A Nőkért Egyesület harmadik hivatalos működési éve: 2015. április 3. – 2016. április 2. (összefoglaló)

Olvasási idő
5perc
Eddig olvastam

A Nőkért Egyesület harmadik hivatalos működési éve: 2015. április 3. – 2016. április 2. (összefoglaló)

április 03, 2016 - 16:21
Harmadik működési évünkben tovább folytattuk ismeretterjesztő és lobbista-aktivista munkánkat egyaránt. Tevékenységünk körét kibővítettük az oktatásszervezéssel, létrehoztuk a Nőkért Szabadegyetemet, valamint továbbra is minden lehetséges fórumon követeltük az Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

A Nőkért Egyesület néhány tagja Szegeden - balról: Nyitrai Ágnes, Jánosi-Mózes Tibor, Juhász István, Juhász Valéria, Jánosi-Mózes Emese, Antoni Rita, Kulcsár Zsófia

Harmadik működési évünkben tovább folytattuk ismeretterjesztő és lobbista-aktivista munkánkat egyaránt. Tevékenységünk körét kibővítettük az oktatásszervezéssel, létrehoztuk a Nőkért Szabadegyetemet, valamint továbbra is minden lehetséges fórumon követeltük az Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

2015. június 28-án csatlakoztunk az Angyalhír felvonuláshoz, ahol a családon belüli erőszak áldozatául esett hathónapos kisfiúról, Ádámról emlékeztünk meg, egyben tiltakoztunk az ellen, hogy a hatóságok nem biztosítanak megfelelő védelmet az áldozatok számára. Egyesületünk tagjai közül beszédet mondott Antoni Rita és . A továbbiakban szoros együttműködés alakult ki az Angyalhír csapatával.

Júl. 11-én mint egyesület részt vettünk a Budapest Pride-on.

2015. július 20-án a Phoenix Polgári Társulás és Bolemant Lilla meghívására Antoni Rita vett részt a Gombaszögi Nyári Táborban dr. Perintfalvi Rita teológus és Soós Eszter Petronella politológus, francia-szakértő társaságában, sikeresen eloszlatva a feminizmussal és a „gender ideológiának” nevezett gendertudatos megközelítéssel, gender elméletekkel, gender mainstreaminggel kapcsolatos félreértéseket, sztereotípiákat.

Augusztus 1-jén Barna Emília tagunk a Közélet Iskolája hazai nőmozgalmakról szóló képviselte egyesületünket.

Az ősz folyamán az új feminista és rendszerkritikus közösségi tér, a Közkincs Könyvtár kialakításában vettünk részt, amelyet a Magyarországra visszatérő egykori Feminista Hálózat-tag, Antonia Burrows alapított, aki helyiséget bocsátott rendelkezésünkre. Így megszervezhettük a Nőkért Szabadegyetemet, melynek kezdő és haladó feminizmuselméleti szemináriumait az ELTE Filozófia Tanszék docense, dr. Joó Mária tartotta.

Felbuzdulva a gombaszögi rendezvény váratlan sikerén a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség felkérte a három előadót, Antoni Ritát, Soós Eszter Petronellát és Perintfalvi Ritát a folytatásra. Az országos „gender-ideológia” roadshow címe – a melyben a szereplők sora Juhász Borbálával (történész, a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség elnöke) egészült ki – a következő lett: „És azt ismered, hogy egy teológus, egy politológus és egy feminista utazik a vonaton?” 2015. november 2-án tartottuk az ELTE Társadalomtudományi Karán. A második alkalomra november 30-án Szegeden, a Grand Caféban került sor, harmadjára pedig december 8-án Debrecenbe utaztunk.

November 18-án a Doktoranduszok Országos Szövetsége Filozófiatudományi Osztályának meghívására Antoni Rita vitaesten vett részt, ahol a feminizmus irányzatairól és a feminizmushoz való lehetséges közelítésmódokról volt szó. Rosta Kosztasz moderációja mellett beszélgettek: Réz Anna (liberális feminista filozófus, az Üvegplafon estek szervezője), Kölnei Lívia (keresztény-konzervatív feminista újságíró, a Talita Magazin egyik alapítója), Antoni Rita (aki magát ebben a kontextusban baloldali feministaként határozta meg) és Bakó Beáta (jogász, a Mandiner szerzője, aki kritikus a feminizmussal szemben).

Korábbi munkánknak is betudjuk, hogy decemberben Kiss László politikus és Kovács Ákos zenész szexista megnyilvánulásai után már a mi közvetlen aktivitásunk nélkül is széles körű felháborodás robbant ki – ennek gyorsasága és intenzitása alapján megállapítható, hogy a hazai társadalom ingerküszöbe a közéleti szexizmust illetően jelentősen lecsökkent.

December végétől honlapunk régóta tervezett fektettük a legtöbb energiát – e munka mintegy fél éven keresztül tartott, oroszlánrészét Antoni Rita és Jánosi-Mózes Tibor végezték.

Januárban a második félévvel folytatódott a Nőkért Szabadegyetem. A félév folyamán vendégül láttuk Máriási Dóra és Vida Katalin pszichológusokat, Kádár Judit irodalmárt és Tatai Erzsébet művészettörténészt.

Január 22-én újabb vitaestre fogadtunk el meghívást, ezúttal az Aurórától. A vita apropója a tervezett „szingliadó” volt. Dr. Nagy Beáta (Corvinus Egyetem) moderációja mellett beszélgettek: Fábián Csaba (szociológushallgató, az IKSZ tagja),  Kölnei Lívia (konzervatív feminista újságíró, a Talita Magazin egyik alapítója), Vázsonyi Dániel, politológus és (ezúttal nemzetromboló gyermektelen szingli minőségben) Antoni Rita.

Február 6-án a Szimpozion Egyesület meghívására Antoni Rita „Feminizmus és LMBTQ mozgalmak kapcsolata” címmel tartott vitaindító előadást, majd részt vett az azt követő Élő Könyvtárban.

Február hónapban negyedik alkalommal is részt vettünk az Egymilliárd Nő Ébredésén, a szervezőcsapatban idén egyesületünket Barna Emília egyedül képviselte.   

Február 20-án állatvédő egyesületek országos tüntetéssorozatot tartottak több városban az állatkínzás ellen és az állatvédelmi törvény szigorú alkalmazásáért. A Dél-Alföldi Állatvédőrség, tudatában annak, hogy az erőszak különböző formái összefüggnek, egyesületünket is felkérte a csatlakozásra, így a szegedi tüntetésen Antoni Rita is (aki tagja a Szegedi Cicamentők Állatvédő Egyesületének is) tartott.

Március 8-án rendeztünk a Rhythms of Resistance dobos csapatával, egyben felháborodásunkat fejeztük ki a Balogh „Vakkomondor” Józsefre kiszabott enyhe ítélet miatt. Az eseményen felszólaltak a Rhythms of Resistance aktivistái, Lakatosné Jutka, A Város Mindenkiért hajléktalan aktivistája, valamint Gáspár Katalin és Antoni Rita tagjaink.

Szintén nőnap kapcsán csatlakoztunk A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség, az Európai Női Lobbi magyar képviselője, a JÓL-LÉT Alapítvány és a Holdam Egyesület , amelyben női civil szervezetek a hátrányos helyzetű anyák méltánytalan gazdasági helyzetének javítását: a 2008 óta változatlan, az egyszülős családokban mindösszesen 1.500 forinttal magasabb összegű, a fogyatékossággal élő gyermeket nevelők esetében is szégyenletesen alacsony mértékű, a megélhetés költségeit távolról sem fedező családi pótlék, GYES és GYET (bruttó 28.500 Ft), illetve a nyolc év alatt 28.500 Ft-ról 29.500 Ft-ra nőtt ápolási díj haladéktalan megemelését. Március 21-én, az Egyedülálló Szülők Világnapján mi is aláírtuk ugyanazen szervezetek „Az egyszülős család is család!” című .

Úgy ítéljük meg, hogy szemléletformáló egyesületként, a rendelkezésünkre álló eszközök kihasználásával sikerült hozzájárulnunk ahhoz, hogy hazánk társadalmában csökkenjen a szexizmus és az áldozathibáztatás elfogadottságának mértéke. A következőkben terveink a honlap megújítása és az ratifikációjáért való további küzdelem.  

 

A Nőkért Egyesület eddigi teljes tevékenysége anyagi források nélkül, önkéntes munka- illetve helyszínfelajánlások révén valósult meg. Ahhoz, hogy szemléletformáló tevékenységünk a jövőben is fenntartható legyen és még több embert elérjen, szükség van szimpatizánsaink .   

 

Ha szeretnél csatlakozni aktív vagy pártoló tagként a Nőkért Egyesülethez, írj az  címre!

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A Nőkért Egyesület második hivatalos működési éve: 2014. április 4. – 2015. április 3. (összefoglaló)

április 10, 2015 - 02:20
A Nőkért Egyesület néhány tagja, 2014: balról: Békés Dóra, Elekes Irén Borbála, Balta Flóris, Barna Emília, Tajta Bernadett, Mihala Boglárka, Szekeres Valéria

A Nőkért Egyesület második hivatalos működési évében további közéleti vitaesteket szerveztünk, több alkalommal tiltakoztunk a médiában megjelenő szexizmus és erőszakbagatellizálás ellen beadványokkal és demonstrációk szervezésével, és minden lehetséges alkalommal és fórumon követeltük a Magyarország által 2014. március 14-én aláírt Isztambuli Egyezmény ratifikációját.

A Nőkért Egyesület tevékenysége a hivatalos bejegyzés előtt: 2009. május 15. - 2013. április 3. (összefoglaló)

április 04, 2013 - 22:22
Feminizmustörténeti kiállításunk egyik tablója, az egyes hivatások első magyar női képviselőivel (Fotó: Klitbudapest)

A Nőkért.hu szerkesztősége 2009 májusában alakult: az alapítók (Mihala Boglárka, Máthé E. Judit, Katica, Snyehola Anett, Pál Móni, Kupán Zsuzsánna, Retek Erika, Csiszár Andrea, Lakatos Lilla, Harkai Daniella és Antoni Rita) a(z azóta megszűnt) tűsarok.org fórumon (illetve néhány esetben Szegeden) ismerkedtek meg egymással, és elhatározták, hogy létrehoznak egy saját feminista honlapot. Ezt 2009 júliusára meg is valósították, és elindították az új, kulturális és társadalmi témákkal foglalkozó, ismeretterjesztő honlapot. A tevékenység – több alkalmi és rendszeres szerző (pl.

A Nőkért Egyesület első hivatalos működési éve: 2013. április 4. – 2014. április 3. (összefoglaló)

április 04, 2014 - 23:55

Működésünk első évében további helyszínekre juttatuk el a korábban összeállított „A magyar feminizmus története” című kiállításunkat, folytattuk magyar feminizmustörténeti archiváló munkánkat, figyelemmel kísértük a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállásának folyamatát, tiltakozásokat szerveztünk a parlamenti szexizmus újabb megnyilvánulásai ellen, és vitaesteket rendeztünk aktuális közéleti témákban.