Csatlakoztunk a Nők Lázadása flashmobhoz

Olvasási idő
1 minute
Eddig olvastam

Csatlakoztunk a Nők Lázadása flashmobhoz

január 30, 2013 - 21:28

Fotó: HVG

A párkapcsolati erőszak elhúzódó törvénykezési folyamatában, a kodifikációs munkacsoportban nem vették figyelembe az áldozatvédő szervezetek (NANE, PATENT) szakembereinek több évtizedes tapasztalatait, javaslatait. Annak érdekében, hogy a sokak munkájával nagy nehezen kiharcolt csbe-törvény ne legyen végül üres formaság, a Nők Lázadása 2013. január 30-én tiltakozást szervezett az EMMI előtt, amelyben részt vettünk. Maroknyian áztunk csak az esőben, de a flashmobot kifejezetten élénk sajtóérdeklődés kísérte, és eredményeképpen Balogh Zoltán fogadta Dr. Wirth Juditot (aki javaslatainak legalább egy része bekerült a törvénybe, többek között a volt partner általi zaklatásra hívta fel a szakember a miniszter figyelmét.)

Spronz Júlia levele, 2013. febr. 1. 

"A Nők Lázadása aktivistái és támogatói nélkül, mindez nem jött volna létre. Köszönjük!

Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere 2013. január 30-án egyeztetést folytatott a nők elleni erőszakkal foglalkozó nőszervezetek képviselőivel a kapcsolati erőszak (családon belüli erőszak) törvényi tényállási szabályozása tárgyában. A miniszter biztosította a jogvédőket, hogy az igazságügyi tárca által benyújtott normaszöveg-javaslat még nem a végleges változat, annak kialakítása során figyelembe veszik a szakmai szervezetek ismereteit, több évtizedes tereptapasztalatait és az ezek alapján megfogalmazott javaslatait.

A felek egyetértettek, hogy a szabályozásnak nem elég az egy háztartásban élőkre vonatkoznia, hisz a büntetőeljárásokat az áldozatok jellemzően a szétválást követően kezdeményezik. A nőszervezetek szeretnék elérni, hogy az új tényállás terjedjen ki a párkapcsolati erőszak valamennyi érintettjére, így a barátra, barátnőre, udvarlóra, elutasított udvarlóra is, ahogy azt már a 2003-as nemzeti stratégia is tartalmazza. A jogvédők a lelki erőszak törvénybe foglalása kapcsán jelezték, hogy azt maguk sem találják a bántalmazott nők biztonsága szempontjából támogatandó megoldásnak. A civilek végül türelmükről biztosították a minisztériumot, jelezve, hogy fontosabbnak tartják a szakmailag megalapozott, végrehajtható és
hatékony jogszabályok megfogalmazását, mint a gyorsaságot."

Egyszeri adomány

Make Adomany a Nokert Egyesuletnek (Nokert.hu)



A Nők Lázadása a hatékony csbe törvénykezésért – Antoni Rita nov. 25-i beszéde

december 03, 2012 - 18:16
Fotó: Zina Mihailova

A Nők Lázadása mozgalom, mint ismeretes, azért robbant ki, mert a családon belüli erőszak önálló büntetőjogi törvényi tényállására vonatkozó népi kezdeményezés tárgyalásán honatyáink nem csak hogy szükségtelennek minősítették a vonatkozó törvény megalkotását, de Varga István képviselő úr, számos elvtársa által bősz helyeslése mellett, leleplezte a kormány teljes inkompetenciáját és közönyét e súlyos társadalmi problémát illetően, egyúttal félreérthetetlenül kifejezésre juttatta a kormány szélsőségesen nőgyűlölő attitűdjét.