Maybanke Anderson ausztrál tanár, szüfrazsett (1845–1927)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Maybanke Anderson ausztrál tanár, szüfrazsett (1845–1927)

március 31, 2018 - 18:20

Az angliai Kingston-on-Thames-ben született, szüleivel 1855-ben emigráltak Ausztráliába. Sydneyben telepedtek le, édesanyja bíztatására ott végezte el a tanárképzőt. 1867-ben házasságot kötött Edmund Kay Wolstenholme kereskedővel, hét gyerekük született. A férfi alkoholista lett, 1884-ben elhagyta családját. Hogy el tudja tartani a magát és gyerekeit, Maybanke iskolát alapított lányok számára, ahol felkészítette tanulóit az egyetemi felvételire. A modern módszereket alkalmazó iskola hamarosan népszerű lett. Oktatói munkája mellett komoly szerepet vállalt a nőjogi mozgalomban. 1891-ben egyik alapítója volt a New South Wales-i Womanhood Suffrage League-nak, két évvel később megválasztották az egyesület elnökévé. A Women's Literary Society alelnöke volt, 1893-ben létrehozta az Australasian Home Reading Union-t, az egyesület távoli településeken alakított kisebb tanuló/olvasóköröket. A következő évben Woman's Voice címen kéthetente megjelenő lapot indított, melyben a hazai és nemzetközi nőmozgalmak életéről tudósított. A Kindergarten Union elnökeként Woolloomooloo-ban dolgozó anyák gyerekei számára megalapította Ausztrália első ingyenes óvódáját. 1899-ben kötött házasságot Sir Francis Andersonnal, a Sydney egyetem professzorával, aki támogatta a National Council of Women of New South Wales-nél és a University Women's Society-nél végzett tevékenységét. Második férjével bejárták a világot, útibeszámolóit a Sydney Morning Herald közölte. 1927-ben párizsi útjuk során halt meg. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Mary Colton ausztrál filantróp, feminista (1822–1898)

november 29, 2017 - 18:30

Az ausztrál feminista mozgalom egyik fontos alakja Londonban születt, 1839-ben emigráltak apjával és testvéreivel, Adelaideben telepedtek le. 1844-ben házasságot kötött John Colton üzletemberrel. Az első vasárnapi iskolai tanárok közé tartozott és a Wesleyan Ladies' Working Society tagjaként szegénysorsú nők segítésével foglalkozott. A Boarding-out Society elnökségi tagja volt, ahol árvagyerekek neveléséről, elhelyezéséről gondoskodtak. Felismerte, hogy a nők helyzetének javításához politikai jogokra is szükség van, az elsőkközt követelte a nők választójogát.

Krikett, feminizmus, háború és oktatás: Betty Archdale mozgalmas élete

augusztus 17, 2019 - 22:11

Londonban született 1907-ben, anyja a harcos szüfrazsett Helen Archdale, apja Theodore Archdale katonatiszt, keresztanyja volt. Tanulmányait a Bedales School-ban kezdte, itt tanult meg krikettezni is. Jogi egyetemre járt Montrealban, Londonban és Moszkvában, 1938-ban lett a brit jogászkamara tagja.