Arlene Blum amerikai hegymászó, tudós (sz. 1945) 

Olvasási idő
less than
1 minute
Eddig olvastam

Arlene Blum amerikai hegymászó, tudós (sz. 1945) 

március 01, 2017 - 19:50

A világ 1978-ban ismerte meg a nevét, amikor vezetésével egy kizárólag nőkből álló expedíció megmászta az Annapurnát, amelyet az egyik legnehezebb és legveszélyesebb csúcsnak tartanak. (Az Annapurnát ráadásul első amerikaiakként mászták meg. 1990 előtt, amikor ők másztak, a halálozási arány 66% (!!) volt ott, és azóta is 20%, összességében rosszabb, mint a hírhedtebb K2-n.) Az expedícióról Annapurna: A Woman's Place címmel  írt könyvet. Doktori értekezését a Berkeley-n készítette biofizikai kémiából 1971-ben. Oktatott és kutatómunkát végzett a Stanford egyetemen, a Wellesley Collegeban és a Berkeleyn. Több mint 20 expedícióban vett részt a Himaláján, Nepálban és Indiában. Az Alpokot lányával a hátán járta be. 2005-ben jelent meg önéletrajzi kötete Breaking Trail: A Climbing Life címmel.

 

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



Első nőként a La Manche felett: Harriet Quimby pilóta

május 11, 2016 - 13:31

San Franciscoban a Dramatic Review, a  San Francisco Call és a Chronicle lapok munkatársa volt. 1903-ban New York-ba költözött, ahol a Leslie’s Illustrated Weekly alkalmazta fotós újságírónak. 1911-ben a Moisant School of Aviation-ban tanult repülni, sikeres vizsga után augusztus elsején az Aero Club of America-tól megkapta pilótaengedélyét. A Moisant International Aviators csapat tagjaként a repülést bemutató és népszerüsítő rendezvényeken vett részt. 1912. április 16-án hajtotta végre repüléstörténeti szenzációját a La Manche csatorna átrepülésével.

Amelia Earhart amerikai pilóta, az első ember, aki mind az Atlanti-, mind a Csendes-óceánt átrepülte

július 30, 2016 - 12:01

Amelia Earhart 1897. július 24-én született a kansasi Atchisonban, kora gyermekkorát főként felső-középosztálybéli anyai nagyszüleinél töltötte testvérével, Muriellel. Anyja összeházasodott egy emberrel, aki rengeteget ígért, de az alkohol kötelékéből sohasem tudott szabadulni, emiatt többször elhagyta a férfit.

Dragojla Jarnević horvát író, tanár, feminista (1813–1875)

december 31, 2016 - 15:36

Karlovácon (Károlyváros) született, tanítói oklevele megszerzése után magántanárként dolgozott. Részt vett a horvát nemzeti megújulásért küzdő illír mozgalomban, azon belül a női jogok elismeréséért kampányolt. Verseket, elbeszéléseket publikált, melyekben gyakran megjelentek az erős, önálló nők. Alpinista volt, őt tekintik az első női horvát hegymászónak, miután 1843-ban megmászta az Okic csúcsot. Ez komoly teljesítmény volt, hiszen abban az időben a mászóknak még nem volt speciális biztonsági felszerelésük.