Rose Mattus üzletasszony (1916–2006)

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Rose Mattus üzletasszony (1916–2006)

július 31, 2013 - 19:22
 Nagy rajongója volt saját készítményeiknek, különösen a vaníliásnak, bár cukorbeteg volt. „Apánk mindig rákiabált: Rose, hagyd békén a fagylaltot” – emlékszik vissza Doris lányuk. „De kilencven évet élt, úgyhogy nem árthatott neki nagyon”.
 
Rose Vesel 1916. november 23-án Manchesterben született, szülei emigráns lengyel zsidók, színházi kosztümvarrással keresték kenyerüket. 1921-ben a család az Egyesült Államokba települt, ugyanabban az évben választotta ezt az utat a lengyelországi Mattus család is. A két kamasz, Rose és Reuben Bronx utcáin ismerkedett meg. Rose könyvelőnek tanult, 1934-ben a Senator vállalatnál helyezkedett el. Reuben anyja vállalkozásában dolgozott, egy lovaskocsiról árulta a citromos jeges édességeket.
 
A két fiatal 1936-ban összeházasodott, két lányuk született, Doris és Natalie. A családi vállalkozást közösen vezették. Reuben találta ki és készítette a fagylaltokat és jeges italokat, a gazdasági hátteret Rose biztosította, akinek remek üzleti érzéke, józan ítélőképessége megalapozta a sikereket. A vállalkozás szolidan prosperált a negyvenes, ötvenes években. 
 
A szupermarketekben árult fagylaltok általában mesterséges ízesítőkkel, zsírmentes tejjel készültek. Reuben arról álmodozott, hogy ő fogja készíteni a létező legfinomabb fagylaltot, amihez csakis a legjobb, legtisztább alapanyagokat használja, teljes tejet, tejszínt, belga csokoládét, valódi vaníliát, gyümölcsöt, mindenféle töltelékanyag és stabilizálószer nélkül. Rose felmérte a piacot, átnézte üzleti könyveiket és úgy találta, az álomhoz biztosítani tudja a szilárd alapokat.
 
Az egyedi termékhez egyedi név is dukált – így született a Häagen-Dazs elnevezés. A név igazából egyetlen nyelven sem jelent semmit, a családi legenda szerint ráböktek Dánia térképére, és a talált Haagen szóra még tettek egy umlautot – hogy jól mutasson. Elképzelésük szerint a név régimódi, bizalmat keltő hangzású – és igazuk lett. 
 
Míg a férj a minőségi termékek előállításával volt elfoglalva, felesége elegánsan felöltözve az élelmiszerüzleteket látogatta, és ingyen fagylaltkóstolókat tartott. A Häagen-Dazs egyre ismertebbé vált, és rendkívül népszerű lett a New York Egyetem hallgatói között is.
 
A dús és krémes finomság híre gyorsan terjedt. Először csak New York City csemegeboltjaiban árulták, de hamar megjelent a keleti parton is és 1973-ban már az egész kontinensen árulták. 1976-ban lányuk, Doris megnyitotta az első Häagen-Dazs márkaboltot, és több, mint 100 millió dollár forgalmat ért el egy év alatt. 1983-ban eladták a márkát a Pillsbury cégnek, amely vállalta a minőség fenntartását. 
 
A Mattus házaspár nem sokáig bírta a semmittevést – 1989-ben megalapították az alacsony zsírtartalmú fagylaltokat készítő Mattus Ice Cream Company-t.
 
Reuben Mattus 1994-ben halt meg. The Emperor Of Ice Cream: The True Story Of Häagen-Dazs címmel Rose könyvet írt, melyben közös életüket mesélte el. 
 
Rose Mattus 2006-ban, öt nappal kilencvenedik születésnapja után halt meg.
 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Rose Blumkin, üzletasszony (1893–1998)

június 11, 2012 - 17:59

Rose Gorelick az oroszországi Minszk mellett született 1893-ban, egy nyolcgyerekes szegény rabbi családjába. Hatéves korától segített anyjának kis boltjukban, iskolába nem járt, számolni otthon tanult. Tizenéves korában egy helybeli rőfös alkalmazta, aki annyira meg volt vele elégedve, hogy rövidesen rábízta a bolt vezetését. 

A vasgyáros: Rebecca Webb Lukens (1794–1854)

november 12, 2011 - 17:27
Rebecca Webb Lukens

Martha és Isaac Pennock lánya, Rebecca 1794. január 6-án született. Isaac komoly földbirtok örököse volt, de felismerte, hogy a független Egyesült Államok már nem lesz arra kényszerítve, hogy a tengerentúlról vásároljon, hanem megalapozhatja saját iparát, ezért létrehozta a Federal Slitting Mill vasművet, amely főleg kerekeket és abroncsokat gyártott.

Harriet Hubbard Ayer üzletasszony, újságíró (1849–1903)

december 09, 2011 - 08:21

Harriet Hubbard 1849. június 27-én születettt Chicagoban, jómódú családban. Apja korán meghalt, özvegye és gyerekei a hagyatékból kényelmesen tudtak élni. A beteges Harriettel kezdetben házitanítók foglalkoztak, majd tanulmányait a Sacred Heart katolikus zárdában fejezte be. 15 éves volt, amikor Herbert Copeland Ayer, egy gazdag vasgyáros fia megkérte anyjától a kezét.