Idén is részt vettünk az Angyalhír emléksétán (beszámoló fotógalériával)

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Idén is részt vettünk az Angyalhír emléksétán (beszámoló fotógalériával)

június 30, 2016 - 21:15
Idén a tavalyi hagyományteremtő alkalom után másodszor került sor az Angyalhír sétára. Az eseménnyel egy gyászoló édesanya, Seres Barbara szeretne emléket állítani mindössze hat hónapot élt fiának, akit az apja ledobott egy budapesti ház negyedik emeleti körfolyosójáról, majd utána ugrott.

Idén a tavalyi hagyományteremtő alkalom után másodszor került sor az Angyalhír sétára. Az eseménnyel egy gyászoló édesanya, Seres Barbara szeretne emléket állítani mindössze hat hónapot élt fiának, akit az apja ledobott egy budapesti ház negyedik emeleti körfolyosójáról, majd utána ugrott. Az idei sétára június 26-án vasárnap került sor. A megmozduláshoz a , a és az mellett a Nőkért Egyesület is csatlakozott azzal a céllal, hogy felhívjuk a nyilvánosság figyelmét arra, hogy a családon belüli erőszak áldozatai ma Magyarországon nem kapnak megfelelő védelmet.

A séta június 26-án vasárnap 15 órakor - - a Clark Ádám tértől indult. Elöl középen Seres Barbara haladt két nő és két férfi aktivistával - a hozott molinón az ratifikációját követeltük. Szintén a menet élén haladt és , akik csatlakoztak hozzánk. 

A Lánchídról száz fehér léggömböt engedtünk el - többen filctollal üzenetet írtak rá Ádámnak, illetve az erőszak következtében elhunyt más áldozatoknak.

Utána folytattuk az utat a a Bazilikáig, ahol a résztvevők magukhoz vettek egy-egy Néma Tanút (a NANE egyesület nősziluettjeit, amelyek a partnerük vagy volt partnerük által megölt nőknek állítanak emléket). Először Bombera Krisztina és Jaksity Kata mondtak beszédet. Ezt követően Antoni Rita (a rendezvény társszervezője, a Nőkért Egyesület elnöke) arról beszélt, hogy ha az Isztambuli Egyezmény Magyarországon ratifikálva lenne, Ádám még most is élne. Takács Hajnal – családon belüli erőszak túlélő, az áldozatok jogaiért küzdő aktivista, az Újrakezdés csoport tagja, az Asszony verve c. könyv szerzője jogos dühvel nehezményezte, hogy a velünk szembejövő, a Bazilikába tartó papok nem hogy nem cstlakoztak hozzánk, de még meg is mosolyogtak minket.  (I. kerületi önkormányzati képviselő, antifasiszta és feminista megmozdulások rendszeres résztvevője) tágabb kontextusba helyezte a problémát és a hazai macsó politikát ostorozta. Pintér Marianna (családon belüli erőszak túlélő(je), az áldozatok jogaiért küzdő aktivista, blogger) a saját tapasztalatai felidézésével kérte az egybegyűlteket, hogy figyeljenek oda a környezetükben a bántalmazott nőkre és gyerekekre. Utána Németh Évi szólalt fel a fogyatékossággal élők nevében, akik még kiszolgáltatottabbak a bántalmazóknak, és még nehezebben tudnak segítséget kérni. Őt a Fehér Kendő Mozgalom egy aktivistája követte, végül pedig Lakos György (állatvédő, az erőszak áldozataiért küzdő aktivista) beszélt az áldozathibáztatásról és a jogállam hiányosságairól. (Megj. Az egyik Néma Tanú történetében az is szerepel, hogy a gyilkosa előbb végzett a család kutyájával is...) 

Végezetül Seres Barbara megköszönte mindenkinek, hogy eljött, és bejelentette, hogy a jövőben is folytatja az Angyalhír emlékséta megszervezését. 

Az Angyalhír sajtónyilatkozatát lásd .  

Fotók: Csöre András

 

 

Bántalmazó hatóságok - Békés Dóra beszéde, Angyalhír 2015

június 30, 2015 - 23:59
Békés Dóra

Ma Ádámra emlékezünk, aki fél évet élt. A saját apja dobta ki a negyedikről. Ádám ma lenne egy éves. Nem tudom elmondani azt a részvétet, amit a kisfiú anyja iránt érzek, ez a legszörnyűbb dolog, ami egy anyával történhet. Ádám tragédiájával fél évvel ezelőtt tele voltak a lapok, szörnyülködő szalagcímek különösen durva történetként hirdették az esetet. Pedig nem az egyetlen volt, és nem is az első vagy az utolsó.

„Bele kell férnie” – a Nőkért Egyesület és a Magyar Nők Szövetsége vitaestje az el nem dobott tábláról és a belső viták létjogosultságáról

március 15, 2014 - 15:23

Azzal kezdődött, hogy a 4K! szóvivője, Papp Réka Kinga kitett a Facebookra magáról egy olyan képet, amin egy szál miniszoknyában áll, és a mellét a következő felirattal takarja: „Még 3000 aláírás vasárnapig, és ezt a táblát eldobom!” A kép alatt annyira szerteágazó, élénk, néhol már-már agresszív vita bontakozott ki humortalansággal, prüdériával, karót nyeléssel vádolt "szexizmust kiáltók" és a felszabadult, nyitott, progresszív, műértő újhullámosok között, hogy úgy döntöttem, szervezek egy nyilvános fórumot.

Idén is részt vettünk az Egymilliárd Nő Ébredésén

február 15, 2016 - 20:43
Egymilliárd Nő Ébredése 2016, Bálint-ház. A bal szélen Barna Emília.

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre az Egymilliárd nő ébredése (One Billion Rising) világméretű kampány a nők elleni erőszak ellen. Újra eltáncoltuk a Törd szét a láncot! (Break the Chain!) dalra koreografált mozdulatsort - ezúttal is Barna Emília (Nőkért) és Szántó Nikolett autóversenyző vezetésével -, utána pedig nagy sikerrel bemutatásra kerül a „Kérsz teát?!” című darab. A rendhagyó, egyetemista fiataloknak készült színházi előadást Bánki Gergely és Sipos Vera írta és rendezte, a NANE Egyesület felkérésére és szakértői támogatásával.

Az erőszak nem "szexjáték"

január 16, 2015 - 17:04
Az erőszak nem "szexjáték"

Alulírott szervezetek e nyílt levelünkben aggályainkat fejezzük ki a 2015. január 14-én illetve 16-án online felületeiken megjelent, a Győrben fulladásos halált szenvedett nő esetét feldolgozó cikkeik fogalmazásmódjával kapcsolatban. **Címzett:** Kisalföld.hu, Origo.hu, Velvet.hu, Blikk.hu szerkesztőségei **Tárgy:** a győri fulladásos halálesetről szóló tudósítások hangvétele ## Tisztelt Szerkesztőségek! Alulírott szervezetek e nyílt levelünkben aggályainkat fejezzük ki a 2015.

"Az erőszak nem válogat!" - Antoni Rita beszéde az Együtt az Állatkínzás Ellen! szegedi rendezvényén

február 22, 2016 - 22:03
Együtt az állatkínzás ellen, Szeged, 2016. febr. 20.

Talán többen emlékeznek gyerekkorukból „A rest macska” vagy „A lusta lány” című történetre, melyben a makrancos ifjú feleséget a férj úgy leckézteti meg, hogy felszólítja a macskát különböző otthoni munkák elvégzésére. Miután az állat nyilván nem teljesíti a feladatokat, a férj ráköti az asszony hátára köti és elveri.

Tízéves a Nőkért.hu: 2009. május 14. - 2019. május 14.

május 14, 2019 - 21:20

2009 tavaszán történt, hogy Mihala Boglárka, Máthé Judit "Mamika", Snyehola Anett "Sansa", Pál Móni, "Katica", R. D., Antoni Rita és mások az azóta megszűnt Tűsarok fórumon virtuálisan megismerkedtek egymással. A kommentfolyamok után e-maileket váltottak és hamarosan elhatározták, hogy egy új feminista platformot hoznak létre. 2009. május 14-e volt az a nap, amikor felállt a Nőkért.hu szerkesztősége. 

A Nőkért Egyesület tevékenysége a hivatalos bejegyzés előtt: 2009. május 15. - 2013. április 3. (összefoglaló)

április 04, 2013 - 22:22
Feminizmustörténeti kiállításunk egyik tablója, az egyes hivatások első magyar női képviselőivel (Fotó: Klitbudapest)

A Nőkért.hu szerkesztősége 2009 májusában alakult: az alapítók (Mihala Boglárka, Máthé E. Judit, Katica, Snyehola Anett, Pál Móni, Kupán Zsuzsánna, Retek Erika, Csiszár Andrea, Lakatos Lilla, Harkai Daniella és Antoni Rita) a(z azóta megszűnt) tűsarok.org fórumon (illetve néhány esetben Szegeden) ismerkedtek meg egymással, és elhatározták, hogy létrehoznak egy saját feminista honlapot. Ezt 2009 júliusára meg is valósították, és elindították az új, kulturális és társadalmi témákkal foglalkozó, ismeretterjesztő honlapot. A tevékenység – több alkalmi és rendszeres szerző (pl.

Sajtóbeszámoló az SZTE TNT családon belüli erőszakról szóló beszélgetéséről

március 30, 2014 - 00:57

Március 5-én a Szegedi Tudományegyetem Társadalmi Nemek Tudománya kutatócsoportjának meghívására Antoni Rita Kérchy Anna irodalmárral és Czapáry Veronika íróval beszélgetett Cazpáry Megszámolt babák c. újonnan megjelent regénye kapcsán a családon belüli erőszakról és azon belül a gyermekkori szexuális abúzusról.