Nők nyugdíjba vonulása - hány évet jelent a gyerek?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nők nyugdíjba vonulása - hány évet jelent a gyerek?

szeptember 13, 2011 - 19:38

http://hvg.hu/itthon/20110913_nok_nyugdijba_vonulasa#utm_source=hirkeres...

A nők nyugdíjkorhatára rövid idő alatt  55 évről 65 évre emelkedik. A férfiaké ugyanekkor 60-ról 65-re.
Mindeközben rendszeresen felmerül a kommunikációban, hogy a nők kedvezményben részesülnek, mert újabban már akár 40 év munkaviszonnyal is nyugdíjba pattanhatnak (az egyetemi tanulmányi idő ebbe nem számít), és hogy ebbe "hány évet jelent a gyerek ?"
Elárulom : gyakorlatilag semmit - illetve csak azok számára, akik legalább 5 saját gyereket neveltek, az ötödik és a tizenkettedik gyerek közti minden szülés 1 évet ad a jogosultsági időhöz, max. 7 évet. Tehát az a nő, aki 12 gyereket megszült és csak 8 évet maradt velük otthon összesen, ő nyugdíjba mehet majd 58 éves korában. De ha véletlenül 15 évig volt otthon a 12 gyerekkel, akkor már számára is a 65 év lesz a korhatár.
4  gyermekig pedig annyi "kedvezményt" kap a nő, hogy a gyermekneveléssel töltött évei a nyugdíjjogosultság szempontjából  nem vesznek el !
És ezt a nem-elveszést kommunikálják úgy, mint valami különleges jutalmat, beszámítást, ajándékot - de azt is max. összesen 8 évig !
Tehát azt, hogy a nők minden gyermekszüléssel a szervezetüket amortizálták, sehol nem számítják be sehová.
A rendőr, az más volt. Nehéz fizikai munka, ő amortizálódott, tehát jóval korábban mehetett nyugdíjba.
Viszont az a nő, aki ma 25 éves koráig tanul, majd utána megszül 4 gyereket, maximum 8 évig maradhat a gyermekeivel úgy, hogy ne vesszen el ideje, tovább nem. És mindezzel együtt ugyanúgy 65 éves korában megy majd nyugdíjba, mint azok a nők, akik egyet sem szültek.
Jóllehet a szervezete 65 évesen már sokkal elhasználtabb lesz, illetve 55 éves korától jó eséllyel bejönnek a nagyszülői teendők is annál, akinek 4 gyermeke van. Arról már nem is beszélve, hogy aki 4 gyermeket nevelt, annak világéletében béka segge alatt marad a fizetése, tehát majd éhbérért nyuvasztják 55-65 éves kora között, holott ha valaki, akkor  ő  már igencsak megérdemelné a "pihenést" (illetve a masszív unokázást).
 
Hát így állunk manapság. A fiatalok még nem gondolnak a nyugdíjra, de nehéz sorsuk lesz.
És az is biztos, hogy e nyugdíjrendelet sem fog jótékonyan hatni a népszaporulatra.
 
Ha már felemelték 10 évvel a nők nyugdíjkorhatárát, legalább megszült gyermekenként 3 évvel előbb engednék őket nyugdíjba, Ekkor is  még a 3 gyereket szültek is rosszabbul járnának, mint eddig  - de mégsem annyival, ahogy azt most megcsinálták.
Sajnos ha a parlamentben nincs képviselve a nők érdeke, azt csinálnak velünk, amit nem szégyellnek.
E változtatások  népességre gyakorolt hatását viszont mindannyian meg fogjuk érezni, és ez sajnos a férfiaknak sem lesz kellemes.
 
 
 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Progresszív lovagiasság? – a férfiasság változó formái

április 24, 2015 - 10:23
Hadas Miklós (fotó: FES)

A szokásosnál is nagyobb volt az érdeklődés „A férfiasság változó formái” című párbeszédfórum iránt, amely az alapítvány 2012 óta futó Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című regionális projektje keretében valósult meg. A projekt keretében 2014-ben indult egy vitasorozat, Párbeszéd a nemek közti egyenlőségről címmel.

Mémek és méhek

február 17, 2019 - 13:17
Mémek és méhek, van amikor már felesleges viccet csinálni

Január elseje óta nem követem a magyar híreket, s csak rövid címsorokban, többnyire külföldi oldalakon találok utalásokat az országra, no és az ismerőseim megosztásaiból következtethetek dolgokra, annak ellenére, hogy az ismert magyar híroldalak mind le vannak tiltva a falamról. Akad bőven látnivaló, mert egy dolgot nehéz letiltani: a mémeket. Ezek a humorba csomagolt grafikus tartalmak dömpingszerűen jelennek meg, ha valami megrázó történik.