Novák és Varga lemondása kevés, átfogó gyermekvédelmi reformra van szükség

CímNovák és Varga lemondása kevés, átfogó gyermekvédelmi reformra van szükség
Közlemény típusaMagazin cikk
A kiadás éve2024
SzerzőkAntoni, Rita
Magazin neve24.hu
Publikáció dátuma2024.02.12.
Publikáció típusapublicisztika
Kulcsszavakáldozatvédelem, gyermekbántalmazás, nők a politikában, Novák Katalin
Összefoglalás

"Nem értek egyet maradéktalanul azokkal, akik az ügy „átpolitizálódását” fájlalják. Annyiban igen, hogy én is előre tartottam attól, hogy a tüntetésekből egy rövidlátó, felületes „mondjon le!” kórus válik. Elengedhetetlen, hogy az áldozatok védelme a fókuszban maradjon – akárkik mondanak le, addig senki sem dőlhet hátra, amíg nincs Magyarországon szakértők kifejezett útmutatásával (és nem csak jelképes „bevonásával”) kialakított, tudományos alapokon és a jó gyakorlatokra vonatkozó tapasztalatokon nyugvó gyermekvédelem és áldozatvédelem. Amíg fel nem számoljuk a jelenlegi, elkövetőbarát és áldozathibáztató állapotokat, melyek közepette a bántalmazott nők védelme alárendelődik a „családbarát” ideológiának, a kiszolgáltatott gyerekek védelme pedig a tekintélyszemélyek, haverok érinthetetlenségének.

Ugyanakkor fontos belátni, hogy a megoldáshoz megkerülhetetlen a politika: nagyon nem mindegy, hogy az ország vezetése mennyire hajlandó elköteleződni a gyermekvédelem mellett – egyáltalán, hogyan definiálja azt –, illetve mennyi forrást hajlandó a gyermekvédelemre, az áldozatvédelemre, valamint a megelőzésre, szemléletformálásra szánni. Megteremti-e a szükséges intézményrendszert, továbbképzi, méltón megfizeti-e a benne dolgozókat, továbbá szavatolja-e, hogy az intézetekben felnövő gyerekek traumák gyűjtése helyett szilárd alapot kapnak az önálló életbe való elinduláshoz."

Webcímhttps://24.hu/belfold/2024/02/12/novak-katalin-varga-judit-lemondas-kegyelmi-ugy-aldozatok-gyermekvedelem-atfogo-reform-velemeny/