A bántalmazottak sorsa a jogi eljárástól az esetleges új kapcsolatig

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

A bántalmazottak sorsa a jogi eljárástól az esetleges új kapcsolatig

november 25, 2011 - 23:35
Olvasónk küldte be a történetét, anonim közlésre.

Bántalmazott. Hányszor hallottam mostanában ezt a szót ? Hányszor írtam le ?  Talán ezerszer is, nem számoltam. Számoltam viszont a napokat, az éjszakákat,annak idején, amikor arra vártam, hogy segítsen végre valaki, hogy biztonságban érezzük végre magunkat. Hosszú volt az út idáig.

Kitörni abból , amiben éltünk évek, hónapok óta, nem volt egyszerű. A legnagyobb erő ahhoz kellett, hogy merjek lépni, hogy akarjak véget vetni a borzalmaknak. Amikor erősebb az a felismerés, hogy ez már sohasem fog változni, hogy most már mindig így fogunk élni, akkor kisebb a félelem a bántalmazótól. Ahogy Feldmár András mondta, azért tudtam elmenni Magyarországról, mert nagyobb volt a félelmem attól, hogy ebben az elnyomásban kell élnem, mint attól, hogy mi lesz velem egy tökéletesen ismeretlen helyen.  

Rengeteg jó írás jelent meg a bántalmazó kapcsolatokról, sokan dolgoznak velem együtt azon, hogy ne maradjanak falakon belül a történetek, hogy felhívjuk a figyelmet a CSBE áldozataira , a tortúrára ami a feljelentést, segítség kérést követően elkezdődik. Amikor telnek a hetek, a hónapok, évek és szinte alig van előremozdulás, akkor azt érzik a bántalmazottak, hogy egy mocsárból átkeveredtek egy iszapba és itt még nehezebb néha, hiszen akitől segítséget kér az ember, rosszallóan néz, nem hisz neki, kétkedve hallgatja, és egy Ügyként kezeli. Gyakran érzi az az ember, hogy ő maga lett vádlott, ő az aki ellen az egész eljárás folyik. Hiányzik az empátia, sok esetben  szaktudás és valahogy nem látni az alagút végét.

Sok barátom, ismerősöm történetét hallgattam végig az utóbbi 3 évben. Ugyanazok a panelek, mondatok, újra és újra ugyanazok a klisék végig:
Miért nem lépett? Miért nem szólt? Hogyan választhatott ilyen embert? Hol az emberismeret?
Ezekre most nem válaszolok. Ezeket már sokan csontig lerágták. A személyfüggőséget, a félelmet, a támogatottság hiányát, a Stockholm szindrómát, a szégyenérzetet, az önbecsülés teljes elvesztését, az alkalmatlanság érzését ……

Esténként gyakran beszélgetek hasonló helyzetben  lévő nőkkel. A SlutWalk Fb csoportjában úgy érzem nagyon jó kis csapat jött össze. Aki maradt a csoportban és fel tudta vállalni a csoport szellemiségét, barátokra talált, segítőkre. Olyanokra akik figyelemmel kísérik a másik ember problémáját, tudják mit jelent a szakértői vizsgálat újabb elrendelése, mit jelent, ha napol a bíró / pedig ezt várta hónapok óta mindenki /, mit jelent egy HH vádlotti képviselettel szemben állni egy hatalmas tárgyaló teremben / jó esetben zárt a tárgyalás / , reggel 9 től délután 5 – ig újra és újra elmondani a történteket. Tudjuk, milyen jól esik egy baráti érdeklődés az események felől, egy bátorító sms a tárgyalások kezdése előtt….
A csoport nagy része „ki van hegyezve “ az ilyen jellegű írásokra, cikkekre, riportokra. Hasznos linkeket osztunk meg, a már gyakorlottak jó tanácsokkal látják el a többieket.
Sokunk lassan már járatos lesz az eljárásjogban, tudjuk mit, mikor lehet indítványozni, és úgy beszélünk a PTSD-ről mint más nők a hétvégi süteményekről.
Ezen beszélgetések alatt merült fel a téma immáron sokadszor barátaim körében.
Képesek vagyunk e egészséges párkapcsolatra az elszenvedett sérülések után is.

Arra szeretnék választ kapni és egyelőre én is keresem a választ,  lehet-e bántalmazottként újra teljes értékű kapcsolatot kialakítani.
Könnyű - velünk?  / nem ! /
Mennyire kell óvatosnak lennünk egy újabb kapcsolatban? Milyen jelekre figyeljünk? Fel tudunk-e valaha engedni valaki ölelésében és nem azon jár az eszünk, hogy vajon milyen hátsó szándék vezeti a férfit, akit kezdünk közel engedni magunkhoz? Hogyan és mikor mondjuk el a minket ért traumát? Elmondjuk egyáltalán?
Újabb támadási felület keletkezik-e rajtunk, vagy sikerül így jobban  megértetni magunkat?

Egy kedves barátnőm azt mesélte a napokban, hogy amikor barátja bókol neki, amikor kedvesen szól hozzá…. el sem akarja hinni, és fél. Fél az újabb csalódástól és a kedves nem érti a helyzetet, azt hiszi csak tréfál a nő, és ez csak egy női „praktika”.
Mi az egészséges óvatosság és hol kezdődik el a „kóros”?  Meddig kisér/t/minket a múlt?

Vannak segítő csoportok, ahol válaszokat kaphatunk, ahol mi magunk keressük a megoldást egy segítő pszichológus támogatásával , ahol megoszthatjuk a saját hétköznapi élményeinket, kudarcainkat. Ezen csoportok nélkül  nem látom a gyógyulás esélyét, nem érzem, hogy mi magunk fel tudnánk állni. Ezen dolgozunk, nem keveset…

A fizikai sebek begyógyulnak, a bevérzések felszívódnak, a csontok összeforrnak, ám lelkünkben ott tátong egy mély seb, mely bármikor felszakadhat. Elég egy mozdulat, egy ismert illat, egy rossz mondat.

Eddig azt vártuk, hogy vége legyen a nyomozásnak, aztán az ügyészi szaknak, aztán….. most pedig arra, hogy nyugodtan tudjunk aludni valakinek az oldalán és tudjuk , hogy a gyermekeink biztonságban vannak. Semmi többre nem vágyunk. És mit jelent a biztonság? Mikor vagyunk biztonságban? Ha kellő távolságra vagyunk a bántalmazótól, vagy még messzebb kell mennünk? Vagy soha sem lesz vége....???

 

 

Törvényesített gyerekrablás – esetleírás, avagy miért demonstrálunk dec. 1-jén szombaton 15 órakor a Kossuth téren?

november 28, 2012 - 15:53

„A 16 akciónap a nők elleni erőszak ellen” rendezvénysorozat keretében december 1. szombaton, 15 órakor a Kossuth téren Anyák, akiknek elrabolták a gyermekeit demonstráció lesz.

"Tudom, milyen az, mikor apám fojtogat, s nem érdekel semmi, csak haljak már meg végre"

szeptember 10, 2016 - 23:20

Pintér Marianna túlélő, blogger, nők és gyermekek elleni erőszak ellen küzdő aktivista, az csapat tagja. Az alábbi beszéde az első Angyalhír Emléksétán, 2015. június 29-én hangzott el. 

 

Én a családon belüli erőszak több formáját megtapasztaltam. 

„Történelmet írtunk, nővéreim!" – Tömegtüntetés Peruban a nők elleni erőszak miatt

augusztus 15, 2016 - 00:53
"Magamnak öltözök, nem neked" - Ni Una Menos felvonulás a nőkkel szembeni erőszak ellen, Peru, 2016. aug. 13.  (kép forrása: Municipalidad Provincial de Huaura Facebook-oldala)

Mintegy 50.000 ember tüntetett a Ni Una Menos nevű feminista közösség felhívására Peruban a nők elleni erőszak ellen 2016. augusztus 13-án. A felháborodást a közönyös hatóságok és a bántalmazóknak a közelmúltban kiszabott túl enyhe ítéletek váltották ki.

Amikor vér folyik, akkor már késő – az Angyalhír sajtóközleménye

június 20, 2016 - 13:38
Fotó: Nyíri András

A séta június 26-án vasárnap 15 órakor a Clark Ádám tértől indul, és a Bazilikánál ér véget, ahol a csatlakozó civil szervezetek képviselői mondanak beszédet. Az áldozatok emlékére a Lánchídról száz fehér léggömböt engedünk el, a Szt. István téren pedig a rendezvény ideje alatt megtekinthető lesz a Magyarországon partnerük által megölt nőket megörökítő Néma Tanúk kiállítás. Az esemény moderátorai Jaksity Kata és Bombera Krisztina. 

Az anyákért, akiknek elrabolták a gyerekeit - Dr. Spronz Júlia beszéde (Onebillionrising Budapest)

február 20, 2014 - 17:32

 

Jó sokan vagyunk, ezt örömmel látom, de sajnos jónéhányan fájóan hiányoznak közülünk. Elsősorban is az a hetven nő, aki évente meghal Magyarországon párkapcsolati erőszak miatt. Ez a hetven lehetne kevesebb is: például Amerikában negyven, Németországbn tizennyolc, Spanyolországban csak tizenhat. Mindez azért, mert ott sikerült megtalálni azt a jogi keretet, a beavatkozásnak azt a módját, ahogy csökkenteni lehet ezt a számot.

"A bűnöm annyi volt, hogy az exférjem ránk akarta gyújtani a házat"

október 18, 2015 - 22:19

Sziasztok, Csurika Mária vagyok A Város Mindenkié Hajléktalan Nők Munkacsoportjából.

Nőnek lenni a mai társadalomban nem egyenlőség, hanem elnyomás - főleg akkor, ha a nő szegény, ne adj isten cigány, fogyatékkal él, vagy sokgyermekes anya. Ma Magyarorszagon 17 százalékkal keresnek a férfiak többet ugyanazert a munkáért, mint a nők. Nekünk, nőknek kell a gyermekeinket felnevelni, de ha sokat vagyunk betegállományban, elveszítjük a munkahelyünk, ezért elvész az otthonunk is.

Részvét a doktornőnek...

június 13, 2012 - 14:25
A kép illusztráció.
"Egy féltékeny rendőr agyonlőtte riválisát, majd magával is végzett. Balatonfüred közvéleménye ezek után egy emberként zúdította haragját a rendőr felesége, Edit nyakába, miközben a két férfit a történet tragikus hőseként emlegetik." Hetek óta foglalkoztatja a közvéleményt a balatonfüredi kettős gyilkosság - pedig a történet csak a szokásos "családon belüli erőszak" esete, némi ismertséggel tetézve.
 
A bulvárlapok csemegéznek a történeten és így summázzák a lakossági fórumokon tapasztalt részrehajlásokat :

A nők elleni erőszak: mindenhol, mindennap - az EU Alapjogi Ügynökségének jelentése

március 07, 2014 - 07:34
FRA-sajtóközlemény
Bécs/Brüsszel, 2014. március 5.
 
Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége, az FRA bizonyítékokon alapuló tanácsadással segíti az uniós és nemzeti szintű döntéshozókat, ezáltal hozzájárul az alapvető jogokkal kapcsolatos tájékozottabb, célzottabb vitákhoz és szakpolitikákhoz. Új jelentése a nők elleni erőszak témakörében a világ eddigi legnagyobb felmérésének eredményeit mutatja be, hogy leleplezze a nők által otthon, a munkahelyen, nyilvános helyeken és az interneten elszenvedett bántalmazás mértékét.
 

Néma tanúk sorakoznak a lúgos támadóról döntő bíróság előtt

november 24, 2016 - 08:46
Renner Erika érkezik a tárgyalásra

Kilenckor kezdi tárgyalni a Fővárosi Ítélőtábla annak az orvosnak az ügyét, aki első fokon csak négy év börtönt kapott, amiért maró lúggal leöntötte volt barátnője nemi szervét. Az épület előtt az áldozattal szolidáris minidemonstrációt tartanak.

A Nőkért Egyesület az isztambuli egyezmény ratifikálását követeli. Ma van a nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja. Magukkal hozták a magyar áldozatokat jelképező piros kartonbábukat, a néma tanúkat, ahogy nevezik őket.

Renner Erika érkezik a tárgyalásra

Fotó: Ajpek Orsi

Kirakat és kabaré: a mai "női" esélyegyenlőségi albizottsági ülés

április 16, 2013 - 18:16
Az Emberi jogi, kisebbségi, civil- és vallásügyi bizottság A nők esélyegyenlőségével foglalkozó albizottságának mai - ahol civil megfigyelőként részt vettek többek közt a Magyar Nők Szövetsége, a PATENT Egyesület és a Nőkért Egyesület, valamint a "Változást a Nőkkel!" civil női kerekasztal képviselői - tájékoztatót hallhattunk a nőkkel szembeni erőszakkal kapcsolatos törvénytervezetről.