Fagylaltgép, esernyő, protográf: Beulah Henry feltaláló (1887–1973)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Fagylaltgép, esernyő, protográf: Beulah Henry feltaláló (1887–1973)

április 16, 2012 - 09:04

Beulah Henry találmányával, a protográffal

Az 1900-as évek elejének egyik legismertebb amerikai feltalálója 1887-ben született, művészeti érdeklődésű családban. A Queens és az Elizabeth College hallgatója volt 1909-től, bölcsészeti tárgyakat tanult, később sokszor említette, hogy műszaki ismeretei hiányosak.

„Nem tudom eldönteni, hogy előny vagy hátrány-e műszakilag annyira tájékozatlannak lenni, mint én vagyok. Nem ismerem a szakkifejezéseket és valószínűleg megnehezítem a műszaki rajzolók dolgát, amikor megpróbálom az elképzeléseimet elmagyarázni, de az üzemekben, ahol ismernek, rendkívül türelmesek velem, talán mert hisznek a találmányaimban.”

Első szabadalmát, egy fagylaltkészítő gépet, 1912-ben jegyeztette be. Életműve több, mint 110 találmány, 49 szabadalom. Két céget alapított, az egyik a Henry Umbrella and Parasol Company, a másik a B.L. Henry Company of New York volt, mindkettőnek ő volt az elnöke.

Az 1920-as évek elején New York-ba költözött. Szállodákban lakott, élénk társadalmi életet élt, férjhez nem ment. A korabeli lapok Beulah-t gyönyörű, vöröshajú, kecses, karizmatikus személyiségnek írták le.

Beulah találmányai nem korlátozódtak egyetlen területre. Az egyik legsikeresebb a cserélhető huzattal ellátott esernyő volt, amit a hölgyek ruhájukhoz illően tudtak hordani.

A Latho zárható szivacs volt, belsejében szappannal, a gyerekek számára készült változat baba formájú volt. A szivacs gyártásához nem talált megfelelő gépet, ezért tervezett egyet.

Gyerekek számára sok találmánya volt Beulahnak, egyik pl. az órát tanította, a másik országismeretet, babái cserélhető parókákat viseltek, szemük színét gombnyomásra változtatták.

Néhány találmánya: hajgöndörítő, pumpa labdák felfújására, orsó nélküli varrógép. A Protograph olyan írógép volt, amely az eredeti mellett indigó nélkül négy másolatot készített.

Találmányai kényelmes egzisztenciát biztosítottak Beulah Henry számára. Életének jórészében szállodákban lakott, leggyakrabban New Yorkban, a Hotel Victoriában. Sok minden érdekelte, a Museum of Natural History, Audubon Society, League for Animals tagja volt, festeni is szeretett. Egész életén át tevékenykedett, utolsó szabadalmát 1970-ben, 83 éves korában jegyezték be. 

Kapcsolódó tartalom

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)A biztonsági gyerekülés feltalálója: Gertrude Muller

június 09, 2017 - 00:56

1887-ben született. Az International Business College elvégzése után először a Fort Wayne Electric Works-nél, majd a Van Arnam Manufacturing-nél dolgozott, ahol toalett berendezéseket gyártottak. Kisgyerekek részére készített összehajtható WC ülőkét, amely önállóan vagy felnőtt toalettre szerelve volt használható. Találmányát a cég nem fogadta el, ezért kilépett és 1924-ben létrehozta saját vállalkozását, a Juvenile Wood Products Company-t. A toidey seat-et további újdonságok követték, gyereklépcső, etetőszék, mosdó. Ő dolgozta ki az első autóba szerelhető biztonsági ülést gyerekeknek.

Tabitha Babbitt, a körfűrész feltalálója

december 26, 2017 - 23:36

Hardwickban (Massachusetts) született és élt, a Harvard Shaker vallási közösség tagja volt. Asztalosműhelyben dolgozott, a nehéz fűrészelés megkönnyítésére tervezte és készitette el az első körfűrészt.

Az ő találmánya volt a rokka dupla forgófejének kidolgozása, amellyel gyorsabban és több fonalat lehetett előállítani. Része volt a szöggyártás megújításában is. Addig egyenként kovácsolták a szögeket, ehelyett kidolgozta új módszerét, amellyel egy vaslemezből egyszerre vágtak ki több darabot.

Josephine Cochrane, a mosogatógép feltalálója, üzletasszony (1839–1913)

március 02, 2017 - 00:36

1886-ban ,139 szám alatt kapott szabadalmat az általa feltalált mosogatógép. Az ötletes szerkezetben külön rekeszek voltak a tányérok, poharak, evőeszközök számára, a rekeszek egy rézből készült bojler forgó dobjában voltak, alulról forró vízsugár mosta le az edényeket. Több barátja, ismerőse is rendelt az ügyes gépből, ez a siker bátorította arra, hogy szabadalmaztassa.