelemféltésből”, „féltékenységből” elkövetett gyilkosságról beszél. Erre a nagyon káros eufemizációra jó példa a szombati Fókusz Plusz adása, amit főműsoridőben, valószínűleg nagyon magas nézettséggel vetítettek, „" címmel. 

Egy anyától csak úgy el lehet venni a gyerekét? We are all Habiba!

június 21, 2011 - 08:07

Nemrégiben linkeltem egy hozzászólásban ezt az esetet, mely szerint egy egy spanyol menekültszálláson élő marokkói anyától a hatóságok elvették a 15 hónapos lányát, Almát. Az indok: a lányát még mindig szoptatja, együtt alszik vele, saját ételeiből ad neki pürék helyett. Habiba egy bántalmazó kapcsolat elől menekült el.
Azóta naponta egyszer láthatja lányát, szoptatás céljából, de állítólag a hatóságok ezt is megakadályozzák.