Nők nyugdíjba vonulása - hány évet jelent a gyerek?

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nők nyugdíjba vonulása - hány évet jelent a gyerek?

szeptember 13, 2011 - 19:38

http://hvg.hu/itthon/20110913_nok_nyugdijba_vonulasa#utm_source=hirkeres...

A nők nyugdíjkorhatára rövid idő alatt  55 évről 65 évre emelkedik. A férfiaké ugyanekkor 60-ról 65-re.
Mindeközben rendszeresen felmerül a kommunikációban, hogy a nők kedvezményben részesülnek, mert újabban már akár 40 év munkaviszonnyal is nyugdíjba pattanhatnak (az egyetemi tanulmányi idő ebbe nem számít), és hogy ebbe "hány évet jelent a gyerek ?"
Elárulom : gyakorlatilag semmit - illetve csak azok számára, akik legalább 5 saját gyereket neveltek, az ötödik és a tizenkettedik gyerek közti minden szülés 1 évet ad a jogosultsági időhöz, max. 7 évet. Tehát az a nő, aki 12 gyereket megszült és csak 8 évet maradt velük otthon összesen, ő nyugdíjba mehet majd 58 éves korában. De ha véletlenül 15 évig volt otthon a 12 gyerekkel, akkor már számára is a 65 év lesz a korhatár.
4  gyermekig pedig annyi "kedvezményt" kap a nő, hogy a gyermekneveléssel töltött évei a nyugdíjjogosultság szempontjából  nem vesznek el !
És ezt a nem-elveszést kommunikálják úgy, mint valami különleges jutalmat, beszámítást, ajándékot - de azt is max. összesen 8 évig !
Tehát azt, hogy a nők minden gyermekszüléssel a szervezetüket amortizálták, sehol nem számítják be sehová.
A rendőr, az más volt. Nehéz fizikai munka, ő amortizálódott, tehát jóval korábban mehetett nyugdíjba.
Viszont az a nő, aki ma 25 éves koráig tanul, majd utána megszül 4 gyereket, maximum 8 évig maradhat a gyermekeivel úgy, hogy ne vesszen el ideje, tovább nem. És mindezzel együtt ugyanúgy 65 éves korában megy majd nyugdíjba, mint azok a nők, akik egyet sem szültek.
Jóllehet a szervezete 65 évesen már sokkal elhasználtabb lesz, illetve 55 éves korától jó eséllyel bejönnek a nagyszülői teendők is annál, akinek 4 gyermeke van. Arról már nem is beszélve, hogy aki 4 gyermeket nevelt, annak világéletében béka segge alatt marad a fizetése, tehát majd éhbérért nyuvasztják 55-65 éves kora között, holott ha valaki, akkor  ő  már igencsak megérdemelné a "pihenést" (illetve a masszív unokázást).
 
Hát így állunk manapság. A fiatalok még nem gondolnak a nyugdíjra, de nehéz sorsuk lesz.
És az is biztos, hogy e nyugdíjrendelet sem fog jótékonyan hatni a népszaporulatra.
 
Ha már felemelték 10 évvel a nők nyugdíjkorhatárát, legalább megszült gyermekenként 3 évvel előbb engednék őket nyugdíjba, Ekkor is  még a 3 gyereket szültek is rosszabbul járnának, mint eddig  - de mégsem annyival, ahogy azt most megcsinálták.
Sajnos ha a parlamentben nincs képviselve a nők érdeke, azt csinálnak velünk, amit nem szégyellnek.
E változtatások  népességre gyakorolt hatását viszont mindannyian meg fogjuk érezni, és ez sajnos a férfiaknak sem lesz kellemes.
 
 
 

 

 

Progresszív lovagiasság? – a férfiasság változó formái

április 24, 2015 - 10:23
Hadas Miklós (fotó: FES)

A szokásosnál is nagyobb volt az érdeklődés „A férfiasság változó formái” című párbeszédfórum iránt, amely az alapítvány 2012 óta futó Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című regionális projektje keretében valósult meg. A projekt keretében 2014-ben indult egy vitasorozat, Párbeszéd a nemek közti egyenlőségről címmel.

Mémek és méhek

február 17, 2019 - 13:17
Mémek és méhek, van amikor már felesleges viccet csinálni

Január elseje óta nem követem a magyar híreket, s csak rövid címsorokban, többnyire külföldi oldalakon találok utalásokat az országra, no és az ismerőseim megosztásaiból következtethetek dolgokra, annak ellenére, hogy az ismert magyar híroldalak mind le vannak tiltva a falamról. Akad bőven látnivaló, mert egy dolgot nehéz letiltani: a mémeket. Ezek a humorba csomagolt grafikus tartalmak dömpingszerűen jelennek meg, ha valami megrázó történik.

„Nem négy évre tervezzük a gyereket” - a Friedrich Ebert Alapítvány párbeszédfóruma

május 12, 2015 - 21:37

Április 22-én tartotta a Friedrich-Ebert-Stiftung – 2012 óta futó Nemek közötti igazságosság Kelet-Közép-Európában című regionális projektje, azon belül pedig a 2014-ben indult Párbeszéd a nemek közti egyenlőségről című vitasorozata keretében – „Az eltűnt népességrobbanás nyomában – A gyermekvállalással kapcsolatos diskurzusok” című párbeszédfórumát.

"Tőlem ezért nem kapsz munkát" – szerzőnk válasza Jakab Andor blogbejegyzésére, avagy: Mennyit ér egy Nő?!

augusztus 15, 2011 - 11:54

A kérdés a közösségi oldalakon igen elterjedt és népszerűnek tűnő elolvasása után fogalmazódott meg bennem. Az író minden köntörfalazás nélkül hangot ad véleményének, mellyel, úgy tűnik, nincs egyedül, és sajnos számos állást kereső nő számára megszokott, hogy munkáltatóként nem alkalmazna női munkaerőt. Az indok egyszerű: nem éri meg!