Sikeresen zárult a tanév a Nőkért Szabadegyegyetemen

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Sikeresen zárult a tanév a Nőkért Szabadegyegyetemen

június 18, 2016 - 00:26

Feminista szakirodalmi rész a Közkincs Könyvtárban

Joó Mária ELTE-filozófus még a  vetette fel, hogy szívesen tartana elméleti kurzust aktivisták, illetve leendő aktivisták részére. A konferencián jelent volt a egykori tagja, Antonia Burrows, aki az általa újonnan alapított közösségi színtér, a Közkincs Könyvtár egy helyiségét nagylelkűen felajánlotta a kezdeményezés megvalósítására. Eleinte aggódtunk a túljelentkezés miatt, de mivel külön indult kezdő és haladó csoport, végül senkit nem kellett visszautasítani (csak a két kurzus egyidejű látogatására nem tudtunk lehetőséget biztosítani). 

Az első félévben a kezdő csapat főként A második nem c. alapművének kijelölt részleteit olvasta és vitatta meg, de belekóstoltak Freud nőszemléletébe (A nőiség c. előadásán keresztül) és a mesék feminista értelmezési lehetőségeibe Madonna Kolbenschlag Búcsúcsók Csipkerózsikának c., női öntudatnövelésre is alkalmas munkája révén. Vegyes reakciókat, ám élénk érdeklődést váltott ki Gayle Rubin  "Elmélkedés a szexről, avagy megjegyzések a szexualitás politikájának radikális elméletével kapcsolatban" c. esszéje, amely a szexualitás társadalmilag elfogadott és el nem fogadott formáit vitatja. Sor került még Sherry Ortner "Nő és férfi avagy természet és kultúra?" c. antropológiai tanulmányára, és Nancy Chodorow "Családszerkezet és női személyiség" c. írására. 

A kisebb számú, ám nem kevésbé lelkes haladó csoportban a következőképpen alakult a tananyag: Nancy Fraser "Az újraelosztástól az elismerésig?", Szalai Júlia "Conflicting Struggles for Recognition: Clashing Interests of Gender and Ethnicity in Contemporary Hungary",  és Judith Butler több műve. 

A második félévben a kezdő és a haladó csoport egyesült és hetente egyszer került sor a Szabadegyetemre. Joan Wallach Scott "A társadalmi nem (gender) mint a történeti elemzés hasznos kategóriája" c. tanulmánnyal nyitottunk, majd Annamarie Pieper: Van-e feminista etika? c. könyve következett. Georg Simmel egy esszéje után Cornelia Klinger "Mennyire férfias a tudomány?" című tanulmányával folytatódott a sor. Elrugaszkodva a tudományos szakirodalomtól, megnéztük és megvitattuk Enyedi Ildikó Az én XX. századom és Takács Mária Eltitkolt évek c. filmjeit. Feminista irodalomkritikával is foglalkoztunk Jonathan Culler és Friedrich Judit tanulmányai révén, majd vendégül láttuk Kádár Judit irodalmárt, és a vele való találkozásra elolvastuk első kötetét. (Sokan aztán a többit is. :) ) felbuzdulva szintén vendégül láttuk Máriási Dóra és Vida Katalin feminista pszichológusokat, akikkel az anyaságról beszélgettünk. A következő vendégünk Tatai Erzsébet művészettörténész volt. A tanévet a politikai filozófia feminista megközelítési lehetőségeivel, és Susan Moller Okin egy művével zártuk. 

A tanév lezártával elmondható, hogy sokakat biztattunk a feminizmussal való elmélyültebb foglalkozásra, és a Szabadegyetem illetve Antonia Burrows több ezer tételből álló könyvtára több sikeres diplomamunkához is hozzájárult. Itt kapott például inspirációt a szexuális zaklatásról szóló munkájához . Barátságok, szakmai együttműködések szövődtek és a "keménymagból" igazi közösség kovácsolódott össze. Kisebb problémák felmerültek: az órák heti rendszerességű látogatása és a kiadott anyagokból való felkészülés nem ment mindenkinek gördülékenyen, a megfelelő szintet sem volt mindig könnyű megtalálni a különböző olvasottságú tagokból álló csoportok számára, és alkalmanként előfordultak nézeteltérések a feminizmus különböző irányzatainak képviselői között. Mindazonáltal a kísérletet összességében sikeresnek ítéljük, és a Nőkért Szabadegyetem a jövőben folytatódni fog. 

Figyeljétek a honlapunkat! 

 

A Nőkért Szabadegyetem - mint a Nőkért Egyesület eddigi teljes tevékenysége - anyagi források nélkül, önkéntes munka- illetve helyszínfelajánlások révén valósult meg. Ahhoz, hogy szemléletformáló munkánk fenntartható legyen és még több embert elérjen, szükség van szimpatizánsaink .   

 

 

A Nőkért Egyesület harmadik hivatalos működési éve: 2015. április 3. – 2016. április 2. (összefoglaló)

április 03, 2016 - 16:21
A Nőkért Egyesület néhány tagja Szegeden - balról: Nyitrai Ágnes, Jánosi-Mózes Tibor, Juhász István, Juhász Valéria, Jánosi-Mózes Emese, Antoni Rita, Kulcsár Zsófia

Harmadik működési évünkben tovább folytattuk ismeretterjesztő és lobbista-aktivista munkánkat egyaránt. Tevékenységünk körét kibővítettük az oktatásszervezéssel, létrehoztuk a Nőkért Szabadegyetemet, valamint továbbra is minden lehetséges fórumon követeltük az Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

Az első Schwimmer-szoba Magyarországon - beszámoló a megnyitóról, képgalériával

június 09, 2012 - 10:11
Retek Erika és Antoni Rita (KATTINTS A KÉPRE a galéria megtekintéséhez!)

„le akarjuk rombolni azt a szörnyű hazugságot, amely az emberiség felénél a tudást: szégyennek, bűnnek, a legveszedelmesebb tudatlanságot: ártatlanságnak, a szellemi sötétséget: nőies bájnak, a természetellenesen megkínzott és elkorcsosított testet: szépnek, a társadalom iránti érdeklődést modern hóbortnak nevezi.” ( 1907)

Nők Lázadása Újra (videóval)

május 16, 2013 - 23:00
Spronz Júlia (PATENT), Wirth Judit (NANE), Antoni Rita (Nőkért, Nők Lázadása), Lovas Nagy Anna (elnök Nők Lázadása). Fotó: Csöre András
Felháborodottan konstatáltuk, hogy a családon belüli erőszak törvény tárgyalásakor ismét gyalázatos áldozathibáztató kijelentések hangzottak el ("az emberek nem akarnak rendezetten élni", "a bántalmazásért a felliberalizálódott családmodell a felelős") - olyan párt soraiból, amely már nem az első nőbántalmazót tűri meg a sorai között (vö. komondor, vö. Lázár: "a pártnak semmi köze hozzá, h ki mit csinál otthon"), és amely most abban a pozícióban lenne, hogy a jelenlegi magyar jogi gyakorlaton változtasson. 
 

A nemi erőszak nem vicces - beadványunk a Médiahatósághoz

szeptember 03, 2014 - 12:55
A vicces kedvű műsorvezetők (Rákóczi Feri, Vadon Jani, Sebestyén Balázs)

A fonyódligeti gólyatáborban történt nemi erőszakot a , a bűncselekményt relativizálva, bagatellizálva helyezte, ezért első lépésként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósághoz. Meggyőződtünk arról, hogy semmi akadálya, hogy egyazon panaszt több állampolgár is benyújtson, így mindenkit arra biztatunk, hogy ragadjon tollat/billentyűzetet, és küldjön a hatóságnak akár saját fogalmazású, akár a mi levelünket mintának vagy szó szerint felhasználó levelet. (Megj. a hatóság csak postai leveleket fogad, e-maileket nem!)