Anna Margaretha Donner svéd üzletasszony (1726–1774)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Anna Margaretha Donner svéd üzletasszony (1726–1774)

február 11, 2018 - 15:23

Greta Lythberg gazdag kereskedőcsaládba született Visbyben. A megszokottól eltérő alapos oktatást kapott és apja mellett dolgozott. 1744-ben házasságot kötött a német Jürgen Donnerrel, aki Visbyben alapított export-import céget. Négy gyereket szült, emellett ő volt a könyvelő. 1751-ben megözvegyült, akkor kezébe vette a cég vezetését. Húsz hajóból álló kereskedőflottát hozott létre, gyárat alapított a Gotland szigeten, az üzlet a hitetlenkedő  partnerek ellenére felvirágzott. Két fiának nem engedett beleszólást a vezetésbe, de segített nekik saját üzletetüket megalapítani. Az anyavállalat irányítását csak akkor adta át nekik, amikor súlyosan megbetegedett. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Sofia Gumaelius svéd vállalkozó, szüfrazsista (1840–1915)

december 23, 2017 - 19:33
Sofia Gumaelius

1877-ben alapította meg a világ egyik legrégebbi reklámügynökségét, a Nya annonsbyrån, landsortspressens egen annonsförmedlare-t. Az általában csak Gumaelius Annonsbyrå vagy Gumaelius néven emlegetett vállalkozást egyedül kezdte, két bérelt szobában Stockholm régi negyedében. Az üzlet beindult, néhány hónap múlva már alkalmazottat kellett felvennie, egy éven belül jóval nagyobb helyre is szüksége volt. Kínosan ügyelt a hírnevére, hiteles adatokkal dolgozott, a fogyasztók tudták, megbízhatnak benne.

Eva Lindqvist svéd üzletasszony (sz. 1958) 

február 17, 2018 - 15:10

A svéd telekommunikációs szakma prominens személyisége Smålandban született, a Linköping-i egyetemen szerzett diplomát alkalmazott fizika szakon. Tanulmányait Ausztráliában folytatta, a Melbourne-i egyetem közgazdasági karán üzletvezetésből diplomázott, majd sikerrel megvédte doktori értekezését.  Az ezt követő két évtizedben Eva Lindqvist az Ericsson cég alkalmazottjaként bejárta a világot, egyre magasabb beosztásokban.

Evelyn Ortner, a meranói Nőmúzeum alapítója  

február 02, 2018 - 12:49

Ausztriában, Kennelbachban született 1944-ben. Esztétikai érzéke, a textilek és a divat iránti érdeklődése már gyerekkorában kitűnt. 17 éves korában kezdte el gyűjteni a női ruhákat, kiegészítőket, kutatta, hogyan változott a stílus, a felhasznált anyagok a történelem során. Hamarosan szakértő lett a textilek, a ruházat területén, a felgyűlt anyagot kiállításokon mutatta be. A dél-tiroli Meranóba költözött, ahol megnyitotta az első használtruha-kereskedést.