Az asszony verve jó?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az asszony verve jó?

szeptember 13, 2012 - 16:43
Egyes honatyáknak sikerült tovább öregbíteni a Magyar Parlament hímsoviniszta hírnevét. Kezdve azzal, hogy este 10 órára időzítették a Halász Pálma által megkezdett és 100 ezer aláírást eredményező népi kezdeményezés megvitatását, amelyen mindösszesen 7 kormánypárti képviselő vett részt.

Varga István (Fotó: 168 óra)

A címben jelzett kérdés sok magyar nő számára létkérdés - nem így a parlamentben! Hétfő ÉJSZAKA kezdődött a családon belüli erőszak önálló törvényi tényállássá emeléséről szóló vita.

Egyes honatyáknak sikerült tovább öregbíteni a Magyar Parlament hímsoviniszta hírnevét. Kezdve azzal, hogy este 10 órára időzítették a Halász Pálma által megkezdett és 100 ezer aláírást eredményező népi kezdeményezés megvitatását, amelyen mindösszesen 7 kormánypárti képviselő vett részt.

Folytatva a hozzászólásaikkal:

„…talán az anyáknak vissza kéne térniük a gyereknevelés mellé, szülni két-három vagy inkább négy-öt gyereket, és akkor lenne értelme annak, hogy jobban megbecsülnék egymást, és fel sem merülhetne a családon belüli erőszak…” „…majd ha mindenki megszülte a maga két-három vagy négy gyerekét, akkor mehet önmegvalósítani meg emancipálódni…” Varga István, Fidesz (idézve: hvg.hu)

Tegnap már több lap és blog cikkezett a témáról, miközben rengeteg vicces, internetes mém született. A facebookon pedig önszerveződő csoport jött létre és kedd estére spontán gyülekezést, vasárnapra pedig bejelentett demonstrációt  szerveztek a csatlakozók.

De nehogy azt higgyük - nem is célom ezt sugallni - hogy holmi kormánypárti összeesküvésről van szó, és csak a Fideszes honatyák fejében tátong ekkora űr a családon belüli és a nők elleni erőszak kérdéskörét illetően.

Szemezgettem a többi parlamenti párt képviselőinek felszólalásaiból: (forrás itt.)

"Az, hogy mi okozza a családon belüli erőszakot, hogy miért jelennek meg ezek, és egyébként, ha megenged egy kiegészítést, akkor hallottam már olyat, hogy nők is zsarolnak gyerekekkel férfiakat, tehát ez nem csak ilyen egyoldalú beállítást igényel. " - Móring József KDNP

"Úgy gondolom, a nőknek megvan a lehetőségük arra, hogy kiteljesítsék magukat, de talán vissza kellene menni a családhoz, a család fogalmához. Talán 44 évi házasság után azt tudom mondani, hogy lehet erőszak nélkül élni, és úgy gondolom, hogy ez nem is jogi kérdés elsősorban, hanem hosszabb távon morális kérdés, hogy példát tudunk-e mutatni. Inkább azt tanácsolnám mindenkinek, hogy a családok, a családban élők mutassanak példát, hogy hogyan lehet normálisan élni, és akkor talán kevesebb lesz az erőszak, kevesebb lesz az, amire valóban azt mondom, hogy egy elhibázott oktatási rendszer, egy rossz értelemben vett női megmutatás hozott be a családba." - Karvalics Ottó, KDNP

"A nagy női jogvédelem közepette, a jogokért való harcolás közepette a mondanivalójuk sokszor átcsapott egyfajta férfigyűlöletbe, egyfajta női felsőbbrendűség kifejezésébe." - Szávay István, Jobbik

 

Következzenek a tények:

A magyar kormánynak jelenleg egyetlen női minisztere van: Németh Lászlóné és egy női államtitkára: Hoffmann Rózsa.

A Magyar Országgyűlésben a képviselőnők aránya az összes képviselői létszám egytizedét sem éri el. Ők képviselik Magyarország lakosságának 52,5 százalékát, vagyis a nőket.

Ma Magyarországon minden ötödik nő érintett a családon belüli erőszak problémájában. Ez jelenleg mintegy félmillió bántalmazott nőt, és ennél valamivel kevesebb bántalmazó férfit érint. (Az esetek 95%-ában a férfi az agresszív fél.) Hetente átlag két nő hal erőszakos halált házastársa vagy élettársa kezétől. Az összes emberölés 39 százalékát teszik ki a családi kapcsolaton belül elkövetett gyilkosságok. A párkapcsolati erőszak során nők, gyerekek, egyéb családtagok, és néha maga a bántalmazó is meghal. (forrás itt.)

Ha a fenti tények, a számtalan áldozat, a több mint 100 ezer aláírás és az erőszak jelenléte a mindennapokban nem lenne elég feltűnő egyes képviselők számára, ajánlom a facebookon egyre duzzadó, vasárnap estére, a Kossuth térre demonstrációt hirdetők véleményeit a bátor szembenézéshez.

Számomra ezek a reakciók kiválóan példázzák, hogy húsbavágó kérdésről van szó, amin nem segít ha a női emancipáció jogosságát megkérdőjelezzük vagy a nőket szülő-géppé degradáljuk és visszaparancsoljuk a konyhába. Ébresztő! 2012-t írunk!

 

Első megjelenés: Pécsi Napilap (a Bulvár rovatban, csak tudnám, miért! - a szerk. megj.)

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)Miért nem jó a "családon belüli erőszak" kifejezés?

szeptember 17, 2012 - 23:07
Állítólag a cselekmény ilyetén megnevezése negatív dolgot társít a magasztos család fogalomhoz. Értehetetlen  szemforgatásnak látom ezt:
elkövetni nem annyira ciki, de nevén nevezni, azt igen. Olyasvalaminek érzem, mint a kliens háttérben maradását. Habár ő a főbűnös, mégsem szabad róla beszélni.
 

"Ahol a nő a bokszsák, ott nincs demokrácia" - Lovas Nagy Anna beszéde

május 23, 2013 - 17:10
Lovas Nagy Anna (Fotó: Kati Holland)

Tisztelt lázadó nők és férfiak, tisztelt Egybegyűltek!

 

254 nappal ezelőtt gyűltünk össze először a Kossuth téren, a családon belüli erőszak külön tényállásként való kezelését akkor lesöprő parlamenti szavazás miatt. 254 napja volt a kormánynak arra, hogy hatékony, az áldozatokat valóban megvédő, az európai normáknak megfelelő törvényt alkosson. Nem sikerült.