Selina Cooper angol munkás, politikus, feminista (1864–1946)

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Selina Cooper angol munkás, politikus, feminista (1864–1946)

december 17, 2016 - 22:16

Miután apja tífuszban meghalt, megözvegyült anyjával nyomorogtak. 12 éves korában lépett be részmunkaidősnek egy textilgyárba, egy év múlva abbahagyta az iskolát és teljes állásban dolgozott. A szakszervezet aktív tagjaként kezdett foglalkozni a munkásnők helyzetével. Részt vett a Women's Co-operative Guild által szervezett oktatásban, ahol politikai képzést is kapott. Autodidakta módon orvoslást is tanult, hogy segíthessen kolléganőin, akik többsége nem engedhette meg magának az egészségügyi ellátást. 

1892-ben az Independent Labour Party tagja lett. 1900-ban csatlakozott a North of England Society for Women's Suffrage egyesülethez (amely 1897 előtt, majd 1911-től újra Manchaster Society for Women's Suffrage néven működött). 1901-ben ő lett a Független Munkáspárt első női képviselője, amikor szegénytörvény-gondnokká választották. A Munkáspárt 1905-ben tartott konferenciáján tartott beszédében sürgette a párt vezetőségét, hogy támogassák a nők szavazati jogát. A nőjogok érdekében tartott szenvedélyes hangú beszédeivel országszerte komoly hírnévre tett szert. 1906-ban része volt a Nelson and District Suffrage Society megalakításában. Az első világháború idején létrehozta Nelson első terhesgondozó központját. 1910-ben beválasztották a négytagú küldöttségbe, akiket az akkori miniszterelnök, Asquith fogadott a nők szavazati joga ügyében. Később beválasztották a városi tanácsba, majd bíró lett. 

Békepárti volt, 1917-ben többezer nőt mozgósított Nelsonban egy háborúellenes felvonulásra. Időskoráig folytatta munkáját a város magisztrátusában. A harmincas években antifasiszta tevékenységet fejtett ki. 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Emmeline Pankhurst és lányai a nők szavazati jogáért

október 11, 2010 - 12:02
Emmeline, Christabel és Sylvia Pankhurst

Az anya: Emmeline (Goulden) Pankhurst

1858. július 14-én Manchesterben születik Emmeline Goulden, Robert Goulden és Sophia Crane leánya. Apja sikeres üzletember, radikális politikai nézetekkel, a rabszolgaság elleni mozgalom támogatója. Anyja szenvedélyes feminista, aki kamasz lányát magával viszi a nőmozgalmi rendezvényekre. Emmeline Manchesterben kezdi iskoláit, majd szülei 15 éves korában a párizsi École Normale de Neuilly internátusba küldik, ahol a megszokott női tárgyak mellett természettudományt és közgazdaságtant is tanítottak.

Gabrielle Duchêne francia pacifista, feminista (1870–1954)

március 31, 2018 - 22:08

Párizsban született, apja a város főkertésze volt, jómódban nőtt fel.

Fiatalon rádöbbent, hogy milyen kiszolgáltatott helyzetben él a dolgozó nők nagy tömege. 1908-ban L'Entraide néven varrónők részére szövetkezetet alapított, amely később szakszervezeti funkciókat is ellátott. 1913-ban létrehozta a Conseil national des femmes françaises(francia nők egyesülete) munkás szekcióját. Követelte, hogy a nők ugyanannyi bért kapjanak, mint a férfiak.