Popelka Bilianová (Marie Popelková) cseh író, költő, újságíró, feminista (1862–1941)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Popelka Bilianová (Marie Popelková) cseh író, költő, újságíró, feminista (1862–1941)

december 27, 2016 - 00:11

15 évesen költözött szüleivel Prágába, ahol a fiatal lány felfedezte a tanulás, önképzés lehetőségeit a könyvtárakban, múzeumokban. Néhány évvel később nevelőnői állást vállalt, hogy családját segítse. 1885-ben házasságot kötött Ernest Bilian ügyvéddel. Aktiv életet élt, cserkésztáborokat szervezett lányok részére, szerepet vállalt a cseh nőmozgalomban, ahol a főzés és kézimunkatanítás mellett a nők emancipációjáról és a tanulás fontosságáról tartott előadásokat. Verseiben és prózai munkáiban jelentős szerepet kapott a folklór és a történelem iránti érdeklődése.

Néhány munkája:

  • Pověsti vyšehradské(Visegrádi legendák);
  • Všem ke štěstí (Szerencse);
  • Z tajů pražských pověstí(Prágai regék);
  • Pod selský krov (Közös fedél alatt);
  • Bílý kůň (Fehér ló);
  • Boží voda (Szenteltvíz).

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Karolina Svetlá cseh író, feminista (1830–1899)

február 24, 2017 - 14:11

Az utca, ahol Prágában született, ma róla van elnevezve. Jómódú polgárcsalád lánya, nyelveket, zenét tanult. Kezdő íróként megismerkedett és barátságot kötött a már neves Božena Nemcovával. Sokat foglalkoztatták a cseh nemzeti problémák, a nők helyzete a társadalomban. 1865-től tagja volt az American Club of Ladies-nek, ahol előadásokat és vitaesteket rendeztek a nők problémáiról. 1871-ben megalapította a Zensky vyrobni spolek cesky egyesületet, ahol a nők ingyen tanulhattak szakmai és üzleti ismereteket. 

Néhány munkája: 

Anna Honzáková, cseh orvos, feminista (1875–1940)

május 30, 2015 - 22:39

 Az első cseh orvosnő, aki hazájában végzett, a prágai Károly egyetemen diplomázott 1902-ben.  1895-ben az első közép-európai leánygimnáziumban, a Minervában végzett kitüntetéssel. A cseh orvoskarra való jelentkezését visszautasították, ezért a német egyetem előadásait látogatta, de vizsgázni nem vizsgázhatott. 1900-ban, kihasználva az új törvényt, mely nők előtt is kinyitotta az egyetemet, jelentkezett és valamennyi vizsgáját kitüntetéssel tette le. Ezután három évig próbálkozott, de nem kapott közkórházban állást.

Teréza Nováková cseh író, feminista (1853–1912)

május 04, 2017 - 16:23

A cseh realizmus jelentős képviselője Prágában született. Történelmet, irodalmat tanult, anyanyelve mellett jól tudott németül és angolul, érdekelte a néprajz és a népművészet. Fontosnak tartotta, hogy a nők tanulhassanak, önálló életet éljenek, legyen választójoguk. Alapítója és három évtizeden keresztül szerkesztője volt a feminista Zensky svet (Nővilág) című lapnak. 

Néhány munkája: Z měst i ze samot; Ženský klub český v Praze; Démon a jiné ženské podobizny; Slavín žen českých; Moderní pohádk; Z luhů a hájů naší vlasti.