Angelica Kauffmann osztrák festő (1741–1807)

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Angelica Kauffmann osztrák festő (1741–1807)

április 19, 2017 - 23:30
 Az 1768-ban létrehozott Royal Academy alapító tagjai között volt.

Festő apjától és muzikális anyjától széleskörű neveltetést kapott, gyerekkorában már négy nyelven beszélt, festett, énekelt. Anyja halála után apjával járta a világot, éltek Ausztriában, Svájcban, Olaszországban, Angliában. A zene és a festészet közül utóbbit választotta, régi mesterek másolása után áttért a portréfestésre, komoly sikerrel. 1766-tól Londonban élt, ahol az anyakirálynő támogatta. Hamarosan az arisztokrácia köreiben divatos lett a fiatal művésznőtől képet rendelni. Kedvelt témája volt történelmi és mitológiai nőalakok ábrázolása.  Az 1768-ban létrehozott Royal Academy alapító tagjai között volt.  1781-ben házasságot kötött Francesco Zucchi olasz festővel akivel Velencében, majd Rómában éltek. Római házuk az európai kulturális élet egyik központja volt.  

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Adélaïde Labille-Guiard francia festő (1749–1803)

április 08, 2017 - 22:38
Adélaïde Labille-Guiard: Önarckép két tanítvánnyal - részlet

A nyolcgyerekes párizsi rőfös legkisebb lánya tehetségével, ambíciójával korának neves művésze lett. Jól sikerült portréi egyre több megrendelőt vonzottak, és a Francia Királyi Akadémia beválasztotta tagjai közé. Híres mesterektől tanult, és sikerei csúcsán ő maga is számos tanítvánnyal foglalkozott, közülük is különös figyelemmel fordult női tanítványai felé és saját példájával bátorította őket. Leginkább pasztellképeket készített, bár olajfestést is tanult François-André Vincent-nél, aki második férje lett. Festett néhány történelmi képet is, de legnagyobb sikereit portréival érte el.

Maria Lassnig osztrák festő (1919–2014)

szeptember 08, 2017 - 13:19

1941-ben felvették a bécsi képzőművészeti akadémiára, de néhány év után eltanácsolták, attól tartva, merész, öntörvényű látásmódjával „elrontja” a társait. Néhány évig Párizsban, majd New Yorkban élt. Azt mondta, azt szeretné festeni, amit érez, nem a külső az elsődleges, hanem a testtudatosság, a komoly önmegfigyelés. Munkásságát hosszú alkotói pályája során számtalan kitüntetéssel ismerték el. 2013-ban megkapta a velencei biennálé Arany Oroszlán díját.

Maria Theresia von Paradis osztrák zongoraművész, énekes, zeneszerző (1759–1824) 

május 15, 2018 - 11:57

Apja a császárnő főhivatalnoka volt, tiszteletére kapta a nevét. Néhány éves volt csak, amikor kezdett megvakulni, a kor legnevesebb orvosai sem tudták megmenteni a látását. Alapos nevelést kapott, igen korán felfedezték zenei tehetségét. Salieri, Kozeluch és Frieberth voltak a mesterei, 18 évesen már rendszeresen adott ének- és zongorakoncerteket. A kortárs zenészek is elismerték tehetségét, Mozart és Salieri is komponált zongoraversenyt a részére. 1783-től Párizsban, Londonban és több német városban adott koncerteket. 1785-ben iskolát nyitott vakok részére.