Női irodalmi hagyomány

CímNői irodalmi hagyomány
Közlemény típusaBook
Publikálás éve2013
SzerzőkMenyhért, Anna
Oldalak száma256
KiadóNapvilág Kiadó
VárosBudapest
ISBN9789633381618
Kulcsszavak20. század, elemzés, Életrajz, Gender, irodalomelmélet, irodalomtörténet, nemi szerep, nők, portré, tanulmány
Összefoglalás

A kötet abból az alapvetésből indul ki, hogy búvópatakként ugyan, de létezik a magyar irodalomban női irodalmi hagyomány. Ezért nem a már jól ismert irodalomtörténeti vonalak mentén tanulmányozza a női irodalmat (nem a Nyugat női íróiról beszél például), hanem saját hagyományvonalat épít ki.

Előszavában olvasmányos stílusban tisztáz a gender studies szempontjából fontos alapkérdéseket kánon és hagyomány összefüggésben, s vázolja, hogyan értelmezi a női irodalom fogalmát. Felhívja a figyelmet arra (az előszónak ez a része a Népszabadságban is megjelent), hogy a középiskolai oktatásban női írókról gyakorlatilag nem esik szó: Szapphó és Nemes Nagy Ágnes az a két női szerző, akiket a gimnáziumi tankönyvek tárgyalnak.

Öt fejezete öt női írót (Erdős Renée, Nemes Nagy Ágnes, Czóbel Minka, Kosztolányiné Harmos Ilona, Lesznai Anna) tárgyal, az irodalomelmélet legújabb fogalmai mentén.

Webcímhttps://bookline.hu/product/home.action?_v=Menyhert_Anna_Noi_irodalmi_hagyomany&pid=22%3A122129