Sikeresen zárult a tanév a Nőkért Szabadegyegyetemen

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Sikeresen zárult a tanév a Nőkért Szabadegyegyetemen

június 18, 2016 - 00:26

Feminista szakirodalmi rész a Közkincs Könyvtárban

Joó Mária ELTE-filozófus még a  vetette fel, hogy szívesen tartana elméleti kurzust aktivisták, illetve leendő aktivisták részére. A konferencián jelent volt a egykori tagja, Antonia Burrows, aki az általa újonnan alapított közösségi színtér, a Közkincs Könyvtár egy helyiségét nagylelkűen felajánlotta a kezdeményezés megvalósítására. Eleinte aggódtunk a túljelentkezés miatt, de mivel külön indult kezdő és haladó csoport, végül senkit nem kellett visszautasítani (csak a két kurzus egyidejű látogatására nem tudtunk lehetőséget biztosítani). 

Az első félévben a kezdő csapat főként A második nem c. alapművének kijelölt részleteit olvasta és vitatta meg, de belekóstoltak Freud nőszemléletébe (A nőiség c. előadásán keresztül) és a mesék feminista értelmezési lehetőségeibe Madonna Kolbenschlag Búcsúcsók Csipkerózsikának c., női öntudatnövelésre is alkalmas munkája révén. Vegyes reakciókat, ám élénk érdeklődést váltott ki Gayle Rubin  "Elmélkedés a szexről, avagy megjegyzések a szexualitás politikájának radikális elméletével kapcsolatban" c. esszéje, amely a szexualitás társadalmilag elfogadott és el nem fogadott formáit vitatja. Sor került még Sherry Ortner "Nő és férfi avagy természet és kultúra?" c. antropológiai tanulmányára, és Nancy Chodorow "Családszerkezet és női személyiség" c. írására. 

A kisebb számú, ám nem kevésbé lelkes haladó csoportban a következőképpen alakult a tananyag: Nancy Fraser "Az újraelosztástól az elismerésig?", Szalai Júlia "Conflicting Struggles for Recognition: Clashing Interests of Gender and Ethnicity in Contemporary Hungary",  és Judith Butler több műve. 

A második félévben a kezdő és a haladó csoport egyesült és hetente egyszer került sor a Szabadegyetemre. Joan Wallach Scott "A társadalmi nem (gender) mint a történeti elemzés hasznos kategóriája" c. tanulmánnyal nyitottunk, majd Annamarie Pieper: Van-e feminista etika? c. könyve következett. Georg Simmel egy esszéje után Cornelia Klinger "Mennyire férfias a tudomány?" című tanulmányával folytatódott a sor. Elrugaszkodva a tudományos szakirodalomtól, megnéztük és megvitattuk Enyedi Ildikó Az én XX. századom és Takács Mária Eltitkolt évek c. filmjeit. Feminista irodalomkritikával is foglalkoztunk Jonathan Culler és Friedrich Judit tanulmányai révén, majd vendégül láttuk Kádár Judit irodalmárt, és a vele való találkozásra elolvastuk első kötetét. (Sokan aztán a többit is. :) ) felbuzdulva szintén vendégül láttuk Máriási Dóra és Vida Katalin feminista pszichológusokat, akikkel az anyaságról beszélgettünk. A következő vendégünk Tatai Erzsébet művészettörténész volt. A tanévet a politikai filozófia feminista megközelítési lehetőségeivel, és Susan Moller Okin egy művével zártuk. 

A tanév lezártával elmondható, hogy sokakat biztattunk a feminizmussal való elmélyültebb foglalkozásra, és a Szabadegyetem illetve Antonia Burrows több ezer tételből álló könyvtára több sikeres diplomamunkához is hozzájárult. Itt kapott például inspirációt a szexuális zaklatásról szóló munkájához . Barátságok, szakmai együttműködések szövődtek és a "keménymagból" igazi közösség kovácsolódott össze. Kisebb problémák felmerültek: az órák heti rendszerességű látogatása és a kiadott anyagokból való felkészülés nem ment mindenkinek gördülékenyen, a megfelelő szintet sem volt mindig könnyű megtalálni a különböző olvasottságú tagokból álló csoportok számára, és alkalmanként előfordultak nézeteltérések a feminizmus különböző irányzatainak képviselői között. Mindazonáltal a kísérletet összességében sikeresnek ítéljük, és a Nőkért Szabadegyetem a jövőben folytatódni fog. 

Figyeljétek a honlapunkat! 

 

A Nőkért Szabadegyetem - mint a Nőkért Egyesület eddigi teljes tevékenysége - anyagi források nélkül, önkéntes munka- illetve helyszínfelajánlások révén valósult meg. Ahhoz, hogy szemléletformáló munkánk fenntartható legyen és még több embert elérjen, szükség van szimpatizánsaink .   

 

 

A Nőkért Egyesület harmadik hivatalos működési éve: 2015. április 3. – 2016. április 2. (összefoglaló)

április 03, 2016 - 16:21
A Nőkért Egyesület néhány tagja Szegeden - balról: Nyitrai Ágnes, Jánosi-Mózes Tibor, Juhász István, Juhász Valéria, Jánosi-Mózes Emese, Antoni Rita, Kulcsár Zsófia

Harmadik működési évünkben tovább folytattuk ismeretterjesztő és lobbista-aktivista munkánkat egyaránt. Tevékenységünk körét kibővítettük az oktatásszervezéssel, létrehoztuk a Nőkért Szabadegyetemet, valamint továbbra is minden lehetséges fórumon követeltük az Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

„Bele kell férnie” – a Nőkért Egyesület és a Magyar Nők Szövetsége vitaestje az el nem dobott tábláról és a belső viták létjogosultságáról

március 15, 2014 - 15:23

Azzal kezdődött, hogy a 4K! szóvivője, Papp Réka Kinga kitett a Facebookra magáról egy olyan képet, amin egy szál miniszoknyában áll, és a mellét a következő felirattal takarja: „Még 3000 aláírás vasárnapig, és ezt a táblát eldobom!” A kép alatt annyira szerteágazó, élénk, néhol már-már agresszív vita bontakozott ki humortalansággal, prüdériával, karót nyeléssel vádolt "szexizmust kiáltók" és a felszabadult, nyitott, progresszív, műértő újhullámosok között, hogy úgy döntöttem, szervezek egy nyilvános fórumot.

Idén is részt vettünk az Egymilliárd Nő Ébredésén

február 15, 2016 - 20:43
Egymilliárd Nő Ébredése 2016, Bálint-ház. A bal szélen Barna Emília.

Idén negyedik alkalommal került megrendezésre az Egymilliárd nő ébredése (One Billion Rising) világméretű kampány a nők elleni erőszak ellen. Újra eltáncoltuk a Törd szét a láncot! (Break the Chain!) dalra koreografált mozdulatsort - ezúttal is Barna Emília (Nőkért) és Szántó Nikolett autóversenyző vezetésével -, utána pedig nagy sikerrel bemutatásra kerül a „Kérsz teát?!” című darab. A rendhagyó, egyetemista fiataloknak készült színházi előadást Bánki Gergely és Sipos Vera írta és rendezte, a NANE Egyesület felkérésére és szakértői támogatásával.

Tízéves a Nőkért.hu: 2009. május 14. - 2019. május 14.

május 14, 2019 - 21:20

2009 tavaszán történt, hogy Mihala Boglárka, Máthé Judit "Mamika", Snyehola Anett "Sansa", Pál Móni, "Katica", R. D., Antoni Rita és mások az azóta megszűnt Tűsarok fórumon virtuálisan megismerkedtek egymással. A kommentfolyamok után e-maileket váltottak és hamarosan elhatározták, hogy egy új feminista platformot hoznak létre. 2009. május 14-e volt az a nap, amikor felállt a Nőkért.hu szerkesztősége. 

Az erőszak nem "szexjáték"

január 16, 2015 - 17:04
Az erőszak nem "szexjáték"

Alulírott szervezetek e nyílt levelünkben aggályainkat fejezzük ki a 2015. január 14-én illetve 16-án online felületeiken megjelent, a Győrben fulladásos halált szenvedett nő esetét feldolgozó cikkeik fogalmazásmódjával kapcsolatban. **Címzett:** Kisalföld.hu, Origo.hu, Velvet.hu, Blikk.hu szerkesztőségei **Tárgy:** a győri fulladásos halálesetről szóló tudósítások hangvétele ## Tisztelt Szerkesztőségek! Alulírott szervezetek e nyílt levelünkben aggályainkat fejezzük ki a 2015.

"Az erőszak nem válogat!" - Antoni Rita beszéde az Együtt az Állatkínzás Ellen! szegedi rendezvényén

február 22, 2016 - 22:03
Együtt az állatkínzás ellen, Szeged, 2016. febr. 20.

Talán többen emlékeznek gyerekkorukból „A rest macska” vagy „A lusta lány” című történetre, melyben a makrancos ifjú feleséget a férj úgy leckézteti meg, hogy felszólítja a macskát különböző otthoni munkák elvégzésére. Miután az állat nyilván nem teljesíti a feladatokat, a férj ráköti az asszony hátára köti és elveri.

„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.

Demonstrálj velünk szeptember 14-én: hatékony áldozatvédelmet követelünk!

szeptember 10, 2019 - 20:18

Két héten belül három nő és két gyerek halt meg Magyarországon családon belüli erőszak következtében*, ezért a Nőkért Egyesület, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és a Szabadnem Blog szerkesztősége  magánszemélyekkel együtt szervez.  

A Nőkért Egyesület tevékenysége a hivatalos bejegyzés előtt: 2009. május 15. - 2013. április 3. (összefoglaló)

április 04, 2013 - 22:22
Feminizmustörténeti kiállításunk egyik tablója, az egyes hivatások első magyar női képviselőivel (Fotó: Klitbudapest)

A Nőkért.hu szerkesztősége 2009 májusában alakult: az alapítók (Mihala Boglárka, Máthé E. Judit, Katica, Snyehola Anett, Pál Móni, Kupán Zsuzsánna, Retek Erika, Csiszár Andrea, Lakatos Lilla, Harkai Daniella és Antoni Rita) a(z azóta megszűnt) tűsarok.org fórumon (illetve néhány esetben Szegeden) ismerkedtek meg egymással, és elhatározták, hogy létrehoznak egy saját feminista honlapot. Ezt 2009 júliusára meg is valósították, és elindították az új, kulturális és társadalmi témákkal foglalkozó, ismeretterjesztő honlapot. A tevékenység – több alkalmi és rendszeres szerző (pl.