Szendvics szexistáknak a Déli-sarkon

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Szendvics szexistáknak a Déli-sarkon

január 27, 2018 - 19:56
A TEDx kommentelők azt mondták a Déli-sarkot bejáró fiatal lánynak, hogy készítsen nekik egy szendvicset.

Jade Hameister

Jade Hameister tizenhat éves melbourne-i lány, aki már tizenkét évesen teljesítette az Everest alaptáboráig tartó utat, majd mind az Északi-, mind a Déli-sarkot bejárta síléccel. 2016 áprilisában a legfiatalabb ember lett a történelemben, aki eljutott sível az Északi-sarkra, erről az utazásáról a National Geographic dokumentumfilmet is készített. 2017-ben - az eddigi legfiatalabb nőként - 550 km-es túra során átszelte a grönlandi jégsapkát. Fontos célja a globális felmelegedés elleni küzdelem, és a fiatal lányok inspirálása.  

Január 13-án a következő bejegyzést tette közzé :  

"A mai reggelt a szánok előkészítésével töltöttük, hogy megfelelő időjárás esetén tovább menjünk az Union gleccserre. Onnan síléceken folytattuk utunkat a Déli-sarkra (arra, amit a legtöbb ember Déli-sarkként ismer, a sok zászlóval, majd a valódi, geográfiai Déli-sarkra, ami évente nagyjából tíz métert vándorol, és ami külön van jelölve). Délután eljutottunk az Amundsen-Scott déli-sarki állomásra, ami pont úgy néz ki, mint egy bázis egy idegen bolygón: egy kisváros, ami a tudományos munka céljára épült. Ma éjjel - itt az év ezen részén mindig világos van - síléccel vissza mentem a Déli-sarkra, hogy elkészítsem azt a fotót mindazoknak a férfiaknak, akik a TEDx előadásom alá azt kommentelték, hogy "Csinálj nekem egy szendvicset". Megcsináltam a szendvicset (sajtos-sonkás), csak 37 napot, 600 kilométert kell megtennetek sível a Déli-sarkra, és ott találjátok."

 

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Marianne North angol botanikus, utazó, festő (1830–1890)

október 16, 2017 - 14:42

A  Kew Gardens, a királyi botanikuskert egyik látványossága az 1882-ben műveiből létrehozott galéria. Egész életét az utazásnak, felfedezésnek, festésnek szentelte. Hastingsban született, előkelő családba,  széleskörű nevelést kapott. Nem akart férjhez menni, a természet, a festés, utazás érdekelte. Kezdetben özvegy apjával, később egyedül utazta be a világot, jó kapcsolatokkal rendelkező családjának köszönhetően minden ajtó kinyílt előtte, államfők hívták vacsorára. Járt Észak- és Dél-Amerikában és Ázsiában. Ausztráliába és Új-Zélandra Charles Darwin javaslatára utazott el.

Alma Karlin szlovén író, költő, utazó, poliglott (1889–1950)

október 12, 2017 - 14:20

Celjében született, anyja tanár, apja magasrangú katonatiszt volt. Gondos nevelést kapott, különös tehetsége volt a nyelvtanuláshoz. A német és szlovén mellett jártas volt az angol, francia, latin, olasz, spanyol, orosz, dán, finn, perzsa, kínai, japán nyelvben. Az első világháború után járt Észak- és Dél-Amerikában, Ausztráliában, több ázsiai országban, Indiában. Utazásairól írt cikkei a Neue Illustrierte Zeitung-ban jelentek meg. Rendkívül népszerűek voltak a bejárt országokról írt útikönyvei is. A nácik hatalomra kerülésekor könyveit betiltották, egy időre be is zárták.