Le a fűzővel! - Henrietta Dugdale ausztrál feminista

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Le a fűzővel! - Henrietta Dugdale ausztrál feminista

április 09, 2017 - 18:58
Saját maga varrta ruháit, zöldséget termelt, értett az ácsmesterséghez és kiválóan sakkozott. És radikális feminista volt.

Saját maga varrta ruháit, zöldséget termelt, értett az ácsmesterséghez és kiválóan sakkozott. És radikális feminista volt. 1869-ben levelet írt az Argus című lapnak, melyben a nők egyenjogúságáért érvelt. 1884-ben egyik alapítója és elnöke volt a Victorian Woman's Suffrage Society-nek, az első nőjogi szervezetnek Ausztráliában. Szellemes, szókimondó, hatásos szónok, provokatív, élestollú író volt. Arra biztatta nőtársait, érdekeik érvényesítéséhez vegyenek részt aktívan a politikai életben. A Few Hours in a Far Off Age című munkájában fejti ki véleményét a múlt és kora társadalmáról az elképzelt jövőben. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Louisa Lawson ausztrál feminista, kiadó, költő, író (1848–1920)

április 04, 2017 - 01:51
Louisa Lawson

18 évesen ment férjhez, öt gyereket szült. Egy farmon éltek, amelyet gyakran egyedült vezetett, mert a férje elment aranyat ásni. 1883-ban elhagyta férjét és gyerekeivel Sydneybe költözött és panziót nyitott. 1887-ben részt vásárolt a The Republican című lapban, és fiával közösen szerkesztette. Az így nyert tapasztalait felhasználva 1888-ban The Dawn címmel lapot alapított nőknek, amely feminista eszmék terjesztését is felvállalta. 1889-ben létrehozta a The Dawn Club-ot, amely Sydney nőmozgalmi központja lett.

Dora Montefiore angol/ausztrál szüfrazsett, író (1851–1933)

december 26, 2016 - 17:22

Dora Fuller Angliában született, egy ausztráliai útja alkalmával ismerkedett meg G.B. Montefioreval, akivel 1874-ben házasságot kötött. A férfi 1889-ben meghalt, és a korabeli törvények szerint nem Dora lett automatikusan gyerekei gyámja, perre kellett mennie. Ez adta az első lökést, ettől kezdve elszántan harcolt a nők jogaiért.

1891-ben lakásán tartották meg a Womanhood Suffrage League of New South Wales alakuló ülését.

Eleanor May Moore ausztrál újságíró, pacifista, feminista (1875–1949) 

március 02, 2017 - 00:41

Melbourne-ben a Presbyterian Ladies' College és a Stott's Business College elvégzése után titkárnőként dolgozott, emellett szabadúszó újságíró volt. 1915-ben kapcsolódott be a békemozgalomba, alapító tagja majd nemzetközi titkára volt a Sisterhood of International Peace-nek (SIP), melyet ő képviselt 1919-ben a zürichi International Women's Congress-en.  A szervezet később Women's International League for Peace and Freedom (WILPF) néven működött, Moore haláláig titkára és aktiv tagja volt. Meg nem alkuvó békepárti volt, ellenezte a kötelező katonai szolgálatot, a fegyverkezést.