Lásd a nők helyzetét! - Nőnapi vonulás a Rhythms of Resistance dobos csapattal

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Lásd a nők helyzetét! - Nőnapi vonulás a Rhythms of Resistance dobos csapattal

március 09, 2016 - 23:54

Fontos célunk, hogy a ne pusztán üres formaság legyen, hanem eredeti céljának megfelelően a nők helyzetére irányítsa a figyelmet hazai és nemzetközi szinten egyaránt. Ennek érdekében tavaly is részt vettünk a  doboscsapat nőnapi vonulásán (nem voltunk olyan sokan, de életem egyik legjobb, leghangulatosabb tüntetése volt :) ), idén pedig közösen szerveztük meg az . Tiltakoztunk  a szexizmus, a nők eltárgyiasítása, a nők fizetetlen munkája, a speciális helyzetű nők többszörös hátrányos megkülönböztetése, a nők reprodukciós jogainak megnyirbálása és az ellenük elkövetett erőszak büntetlensége miatt, melyre a közelmúltban is akadt példa Balogh "Vakkomondor" József nevetségesen enyhe ítélete révén. A Deák téri Tavasz szobortól a Csarnok téri Történelem szoborig vonultunk, skandálva többek között: "Egy nap nem elég, egy virág nem elég!" "Nem vgyok rabszolga!" "Nem vagyok gyerekgyár!" "Szót a nőknek" "Biztonságos tereket!" "Isztambuli Egyezmény!" A transzparensek a feminista forradalmat és a nők testi önrendelkezését hirdették. Útközben a RoR aktivistái, Lakatosné Jutka (A Város Mindenkié hajléktalan aktivistája), Antoni Rita és Gáspár Katalin Nőkért-tagok tartottak rövid beszédeket. Az eseményről az és a is beszámolt. 

Fotók: Rákosi Judit

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)"A nők elleni erőszak ezer arca" - a Nőkért Egyesület és a Magyar Nők Szövetsége közös konferenciája (videóval)

december 19, 2013 - 17:41
Alföldi Andrea (elnök, Magyar Nők Szövetsége) és Antoni Rita (elnök, Nőkért Egyesület)

2013. december 9-én tartottuk a Magyar Nők Szövetsége székházában "A nők elleni erőszak ezer arca' című konferenciánkat, mellyel a 16 akciónap a Nők elleni erőszak ellen rendezvénysorozathoz csatlakoztunk.

Szerda 9.15, Parlament: követeljük az Isztambuli Egyezmény ratifikációját!

január 30, 2017 - 15:53

Az Európa Tanács 2011-ben elfogadott e a nők elleni erőszak és a családon belüli erőszak megelőzését és felszámolását célozza. Magyarország 2014 márciusában aláírta az egyezményt, de a ratifikáció (törvénybe iktatás) azóta sem történt meg. Az Egyezményben foglaltak betartása emberéletekben számolható.

A Onebillionrising Budapest szervezőcsapatának levele a pártoknak

február 15, 2014 - 23:10

Az Egymilliárd Nő Ébredése (One Billion Rising) nemzetközi mozgalom magyar résztvevői, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, a Nőkért Egyesület és támogatóik ezúton kérjük Önöket, hogy választási kampányukban hozzák nyilvánosságra és mutassák be részletesen a nők elleni erőszak minden formájának felszámolásával kapcsolatos terveiket.

„Magyar nők, magyar anyák ellen elkövetett súlyos bűn nem ratifikálni az Isztambuli Egyezményt” – Antoni Rita beszéde

február 03, 2017 - 12:24
Fotó: Németh Dániel (Magyar Narancs)

Jól emlékszem, hogy 2012–13-ban mekkora erőfeszítésbe, hány civil összefogásába és milyen fáradhatatlan nyomásgyakorlásba került, hogy végül a családon belüli erőszaknak Magyarországon önálló törvényi tényállása legyen. Az előzetes egyeztetésekben az áldozatsegítő szakmai szervezetek szinte mindegyik javaslatát figyelmen kívül hagyták – ha nem ácsorgunk akkor is órákig ugyanilyen pocsék időben az EMMI előtt, Balog Zoltán arra a rövid beszélgetésre sem fogadja a NANE szakértőjét, dr.

A Nőkért Egyesület tevékenysége a hivatalos bejegyzés előtt: 2009. május 15. - 2013. április 3. (összefoglaló)

április 04, 2013 - 22:22
Feminizmustörténeti kiállításunk egyik tablója, az egyes hivatások első magyar női képviselőivel (Fotó: Klitbudapest)

A Nőkért.hu szerkesztősége 2009 májusában alakult: az alapítók (Mihala Boglárka, Máthé E. Judit, Katica, Snyehola Anett, Pál Móni, Kupán Zsuzsánna, Retek Erika, Csiszár Andrea, Lakatos Lilla, Harkai Daniella és Antoni Rita) a(z azóta megszűnt) tűsarok.org fórumon (illetve néhány esetben Szegeden) ismerkedtek meg egymással, és elhatározták, hogy létrehoznak egy saját feminista honlapot. Ezt 2009 júliusára meg is valósították, és elindították az új, kulturális és társadalmi témákkal foglalkozó, ismeretterjesztő honlapot. A tevékenység – több alkalmi és rendszeres szerző (pl.