Roland polgártársnő

CímRoland polgártársnő
Közlemény típusaKönyv
A kiadás éve1980
SzerzőkDániel, Anna, and George Sand
SorozatcímNők a történelemben
Oldalak száma288
KiadóKossuth Kiadó
VárosBudapest
ISBN szám9632804422
KulcsszavakÉletrajz, Franciaország, nőtörténet, regény, Történelem, történelmi személy
Összefoglalás

A francia polgári forradalom történetírói sokat foglalkoztak és foglalkoznak Madame Roland-nal; színes egyéniségét gyakran eszményítették, gyakran pedig - főleg a jobboldali történészek - ironikusan szemlélték, "kékharisnyának" ítélték.

A szerző, Dániel Anna nem esik egyik hibába sem. Reális képet rajzol Madame Roland-ról, a művlt polgárlányról, a felvilágosodás lelkes hívéről, aki a nagy francia forradalom első felében jelentős szerepet játszott mint a jómódú, tanult, haladó polgárság pártjának, a Gironde-nak "királynője". A Gironde küzd a feudális királyság megdöntéséért, a polgári köztársaságért, amelyben a vezetés a művelt polgárság kezében van. Roland-né férje oldalán részt vesz a politikai harcokban, a Gironde és a Hegypárt küzdelmeiben, s mint pártja, ő is szembekerül a plebejus törekvésekkel, egyre jobban fél, sőt irtózik a nép uralmától. A Gironde bukása elkerülhetetlen volt, mert meg akarta állítani a forradalmat, akadáyozta az önvédelmi harcot. A jakobinus diktatúra alatt Roland-né osztozik a Gironde többi vezetőjének sorsában: vérpadon fejezi be életét.

A műből nemcsak Roland-né életútját ismerjük meg, hanem eleven, színes és alapos képet kapunk a francia polgári forradalom első feléről is.

Webcímhttps://www.antikvarium.hu/konyv/daniel-anna-roland-polgartarsno-116099