"A szexizmus társadalmi betegség" - Langer Ármin beszéde

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

"A szexizmus társadalmi betegség" - Langer Ármin beszéde

május 24, 2013 - 20:54

Langer Ármin (Kati Holland fotója, részlet)

Sziasztok lázadótársak!

„Isten mindannyiunknak a szívébe képességeket és küldetéstudatot táplált, nem firtatva, hogy milyen neműek vagyunk. Tehát férfiak és nők számára is ugyanúgy elérhetőnek kell lennie minden hivatásnak, kinek-kinek a maga Isten által adott képességei szerint” –  ezek Regina Jonas szavai voltak, az első női rabbié, akit 1934-ben avattak rabbivá Németországban.    

Pár hete volt a bemutatója egy német-magyar koprodukcióban készült dokumentumfilmnek Jonas életéről: egy-két kisebb, alternatív közösségbe sikerült elvinnie a rendezőnőnek a munkát, de a Mazsihisznél elutasításra lelt. A magyarországi zsidó hitközségek döntő többségét magába foglaló szervezet vezetője azt mondta, hogy amíg ő abban a bizonyos székben ül, a Mazsihisz intézményeiben sehol nem fogják vetíteni a munkát. Ezzel egy időben Magyarország egyedüli olyan zsinagógáját, ahol női rabbi működik – a Szim Salom Hitközséget –, nem ismerik el, mondván, olyan nincs, hogy női rabbi. Pedig vallásjogilag semmi akadálya nem lenne ennek, pusztán a hagyományhoz való egyik hozzáállás áll útjába: a szexista hozzáállás.

A szexizmus társadalmi betegség, ami épp úgy jelen van a zsidó vallásos közegben, mint a magyar többségiben: a zsidóságon belül a szexizmusra az orvosság a progresszív judaizmus – a magyar közéletben pedig mi, feministák, vagyunk a gyógyszer. Bőven van itt is mit gyógyítani... Elég például az olyan kijelentésekre gondolni, mint a legutóbb Kövér Lászlóé, aki szerint a politika férfias sport, a nők inkább maradjanak a házban... Ez utóbbival amúgy egyet is érthetnénk, csak míg a konzervatívok a ház alatt kizárólag a konyhát értik, mi az Ország- és Képviselőházat is.

Tavaly elvittem egy belga baloldali képviselő haveromat a Parlamentbe; épp ülés volt, ő pedig hirtelen alig kapott levegőt, mikor meglátta, hogy a közel 400 parlamenti képviselőből alig 30 nő. Én elhiszem, hogy kormányunk manapság a Kelet iránt érez szimpátiát a Nyugat helyett – bizonyos szinten még meg is értem –, de ne jussunk el oda az emberi jogok területén, ahol ezek az országok állnak. Ne tartóztassanak le békés ellenzéki tüntetőket, mint Azerbajdzsánban, ne verje szét tízezres tömeg a meleg méltóság menetét, mint Grúziában, ne legyen 0 a női parlamenti képviselők száma az Országházban, mint Katarban. Ne kelljen elölről kezdeni!

Hadd fejezzem be egy őszinte vallomással: baromi cikinek érzem, hogy 2013-ban az Európai Unió egy tagállamában azért kell tüntetnünk, hogy egy csoportot, a nőket, akik  még csak nem is kisebbségiek, egyenlő jogok illessenek meg a férfiakkal. De igenis demonstrálnunk kell, a szemközti épületben „dolgozó” „urak” mindent megtesznek ezért, komondorozásukkal, felliberalizált-családozásukkal stb.... Amíg nőverők – emberverők – ülnek közöttük, amíg a családon belüli erőszak nem létező jogi fogalom, amíg, amíg, amíg..., addig nekünk folytatni kell a civil ellenállást, és azt kiterjeszteni minél tágabb körökre. Ehhez kívánok mindannyiunknak sok erőt és kitartást.

A múltkor szerettétek, úgyhogy hoztam ismét egy zsoltár-részletet, meríthetünk ebből is erőt:

שְׁמָר-תָּם, וּרְאֵה יָשָׁר: כִּי-אַחֲרִית לְאִישׁ שָׁלוֹם

„Vigyázd meg a gáncstalant és nézd az egyeneset, mert van jövője a béke emberének.” (Zsolt 37,37)

 

Langer Ármin a Szim Salom Zsidó Hitközség tagja.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Langer Ármin (Szim Salom) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 17, 2012 - 14:57
A Szim Salom Hitközség tagjai a Nők Lázadása tüntetésen (Fotó: Mindenki Joga Radio Show)
Sziasztok lázadótársak!

Langer Ármin vagyok, a Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség vezetőségi tagja – férfi, és feminista. Balomon Dóra, közösségünk egyik pillére, aki rávette zsinagógánkat, hogy nevünkkel támogassuk a mai megmozdulást. Hogy mégis miért én beszélek? Dóra egy olyan cégnél dolgozik, ahol főnökei nem tanácsolták neki a mai rendezvényen való fölszólalást. Nyugi, nem fogok olyat mondani, amivel ő ne értene egyet.

"Azért jöttem, hogy leszámoljak a pártpolitikai kereszténység legendájával"

május 24, 2013 - 21:24
Balta F. (Fotó: Kati Holland)
 Sziasztok!

Engem semmi nem kvalifikál arra, hogy ma itt álljak, és egészen tegnapig nem is készültem erre. Nem vagyok lelkész, teológus, pszichológus, jogász, sem a hittudomány, sem a családon belüli erőszak nem a szakterületem.

Akkor miért is állok itt? Elsősorban a bántalmazottak miatt, de magam miatt is.

Kettős életet élek.

"Ne húzzátok ki a gyufát, fiúk!" - Lovas Nagy Anna nyitóbeszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 17, 2012 - 19:52
Lovas Nagy Anna (Fotó: Ökrös Attila)
Szeretettel köszöntök mindenkit aki eljött és azokat is akik otthonról támogatnak minket, akik az ország legkisebb zugából csatlakoztak a Facebook felhíváshoz, és azoknak, akik külföldről is fontosnak tartják a magyar nők ügyét. Külön szeretném megköszönni Simon Zsuzsának Londonban, ahol velünk egy időben, most tüntetnek a konzulátus előtt. Simon Zsuzsa üzeni: „ majd ha nem csak a méhem kell otthon, hazamegyek”. 

A rendőrség rendőrnőket küldött, a rendőrség megértette az üzenetünket, ugyanezt várjuk a pártoktól és a kormánytól.

A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.

Kuszing Gábor (PATENT, Stop! Férfierőszak) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 22, 2012 - 21:57
Kuszing Gábor (Fotó: Ökrös Attila)
Jó napot kívánok. Kuszing Gábor vagyok, a Patent Egyesülettől (), amely a nők elleni erőszak és diszkrimináció ellen küzd, és a Stop-Férfierőszak Projektnek () is tagja vagyok, amely olyan férfiakat kíván megszólítani, akik saját életükben, illetve társadalmi szinten tenni kívának a nők elleni erőszak ellen.

Ki issza meg a narancs levét? - Alföldi Andrea (Magyar Nők Szövetsége, elnök) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 22, 2012 - 22:07
Alföldi Andrea (Fotó: Ökrös Attila)
Immár a Köztársaság-mentes Magyarország parlamentje újra megmutatta a macho-Magyarország szörnyszülött elképzelését, melyben a nők szerepét a háztartás és utódgondozás világában határozza meg.
 
Azon elfogadott, előítéletes társadalmi konszenzus tanúi lehetünk, amikor a nőkről nők nélkül döntenek. Napjaink férfi uralta „szabadságharcos” és „pipogya ellenzéki mozgalmak, és pártok” reneszánszában úgy érezhetjük, a történelem ismétli önmagát.

" Várjuk, hogy a dinoszauruszokkal együtt a nőgyűlölet is kihaljon!" - Tanos Áron (Magyar Szolidaritás Mozgalom) beszéde a Nők Lázadása tüntetésen

szeptember 24, 2012 - 14:34
Tanos Áron (Fotó: Ökrös Attila)
Ma Székely Sándor beszélt volna, de otthon ápolja a beteg feleségét.

Tanos Áron vagyok, 25 éves, párkapcsolatban élő, gyermektelen férfi, és nem verem a barátnőmet, vagy a szüleimet. Pedig valószínűleg kéne, hiszen, a Fidesz-KDNP vonatkozó kutatásaiból az derül ki, hogy minél több gyerek van a családban, annál ritkább a családon belüli erőszak.

A neveltetésemnek köszönhetően nem fogom verni a gyerekeimet és a feleségemet.

Nincs szükségem arra, hogy állandóan azt demonstráljam: férfi vagyok, erős vagyok, hatalmas vagyok.

Én jól érzem magam a bőrömben.

"Ahol a nő a bokszsák, ott nincs demokrácia" - Lovas Nagy Anna beszéde

május 23, 2013 - 17:10
Lovas Nagy Anna (Fotó: Kati Holland)

Tisztelt lázadó nők és férfiak, tisztelt Egybegyűltek!

 

254 nappal ezelőtt gyűltünk össze először a Kossuth téren, a családon belüli erőszak külön tényállásként való kezelését akkor lesöprő parlamenti szavazás miatt. 254 napja volt a kormánynak arra, hogy hatékony, az áldozatokat valóban megvédő, az európai normáknak megfelelő törvényt alkosson. Nem sikerült.

Nők Lázadása.: Szin Jánosné beszéde a szept. 21-i orosházi tüntetésen

szeptember 27, 2012 - 20:17
Szin Jánosné
Szin Jánosné, az MSZP városi szervezete elnökségi tagja, nyugalmazott pedagógus, a gyógypedagógiai iskola volt igazgatója beszéde, amely elhangzott 2012. szeptember 21-én Orosházán.

Tiltakozás Dr. Varga István nőket, anyákat megalázó megnyilvánulása ellen!

Tisztelt Tiltakozók!

"A liberálisok csak abban „bűnösök”, hogy merik néven nevezni a dolgokat!" - Tanos Áron beszéde

május 23, 2013 - 18:59
Tanos Áron (Fotó: Kati Holland)
Sziasztok.

Tanos Áron vagyok 26 éves, kapcsolatban élő magyar férfi,

és még mindig nem verem a  barátnőmet.

A szeptemberi tüntetésen is , azóta csak annyi  változott, hogy 26 éves lettem, a kormány családon belüli erőszakkal kapcsolatos politikája sajnos nem.

"A pártok (mind!) szűrjék ki maguk közül a bántalmazókat!" - Dr. Wirth Judit beszéde

május 24, 2013 - 18:48
Wirth Judit (Fotó: Kati Holland)
Magyarországon a nők és gyerekek elleni családon belüli erőszak szégyenteljesen van szabályozva. Nincsen ellátórendszer az áldozatoknak, nincsenek ismeretek a jogalkalmazók fejében, a hatóságok legtöbbször a józan észt és bármely jóérzésű laikust megszégyenítő tudatlansággal és rosszindulattal állnak az áldozatokkal szemben, és megértéssel és megengedéssel az elkövetők oldalán.
 
Magyarországon 10 éve igyekeznek elodázni, hogy valóban működő jogszabályok szülessenek, és az áldozatokat valóban segítő intézmények jöjjenek létre.