A magánszférától a politikai szféráig. Magyar nők a politikában a kezdetektől 1945-ig.

CímA magánszférától a politikai szféráig. Magyar nők a politikában a kezdetektől 1945-ig.
Közlemény típusaKönyv fejezet
A kiadás éve2007
SzerzőkSzapor, Judit
Az könyv címeA nő és a politikum
Oldalak129-144
KiadóNapvilág Kiadó
VárosBudapest
ISBN szám9789639697164
Kulcsszavak20. század, nőtörténet, politika, Történelem
Összefoglalás

A 18. századi társadalmi felvilágosodás napjainkban reneszánszát éli: akkor a polgárok, ma a nők feszegetik a kerek világ abroncsait, helyet követelve maguknak a sorsukat irányító hatalomban. Kötetünk szerzői ezt a folyamatot próbálják ábrázolni. Céljuk, hogy történelmi háttérbe ágyazva felvázolják, miként ragadják magukhoz a nők a régi szerepet szimbolizáló fakanál rnellett előbb valamely gép vagy a traktor, majd egyre bátrabban a családi autó, végül az ország kormányát.

A szerzők között találunk történészeket, szociológusokat, közgazdászokat, filozófust, levéltárost, nyelvészt, műszaki menedzsert és statisztikust is, akiknek kutatásai nyomán kirajzolódik az olvasó előtt a világnak egy sajátos szelete, amelyet így talán sosem láttunk. Megtudhatjuk, rni volt a nők joga (és kötelessége) az évszázadok során és mi ma, felvillan nevezetes történelmi nagyasszonyok portréja, napjaink női képviselői vallanak munkájukról, vágyaikról és csalódásaikról.

Ajánljuk könyvünket a politizáló (nem csak értelmiségi!) nőknek és persze férfiaknak, mindazoknak, akik még ma is a fakanálszindróma hívei, valamint mindenkinek, aki e csoportosításból kimaradt: az álláspontjukat még ki nem alakító nőknek és férfiaknak.

Webcímhttps://www.libri.hu/konyv/palasik_maria.a-no-es-a-politikum.html