„Hogy tudod elhinni, hogy mi ezt élvezzük?” - kiállítás a prostitúció és emberkereskedelem ellen

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

„Hogy tudod elhinni, hogy mi ezt élvezzük?” - kiállítás a prostitúció és emberkereskedelem ellen

március 22, 2018 - 01:58
Tegnap nyílt meg Budapesten, az Erzsébet krt. 13. alatt harmadik alkalommal a Mennyit érsz? című interaktív kiállítás, amely a kiskorúak prostitúcióba kerülésének problémájára hívja fel a figyelmet. A kiállítás március 24. szombat este 20 óráig tekinthető meg.

A kiállítás váratlan aktualitást kapott azzal, hogy az Utcajogász Egyesület a napokban egy, sajnos túlságosan is tipikus esetet, melynek során egy kiskorú prostituáltat tiltott kéjelgésért ötvenezer forintra büntetett a bíróság. Mindez ráadásul akkor történt, amikor frissen jött ki a kapcsolódó , egyebek mellett azt leszögezve, hogy az államnak ilyen esetben segítenie kellene a kiskorút, nem büntetni. (Fontos tudni, hogy prostitúció esetén nem különböztetjük meg a gyermek- és fiatalkort; 18 éves korig gyermekprostitúcióról beszélünk és az önkéntesség mindenképpen kizárandó.)  

 A megnyitó előtt szakmai konferenciára került sor, ahol a kiskorúak jogellenes külföldre vitele volt a fő téma, és egy most lezáruló másfél éves projekt, melynek során 240 rendőrt képeztek ki arra, hogy időben felismerje ezeket a helyzeteket. Szükség lenne azonban jogszabályi változásokra is, mert a jelen körülmények (a gyerek nehezen beazonosítható a három évig érvényes útlevél fotója alapján, hiányos az adatbázis, a hozzátartozók nem ellenőrizhetők, a légitársaságok a 16 év felettieket nagykorúnak tekintik stb.) igencsak megkönnyítik a kiskorúak utaztatását. (Sajnos csak az esetek töredéke végződik olyan sikeresen, mint a többször felemlegetett tavaly őszi bravúr, amikor a 11 éves fiút kicsempészni igyekvő tanárt lefülelték a határrendészek.) Az úti cél általában olyan ország, ahol legális a prostitúció: , Hollandia vagy . Az előadók közt jelen volt az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala munkatársa, valamint bemutatkozott a társszervező Névtelen Utak Alapítvány is, amely rehabilitációval és reintegrációval segíti a hozzájuk forduló, a prostitúcióból kikerülni szándékozó nőket. Egy védett házat üzemeltetnek, ahová a menekülő áldozatok a gyermekeiket is magukkal vihetik. 

A kiállítás helyszínén most is megtalálhatók a „Nem árucikk”, illetve „Igazi férfi nem vesz nőt” táblák, amelyekkel szelfizve a közösségi oldalakon is terjeszthető a rendezvény üzenete. Az előzetes online kampány során ismert emberek, például Al-Ghoui Hesna és Süveges Gergő televíziós műsorvezetők fényképezkedtek ezekkel a táblákkal. A kiállítást, mint különösen érzékeny célcsoport, szülői engedéllyel 14 és 18 év közötti fiatalok is látogathatják. A koncepció középpontjában az emberi méltóság fogalma áll, amellyel ellentétes a másik ember szexuális tárggyá, megvásárolható árucikké degradálása – ez a szemlélet együttműködési alapot nyújthat különböző világnézetű, ám a nők elleni erőszakkal szemben egyformán fellépni kívánó emberek és csoportok között. Ha sikerül feladni , és megpiszkálni a társadalmi nemi szerepeket és sztereotípiákat, akkor még inkább. A klienseket a prostitúció igénybe vételére sarkalló férfi feljogosítottság-érzés (male entitlement) sem az égből pottyan, ugyanis. 

A kiállítás négy helyiségből áll, a látogatókat a földre festett lábnyomok vezetik. Az első teremben („valóság”) a prostitúcióhoz kapcsolódó jogszabályokat ismerhetünk meg (szexuális visszaélés, kapcsolati erőszak, zaklatás, emberrablás, emberkereskedelem, gyermekprostitúció kihasználása stb.), valamint túlélők történeteit. Utóbbiakat a Névtelen Utak Alapítvány által segített nők mesélték el, és a szervezők a legtipikusabbakból válogattak. Különösen veszélyeztetettek a hátrányos helyzetű, illetve intézetben felnövő fiatal lányok – őket gyakran párkapcsolatot, szerelmet színlelve, esetenként őket feleségül is véve csábítják a magukat „megmentőnek”, gáláns lovagnak tettető futtatók ("loverboy"-ok) külföldre, ahol teljesen kiszolgáltatottá válnak. Ehhez megint csak van egy jogszabályi segítség, mégpedig  a 18 éven aluliak házasságkötési lehetősége: a lányt ugyanis ez nagykorúsítja és kivonja a gyermekvédelem hatóköréből, megkönnyítve a futtatók dolgát. A tévhiteket és tényeket bemutató táblák többek közt arra tértek ki, hogy a népszerű elképzelésekkel ellentétben a prostituáltnak általában nincs irányítása a vele történtek fölött, és legtöbbször nem származik anyagi haszna sem e tevékenységből, mert a pénzt a futtatója teszi zsebre.

A jól eleresztett klientúrámmal és a díszes lakosztályaikkal kapcsolatosan csak annyit tudok mondani, hogy akár egy kocsiban csinálsz egy kört a holland alagútnál, vagy a Plaza Hotelben, akkor is le kell vetkőznöd, le kell térdelned vagy hanyatt feküdnöd, és meg kell engedned, hogy ez az idegen bármi módon használjon téged, ahogy kedve tartja”

– állt például a Callgirl voltam New York City-ben kezdetű beszámolóban. 

Az alapítványhoz forduló túlélők történeteit (színészekkel felvett, de az elmondottakat visszaadó) videók által is megismerhetjük. Sokkolóan erős hatású például a pincében kialakított sötét, piszkos szoba, ahol az életnagyságú kivetítőn megszólaló emberkereskedelem-áldozat tengeti napjait, tűrve naponta akár tíz vendég által elkövetett erőszakot, és várva az őt rendszeresen megverő férjét-futtatóját, akihez (az elszigeteltsége, kiszolgáltatottsága miatt) traumás kötődése alakult ki. A kihelyezett laptopokon újabb rövidfilmeket lehetett megnézni, az egyiken például egy webcam-szexet folytató lány „szólt ki” a rutinos szavak közt: „Hogy tudod elhinni, hogy mi ezt élvezzük?” Különösen brutális erővel hat a pornóforgatás szünetében suttogó lány, akit a saját szülei adtak el e célra, és akit végül egy faragatlan alak elszólított azzal, hogy ideje a folytatásnak. A laptopok mellé gyógyszer-tájékoztatóhoz hasonlító szórólapok („Pornocetamol”) vannak kihelyezve a pornófogyasztás hátrányos hatásairól. A kezdeményezők keresztények, azonban ez nem akadályozta meg őket abban, hogy több bemutatott videóban az egyházi személyek által elkövetett erőszakra és pedofil bűncselekményekre is kitérjenek. Az utolsó teremben, ami a szabadulást jelképezte, túlélők rajzait lehet megnézni, a szervezőkkel beszélgetni és a felépülő áldozatoknak kis papírokra írva üzenni.

A kiállítás március 24. szombat este 20 órakor zár. Mivel megrázó, erőszaktúlélők fokozott óvatossággal tekintsék meg. Érdemes ugyanakkor mindenkinek, aki teheti, rászánni magát és elmenni. A szervezők ügyeltek arra, hogy a látogatóknak legyen alkalmuk a sokkoló történetek okozta negatív érzések feloldására: az utolsó helyiségben, ami a szabadulást jelképezi, azt is megtudhatjuk, hogyan segíthetünk. 

 

(A cikk korábbi változata a 2016-os kiállításról a Reflektor.hu-n jelent meg.)

 

 

Az asszony verve jó?

szeptember 13, 2012 - 16:43
Varga István (Fotó: 168 óra)

A címben jelzett kérdés sok magyar nő számára létkérdés - nem így a parlamentben! Hétfő ÉJSZAKA kezdődött a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállássá emeléséről szóló vita.

Egyes honatyáknak sikerült tovább öregbíteni a Magyar Parlament hímsoviniszta hírnevét. Kezdve azzal, hogy este 10 órára időzítették a Halász Pálma által megkezdett és 100 ezer aláírást eredményező népi kezdeményezés megvitatását, amelyen mindösszesen 7 kormánypárti képviselő vett részt.

Folytatva a hozzászólásaikkal:

A prostitúció legalizálása „Európa bordélyházává” változtatta Németországot

szeptember 21, 2016 - 17:17
A kebabos és az Aldi között (Fotó: Winifred Rothermel)

A női portálon a napokban megjelent egy cikk, amelyben a magát szexmunkásnak valló interjúalany a német legalizációs törvényt tartaná itthon is kívánatosnak. Nézzük csak meg, hogy a legalizáció milyen helyzetet eredményezett Németországban!

Ha senki nincs, aki megvédene, védd meg magad!

május 19, 2014 - 07:58

Manapság sok nő kénytelen szembenézni erőszakos támadással az utcán, tolakodó férfiak zaklatásával a szórakozóhelyen, vagy előfordulhat, hogy saját partnere bántalmazza. Martina Józseffel– a pécsi Shinmukan Harcművészeti Központ vezetőjével - arról beszélgettünk hogyan segít a nőknek a harcművészet.

- Rendszeresen tartotok női önvédelmi kurzusokat...

Szexbabák, szexrobotok - hús-vér társ helyett

augusztus 07, 2017 - 13:00

De hát, merül fel a kérdés: mi visz rá egyeseket, hogy az emberi partnert valami más, emberre csak alakjában emlékeztető tárggyal pótolják? Az ok az egyszerűségben rejlik. A pesszimizmusáról hírhedt filozófus, Schopenhauer fázó sündisznókhoz hasonlította a magánytól szenvedő, ám egymás közelségében meghittséget hiába kereső embereket. Nem minden ok nélkül: a szerelem és a párkapcsolat már csak ilyen problémás ügy, a másik félnek igényei vannak, saját akarata, adott esetben igazságtalan, bántó húzásai...

A nők elleni erőszak megszüntetésének világnapja alkalmából: interjú Wirth Judittal (NANE)

november 25, 2011 - 10:53
Wirth Judit

A világnap és a hozzá kapcsolódó 16 Akciónap a Nők Elleni Erőszak Ellen (11.25.-12.10.) című rendezvénysorozat kapcsán Wirth Juditot, a NANE Egyesület munkatársát kérdeztük a családon belüli erőszak jelenségének Magyarországi vonatkozásairól. 

-Mivel foglalkozik a NANE Egyesület?

Magyar roma prostituáltak - és ezerannyi svájci kliens Svájcban

november 17, 2012 - 18:39
Érdekes módon a svájci és holland bordélyokban "dolgoztatott" magyar roma lányok problémájával immár heti rendszerességgel nem a magyar hatóság foglalkozik, hanem az ottaniak. Számomra ebben az a furcsa, hogy vajon miért nem a saját háza táján söpröget mindenki, amikor bőven volna mit.

Több mint 200 millió hiányzó lány, akik tolvajként jöttek a világra

április 27, 2015 - 13:11

A fiatal gyerekorvost férje és anyósa ultrahangos vizsgálatra kényszerítette, és kiderült, hogy ikerlányokkal terhes: bezárták, éheztették, verték, lelökték a lépcsőn, hátha elvetél, de sikerült megmenekülnie, és örül, hogy két szép lánya született. Egy kínai párnak a szigorú egyke politika ellenére három lánya lett:  a harmadik titokban, ma is illegalitásban él, papíron nem létezik, a család retteg a büntetéstől. A szülők ezer kilométerre dolgoznak egy gyárban, minden pénzüket a három gyereket külön-külön nevelő rokonoknak küldik,  és évente egyszer tudják meglátogatni a kicsiket.

Több orgazmust, kevesebb pornót!

november 09, 2017 - 21:35

A feminizmus mai, „negyedik hullámának” állítólag központi kérdése lesz a szexuális kizsákmányolás kontra „szexmunka” vita, azonban a „szexuális kérdés” okozta feszültség nem újdonság a nőmozgalomban. A huszadik század elején viszont a megszerzése olyan egységes, közös cél volt, ami felülírta ezt az ellentétet.

Szexmunkások, családmunkások

november 20, 2017 - 21:48

Egyre nagyobb teret nyer a „szexmunka” szemlélet, ami (még ha jó szándék is van mögötte – ezt sok esetben nem kétlem!) végeredményben megcsúfolja az emberi jogok eszméjét, sáros lábbal tapos a nők , gúnyt űz a szabadság fogalmából. Feminista álruhába öltöztetve bizarr ideológiai hibrid lesz belőle, amelynek értelmében a szexet vásárló kuncsaft a női jogok támogatójává lényegül át.

Részvétel a Nők Lázadása Szabadegyetemen - beszélgetés a prostitúcióról (videó)

május 30, 2013 - 21:30

2013 májusában a Nők Lázadása Szabadegyetem keretében Betlen Anna (közgazdász, MONA), Lovas Nagy Anna (, elnök, Nők Lázadása egyesület) és Antoni Rita (elnök, Nőkért Egyesület, elnökségi tag, Nők Lázadása) a prostitúcióról beszélgettek.

Csillag Ádám videója: