Nők százezrei vonultak Trump ellen - fotók Washingtonban élő olvasónktól

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Nők százezrei vonultak Trump ellen - fotók Washingtonban élő olvasónktól

január 22, 2017 - 01:05

Ahogy az MTI is hírül adta, több százezer Trump-ellenes tüntető részvételével szombat délben nagygyűléssel kezdetét vette a Nők Menete elnevezésű washingtoni demonstráció. A tüntetés szervezőbizottsága nyilatkozatot adott ki, amelyben leszögezte: „A választási kampány retorikája sokunkat sértett és fenyegetett. A nők menete azt az egyértelmű üzenetet küldi új kormányzatunknak és a világnak is már az első napon, hogy a női jogok emberi jogok”. A szervezőbizottság öttagú tiszteletbeli elnökségében olyan ismert személyiségek foglalnak helyet, mint a hetvenes évekből ismert polgárjogi harcos, Harry Belafonte színész vagy , az amerikai feminista mozgalom képviselője.

- A Women's March fantasztikus volt! - írta Washingtonban élő magyar olvasónk, Singer Ilona. Levele így folytatódik:

Ennyi kedves, jóérzésű, tettre kész, jó humorú, józan es empatikus gondolkodású embert sosem láttam együtt, közös cél érdekében összegyűlni es menetelni. Mozgássérült barátnőmmel es az ő transznemű unokájával mentem. Nagyon remélem, hogy ez a szégyenletes elnök nem fog tudni sokáig az árral szemben úszni...

A transzparensek utaltak a kampány szlogenjeire, illetve Trump szexuális zaklatási botrányaira. Többen a nők reprodukciós jogainak védelmét, a szociális intézkedések és a Medicare fenntartását követelték, illetve szolidaritásukat fejezték ki színesbőrű és LMBTQIA polgártársaikkal.

Többen utaltak a történelmi előzménynek tartott, és által szervezett 1913-as nagyszabású szüfrazsett-felvonulásra. 

 

 

 

Washington mellett több amerikai nagyvárosban és szerte a világon, szerveztek hasonló megmozdulást. 

 

 

 

 

Budapesten is vonultak a nők Trump ellen: "Nem fordulunk vissza!" - Keveházi Kata beszéde

január 22, 2017 - 01:48
Women's March, Budapest, középen: Keveházi Kata

Keveházi Kata vagyok. Tizenhét éve dolgozom a nőkért, és van három lányom. Büszke vagyok rá, hogy itt lehetek, és résztvevője lehetek ennek a napnak.

Ez egy történelmi nap. Mától a világ leggazdagabb és legbefolyásosabb országának vezetője egy olyan férfi, aki megtestesíti mindazt, amitől ez a világ, amelyben élünk, romlott, veszélyes, és fájdalmakkal teli: a férfiuralom erőszakosságát, gátlástalanságát, agresszióját és fölényességét.

Rendőri fellépés: ligetvédők vs. bántalmazók - a Nőkért Egyesület nyilatkozata

július 07, 2016 - 20:34
Keresztes Magdi fotója (Facebook)

A Nőkért Egyesület felháborodottan konstatálja, hogy a környezetpusztítás és az önkényes kormányprojektek társadalmi egyeztetés nélküli kivitelezése ebben az országban jóval fontosabb, mint a családon belüli erőszak áldozatainak védelme. Az erőszakmentesen tiltakozó Ligetvédőket igen határozottan, keménykedve, jogsértésektől sem visszariadva bilincsben elhurcolják a marcona rendőrök - nem értjük, vajon hol ez a gyorsaság, vehemencia és hatékonyság, amikor nőket, gyerekeket verő, erőszakoló, terrorizáló bántalmazókat kellene elvinni?