Mérnöknő a kényelmesebb vonatozásért

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Mérnöknő a kényelmesebb vonatozásért

november 18, 2020 - 23:34
Találmányai alapvetően változtatták meg az utazási körülményeket.

Olive Dennis a Columbia egyetemen diplomázott 1909-ben matematikából, néhány évig tanított, majd a Cornell egyetemen építőmérnöki tanulmányokat folytatott. 1920-ban végzett, a B&O Railroad elnöke alkalmazta, kimondottan azza a céllal, hogy a vonaton utazók, különösen a nők kényelmére figyelve tegye kényelmesebbé a vonaton utazást. Az elkövetkező évtizedekben  találmányai alapvetően változtatták meg az utazási körülményeket. Az ő szabadalma a Denis-ventillátor,  az egyedi ablakszellőztető, majd később a légkondicionált fülkék. Ő vezette be az állítható támlájú ülőhelyeket, nőknek kialakított kényelmes öltözőket papírtörlővel, folyékony szappannal, valamint az éjszakára tompítható fülkevilágítást. Ő volt az American Railway Engineering Association első női tagja. 

Bármennyire sikeres is egy vállalkozás, még sikeresebb lesz, ha figyelembe veszi a női nézőpontot is

- vallotta. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Emily Warren Roebling és a hídépítés

szeptember 23, 2018 - 14:10

A Georgetown Visitation Convent-.ben tanult, többek között és geometriát is. bátyja támogatta a reáliák iránti érdeklődését. 1865-ben házasságot kötött Washington Roebling mérnökkel. Apósa, John Roebling tervezte és kezdte el a híd építését, váratlan halála után fia lett az építésvezető főmérnök.

Beatrice Hicks amerikai mérnök (1919–1979)

január 01, 2018 - 19:53

Az első nő, aki a Western Electric munkatársa lett, 1950-ben egyik alapítója és első elnöke volt a Society of Women Engineers-nek. Apja, a Newark Controls Company alapítója példáját követve már gyerekkorában elhatározta, hogy mérnök lesz, és a Newark College of Engineering vegyészmérnök szakán végzett l939-ben. 1942-től a Western Electric mérnöke lett, kvarckristály oszcillátorokat tervezett és tesztelt. Három évvel később, apja halála után felmondott és átment a Newark Controls Companyhoz, ahol először főmérnök, majd alelnök volt, végül 1955-ben a teljes irányítást megszerezte.

Janet Guthrie amerikai autóversenyző (sz. 1938)

március 07, 2018 - 20:07

Az első nő, aki indulhatott a híres Indianapolis 500 autóversenyen, és az egyetlen nő, aki versenyzett a Daytona 500-on. Kocsijait sajátmaga építette és szervizelte. Fizikus végzettségű, kutató- és fejlesztőmérnökként az Apolló programban dolgozott. Versenyzői pályafutása befejezése után sisakját és versenyöltözetét a Smithsonian Intézetben állították ki.