Geréb Ágnes és az otthonszülés helyzetét továbbra sem tartja megnyugtatónak az ENSZ

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Geréb Ágnes és az otthonszülés helyzetét továbbra sem tartja megnyugtatónak az ENSZ

március 24, 2013 - 13:26

Az Igazságot Geréb Ágnesnek Mozgalom (IGÁM) és a Születésház Egyesület közös sajtóközleménye

2013. március 21.

Az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW, ejtsd: Szidó) 2013. február 14-én tartotta Magyarország négyévenként esedékes szóbeli meghallgatását az elmúlt időszakban a nőket érintő hátrányos megkülönböztetés felszámolása érdekében megtett állami intézkedésekről. A bizottság a kormánydelegáció meghallgatása után, a múlt héten hozta nyilvánosságra 60 pontos ajánláslistáját.

Az IGÁM üdvözli, hogy újabb ENSZ testület nyilvánította ki érdeklődését a dr. Geréb Ágnest érő jogi eljárásokkal kapcsolatban. Emlékeztetünk, hogy az ENSZ emberi jogi jogvédők helyzetével foglalkozó különbiztosa, Margaret Sekaggya, már 2011 februárjában is jelezte az ENSZ Közgyűlés felé, hogy a doktornő letartóztatása és azóta tartó fogvatartása feltehetően összefüggésben áll az emberi jogok védelme területén kifejtett tevékenységével. Az IGÁM hangsúlyozza, hogy Geréb Ágnes úttörő munkája a nők szabad, háborítatlan szülésének elősegítése terén egyértelműen hozzájárult a magyar nők reprodukciós jogainak érvényesítéséhez, ezért méltatlan és igazságtalan szabadságának közel 900 napja tartó korlátozása.

 

Kiemeljük, hogy a CEDAW Bizottság most először fogalmazott meg ajánlást Magyarország számára az otthonszülés és a független bábák  helyzetének rendezése érdekében. A Bizottság aggályát fejezte ki amiatt, hogy a magyar nők számára nem teremtett tényleges választási lehetőséget a 2011 áprilisában meghozott otthonszülés-rendelet. Egyrészről azért, mert az intézeten kívüli szülést a társadalombiztosítás nem fizeti, így a kb. 150 ezer forintos kiadás csak a tehetősebb családok számára vállalható. Másrészről a független bábaság mint önálló szakma jogi rendezése a mai napig nem történt meg. Ez azzal jár, hogy szülés körüli komplikáció esetén a szülésznők felelősségét nem az általuk létrehozott szakmai testület vizsgálja mint ahogyan az az orvosok esetében történik, hanem a bábák tevékenységét kizárólag a kórházi szüléslevezetésekben jártas, az otthonszülést nyíltan ellenző szakértők vizsgálják. Az elmúlt két évben nem történt meg sem a más országokban bevált bábakollégium létrehozása, sem az intézeten kívüli szülést szabályozó szakmai protokoll megalkotása. Így nincs garancia arra, hogy a most eljáró bábák igazságosabb elbánásban részesülnének komplikáció esetén, mint a jelenleg is vád alatt álló dr. Geréb Ágnes.

Fentiek alapján a Születésház Egyesület felajánlja szakmai tudását és tapasztalatát Magyarország kormánya számára, hogy az ENSZ nőjogi bizottságának vonatkozó ajánlásait a gyakorlatba átültetve biztosítsa, hogy az otthonszülés biztonságos, tényleges alternatívája legyen a kórházi szülésnek, s az abban segítő bába szakemberek ne legyenek kitéve önkényes és diszkriminatív eljárásoknak.

 

Sajtókapcsolat:

Fazakas Pálma

+36-20-70-4089135

info@szuleteshaz.hu

 

 

 

Keményebb ítélet Geréb Ágnes ügyében

február 10, 2012 - 12:35
Geréb Ágnes

A Fővárosi Ítélőtábla pénteken súlyosbította a Fővárosi Bíróság ítéletét Geréb Ágnes ügyében. Öt év helyett tíz évre tiltották el a szülész-nőgyógyászi, valamint szülésznői tevékenység gyakorlásától, és a két év letöltendő fogházbüntetést is helyben hagyták, de egy év után nem szabadulhat feltételesen. Ráadásul még több mint másfél millió forintos bűnügyi költséget is ki kell fizetnie.

Miért csak a jómódúak kiváltsága a családtervezés?

január 27, 2013 - 11:21
Miért csak a jómódúak kiváltsága a családtervezés?

A világ nagyobb részén az anyaság inkább pokol, mint öröm. A valódi anyai (és apai) örömök, a tervezett gyermekáldás és az emberi módon történő felnevelés lehetősége csak a kisebbségben lévő kiváltságosoknak adatik meg. 2007 óta szeptember 26-a a fogamzásgátlás világnapja.

Bár a jelenlegi hazai politika agymosó sulykolása méretes szemellenzőt helyez elénk, a hosszútávon fenntartható jólét kulcsa egy globális szemléletmód, amelyből következően óhatatlanul fel kell tenni a kérdést: a fogamzásgátlás miért csak a jómódúak kiváltsága?