Női irodalmi hagyomány

CímNői irodalmi hagyomány
Közlemény típusaKönyv
A kiadás éve2013
SzerzőkMenyhért, Anna
Oldalak száma256
KiadóNapvilág Kiadó
VárosBudapest
ISBN9789633381618
Kulcsszavak20. század, elemzés, Életrajz, Gender, irodalomelmélet, irodalomtörténet, nemi szerep, nők, portré, tanulmány
Összefoglalás

A kötet abból az alapvetésből indul ki, hogy búvópatakként ugyan, de létezik a magyar irodalomban női irodalmi hagyomány. Ezért nem a már jól ismert irodalomtörténeti vonalak mentén tanulmányozza a női irodalmat (nem a Nyugat női íróiról beszél például), hanem saját hagyományvonalat épít ki.

Előszavában olvasmányos stílusban tisztáz a gender studies szempontjából fontos alapkérdéseket kánon és hagyomány összefüggésben, s vázolja, hogyan értelmezi a női irodalom fogalmát. Felhívja a figyelmet arra (az előszónak ez a része a Népszabadságban is megjelent), hogy a középiskolai oktatásban női írókról gyakorlatilag nem esik szó: Szapphó és Nemes Nagy Ágnes az a két női szerző, akiket a gimnáziumi tankönyvek tárgyalnak.

Öt fejezete öt női írót (Erdős Renée, Nemes Nagy Ágnes, Czóbel Minka, Kosztolányiné Harmos Ilona, Lesznai Anna) tárgyal, az irodalomelmélet legújabb fogalmai mentén.

Webcímhttps://bookline.hu/product/home.action?_v=Menyhert_Anna_Noi_irodalmi_hagyomany&pid=22%3A122129