április 2016

Az első vakvezető kutyák tenyésztője: Dorothy Harrison Eustis

április 22, 2016 - 00:31

Philadelphiában született, jómódú családba. Második férjével Svájcba költöztek, ahol németjuhász kutyákat  tenyésztettek, főleg a rendőrség számára. Néhány kutyát kiképeztek a háborúban megvakult emberek segítségére, erről a kísérletről Dorothy cikket írt a The Saturday Evening Post-ba. A vakvezető kutyák beváltak, népszerűek lettek. 1928-ban Nashvilleben létrehozták az első vakvezető kutyákat képző iskolát The Seeing Eye néven. Példájuk és útmutatásuk nyomán az Egyesült Államokban és szerte a világon hasonló kutyaiskolák nyíltak a vakok és más fogyatékkal élők számára. 

Párbeszéd a nemek közti egyenlőségről: Egyenlő méltóság és női jogok

április 21, 2016 - 00:00
Fotó: FES (KATTINTS A KÉPRE A GALÉRIA MEGTEKINTÉSÉHEZ)

A Friedrich-Ebert-Stiftung a „Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában” című, 2012 óta futó regionális programja keretében 2016. március 21-én tartotta „Egyenlő méltóság és női jogok” című párbeszédfórumát. Mi az emberi méltóság fogalmának politikai relevanciája? Milyen viszonyban van az egyenlőséggel és az egyenlő jogokkal? Van-e különbség nők és férfiak méltósága között? Mit jelent a méltóság az állam szerepéről való elképzeléseink, illetve a média szabadsága szempontjából?

A Nőkért Egyesület harmadik hivatalos működési éve: 2015. április 3. – 2016. április 2. (összefoglaló)

április 03, 2016 - 16:21
A Nőkért Egyesület néhány tagja Szegeden - balról: Nyitrai Ágnes, Jánosi-Mózes Tibor, Juhász István, Juhász Valéria, Jánosi-Mózes Emese, Antoni Rita, Kulcsár Zsófia

Harmadik működési évünkben tovább folytattuk ismeretterjesztő és lobbista-aktivista munkánkat egyaránt. Tevékenységünk körét kibővítettük az oktatásszervezéssel, létrehoztuk a Nőkért Szabadegyetemet, valamint továbbra is minden lehetséges fórumon követeltük az Isztambuli Egyezmény ratifikációját.