Manipulatív, etikátlan és elhibázott a magzatvédő kampány

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Manipulatív, etikátlan és elhibázott a magzatvédő kampány

február 20, 2013 - 22:20

2013.02.18. Patent Egyesület sajtóközleménye

 

A Patent Egyesület elhibázottnak és etikátlannak tartja a nőkben az abortusz miatt bűntudatot keltő újabb plakátkampányt. A nőszervezet szerint emberi jogi alapú szexuális felvilágosítással és a fogamzásgátlás megfizethetővé tételével kellene csökkenteni az abortuszok számát. A kormány 25 millió forinttal támogatta a vallásos Ágota Alapítványt, amely felújította a 2011. tavaszi plakátkampányt, amelyben egy magzat kéri, hogy ne öljék meg, hanem adják örökbe.

A Patent Egyesület véleménye szerint manipulatív a kampány, mert egyenlőségjelet tesz a magzat és a megszületett gyerek közé, úgy állítja be, mintha a magzat az életéért könyörögne, és egy 12 hetesnél jóval idősebb magzat képét használja. „Etikátlannak is tartjuk a kampányt, mivel gyilkosságnak nevez egy legális egészségügyi beavatkozást – az abortuszt" – mondta Kuszing Gábor, a Patent Egyesület munkatársa.

„A magyarok 71%-a megengedhetőnek gondolja az abortuszt a terhes nő szociális helyzete miatt is. Nincs teljes közmegegyezés arról, hogy mikortól kellene személynek tekinteni a magzatot. Tehát nagyon személyes, világnézeti ügyben terjeszt kisebbségi vallási meggyőződést a kormány. Így nem felel meg a világnézeti semlegesség követelményének" – mondta Spronz Júlia, a Patent Egyesület emberi jogi szakértője, aki emlékeztetett arra is, hogy a plakátról 2011-ben Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa már kijelentette, hogy nem egyeztethető össze az európai értékekkel.

Elhibázott arról győzködni a nőket, hogy ha már megtörtént a nem kívánt terhesség, akkor melyik kisebbik rosszat válasszák, az abortuszt vagy az örökbeadást. „Szexuális felvilágosítással és a fogamzásgátlók árának csökkentésével lehet visszaszorítani a nem kívánt terhességeket, és az abortuszok számát is. Ezzel világnézettől függetlenül sokan egyetértenek" – tette hozzá Spronz.

A múlt héten az ENSZ női jogokkal foglalkozó CEDAW bizottsága is kérdezte a magyar kormányt a kampányról, és arról, mit tesz a szexuális felvilágosítás érdekében. A kormány képviselője válaszában a családi életre nevelésről beszélt, hogy abban van szó a szexuális kultúráról, és hogy tervezik szexuális felvilágosítás bevezetését. „Ezek általánosságok és egy ígéret, de egyelőre az iskolások tudása elmarad a kívánatostól" – tette hozzá Kuszing Gábor.

A CEDAW Bizottság kérdésére a kormány képviselője elmondta, hogy fölöslegesnek tartja kutatásokat végezni a kampányban népszerűsített örökbeadás negatív lelki következményeiről, vagy akkor az abortusz negatív következményeit is kutatni kell. „Pedig örökbeadáskor a szülőket gyakran gyötri kétely, hogy jó helyre került-e a gyerek (amin valamennyit enyhít, ha találkoznak a befogadó szülőkkel). Ugyanakkor az abortusz – a közhiedelemmel ellentétben – nem okoz hosszan tartó lelki károsodást a legtöbb nőnek annak ellenére, hogy sok nő kellemetlennek éli meg" – foglalta össze a kutatási eredményeket Kuszing.

http://abortusz.info/hirek/sajtokozlemenyek/manipulativ-etikatlan-es-elhibazott-a-magzatved%C5%91-kampany

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



„Megfogyva bár, de törve nem” Az abortusz-kérdés Magyarországon

június 13, 2012 - 10:37

Az utóbbi évben, de még inkább az utóbbi hónapokban az abortusz kérdése jelentős változásokon ment keresztül, kevés nyilvánosságot kapva. A 2012.  január elsejétől érvényes új Alaptörvény kimondja, hogy „a magzat életét a fogantatástól kezdve védelem illeti”, mely az abortusz jövőbeli szigorításának adhat alapot. Habár a kormány megígérte, hogy nem lesz szigorítás, a múlt hónapban (EU-s kötelezettség miatt) regisztrált abortusztabletta körüli viták már kézzel fogható jelei a változásnak. Nagy Kálmán KDNP-s képviselő az Országházban 2012.

Az ENSZ ajánlásait követve az abortuszok száma is csökkenne - a PATENT sajtóközleménye

március 14, 2013 - 13:32

Nem tetszik az ENSZ-nek a kormány abortuszpolitikája - 2013.03.14.  Patent Egyesület sajtóközleménye

Az ENSZ nők jogaival foglalkozó CEDAW bizottsága nemrég adta ki Magyarországra vonatkozó ajánlásait. A bizottság többek között felszólította a kormányt, hogy állítsa le az abortuszt megbélyegző plakátkampányt, viszont vezessen be szexuális felvilágosítást és támogassa a fogamzásgátlók árát.

A Patent Egyesület egyet ért az ENSZ ajánlásaival. Az ENSZ-bizottság sürgette Magyarországot, hogy:

„Megfogyva bár, de törve nem” Az abortusz-kérdés Magyarországon

június 13, 2012 - 10:37
Fotó: Zorro4 / Pixabay

A Kuszing Gábor () által moderált beszélgetés meghívott előadói Kapronczay Stefánia (a betegjogi programvezetője) és Kispéter Erika (gender-szakértő) voltak; a kisszámú, ám lelkes érdeklőt egészségügyi dolgozók, jogászok, újságírók, tanárok és egyetemi hallgatók tették ki, érdekes módon mind nők.