Nők a nőkért - beszélgetés a női kvótáról

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Nők a nőkért - beszélgetés a női kvótáról

január 30, 2011 - 00:00

Szondi Ildikó szervezésében, a a szegedi Király-Kőnig Péter Zeneiskolában került sor a nők politikai szerepvállalásáról szóló beszélgetésre Szondi Ildikó (önkormányzati képviselő, MSZP), Pocsai Blanka (önkormányzati képviselő, Fidesz) és Antoni Rita, a Nőkért.hu szerkesztője, a szegedi aláírásgyűjtés egyik koordinátora között. A moderátor Sóti Judit, a Délmagyarország újságírója volt. A szünetekben Kapócs János és csapata zenélt. Parázs vita nem bontakozott ki, hiszen minden jelenlevő - a közönség nagy részével együtt - egyetértett a női kvóta bevezetésének szükségességével, és azzal, hogy a női érdekeket párthovatartozáson felül kellene/lehetne képviselni. "Blankával más csapatban játszunk, de a barátom" - fogalmazott ennek kapcsán Szondi, majd sor került a férfi vs. női poltizálás különbségeinek megvitatására. Itt mutatkoztak árnyalatnyi vélemény- illetve megközelítésbeli különbségek a beszélgetőpartnerek között: Pocsai inkább esszencialista, Antoni pedig méltányossági (emberi jogi) alapon érvelt a női kvóta mellett. A Nők a Pályán plakátkampánya szintén némileg megosztotta a jelenlevőket - többen frappáns, humoros figyelemfelhívásnak találták, Antoni Rita másokkal együtt viszont nem gondolta követendő iránynak - "a méltóság mindenkit megillet, nem az a cél, hogy a férfiakat is tárgyiasítsuk" - fogalmazott a meztelen férfit + felöltözött nőt szerepeltető palkátok kapcsán. A Nőkért csapata számára az est fontos hozadéka, hogy megismerkedtünk Jánosi-Mózes Emesével, aki csatlakozott hozzánk.

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Nők a rendszerváltozásban - a Szegedi Közéleti Kávéház Estje (fotógalériával)

január 20, 2013 - 20:23
Szegedi Közéleti Kávéház, 2013. január 15. (KATTINTS A KÉPRE a galéria megtekintéséhez)

"A nemek társadalmi helyzetével foglalkozó szakirodalom az 1990-es évek elején úgy látta, hogy a nők társadalmi csoportja a rendszerváltás „nagy vesztese”, hiszen szűkültek a munkavállalás lehetőségei, a politikában alacsonyabb lett a nők aránya, a mindennapi élet feszültségei, az anyagi gondok a családon belüli erőszak előretörését hozta. Vajon több mint húsz évvel a rendszerváltás után hogyan fordult a helyzet? Sikerült-e hatékony

Antoni Rita (Nőkért.hu) és Kátai Gábor (Nők a Pályán) a Szegedi Városi Televízióban

november 12, 2011 - 00:00

2010. november november 11-én, csütörtökön 19.30-tól Antoni Rita, a Nőkért.hu főszerkesztője és Kátai Gábor, a Nők a Pályán aktivistája a Szeged Városi TV  Körút című, közéleti-kulturális magazinjának vendégei voltak.   

Az első Schwimmer-szoba Magyarországon - beszámoló a megnyitóról, képgalériával

június 09, 2012 - 10:11
Retek Erika és Antoni Rita (KATTINTS A KÉPRE a galéria megtekintéséhez!)

„le akarjuk rombolni azt a szörnyű hazugságot, amely az emberiség felénél a tudást: szégyennek, bűnnek, a legveszedelmesebb tudatlanságot: ártatlanságnak, a szellemi sötétséget: nőies bájnak, a természetellenesen megkínzott és elkorcsosított testet: szépnek, a társadalom iránti érdeklődést modern hóbortnak nevezi.” ( 1907)